söndag, december 16, 2012

Är fri invandring en ansvarsfull och realistisk politik?

Ordföranden i Centerpartiets idéprogramsgrupp, Per Ankersjö, uttalar sig idag i Aftonbladet.

Det centrala budskapet är detta:

"På tisdag presenteras förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet. En av de största förändringarna är att man nu vill öppna Sveriges gränser. Alla begränsande regler kring invandring slopas.
Förslaget ska ses som en fortsättning på det migrationspolitiska program som partiet presenterade förra året. Då gjordes beräkningar som visade på en framtid med 40 miljoner invånare i Sverige.
– Vi har varit på väg åt det här hållet länge. Det är en naturlig konsekvens för den som tror på människors lika rätt och värde, säger Per Ankersjö, till vardags borgarråd i Stockholm.".

Jag skrev nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet om migrationen.

Några centrala stycken i den:

"Visst är det långsiktiga målet för oss alla, skulle jag tro, en värld utan gränser och utan vapen och krig. Vi ska sträva i den riktningen, men vara mycket klara över att vägen dit är lång. Mänsklighetens historia kantas tyvärr av krig och terror ofta kopplade till gränser, och ett antal grymma inbördeskrig pågår just nu i olika länder."

"Riksdagen debatterade Sveriges migrationspolitik igår. Johan Hedin uttryckte bl a tydligt att Sverige behöver invandring för att klara problemet med en åldrande befolkning. "Vi kommer att behöva precis varenda en som är beredd att flytta till vårt avlägsna land om vi ska klara välfärden i framtiden". Det ligger mycket i detta, men jag är mer förhoppningsfull om att det inte kommer att vara så svårt att välkomna människor till ett av världens rikaste länder om arbetskraftsbrist står för dörren.
Samtidigt som jag delar samma grundsyn, en värld utan gränser, vapen och krig, samt även står för en fortsatt öppen och generös migrationspolitik, så är jag övertygad om att Sverige inte ensamt kan gå alltför långt före länderna i vår omvärld i sina regelverk. Skulle detta ske samtidigt som arbetslösheten ökar och utan att integrationen klaras långt bättre än idag, är risken istället uppenbar att den idag migrationsvänliga folkopinionen kan riskera att svänga och kanske resultera i en väsentligt mer restriktiv politik."

Jag är socialliberal och vill se en ansvarsfull och generös migrationspolitik.

Per Ankersjös uttalanden kan lätt uppfattas som naiva och extremt liberala.

Jag var en av få kritiska röster när Centerpartiet under Maud Olofssons ledning antog programmet "Nybyggarlandet Sverige" på partistämman i september förra året. Jag kommer även på kommande stämma att argumentera för en mer realistisk migrationspolitik än vad jag tycker att Per Ankersjö ger uttyck för.

Tillagt 12.30 den 16 dec: Migrationsminister Billström kommenterar C-förslaget i Aftonbladet. Och SvD skriver en artikel där även vår migrationspolitiske talesperson Johan Hedin uttalar sig.

Tillagt 22.00 den 16 dec. Östnytt frågar några östgötar. Och Lena Mellin, Aftonbladet, tolkar C-förslaget så positivt som möjligt, men tror ändå att förslaget är omöjligt.

33 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja där ryker centern från riksdagen. Det kan man vara rätt säker på. För så tycker inte svenska folket. En självmordspolitik.

Anonym sa...

Ja, jag uppfattar uttalandet som oerhört naivt, ungefär som när företag och kommuner har som mål att de ska vara i världsklass. Vi har stor arbetslöshet och stor bostadsbrist i Sverige.
Den tro som finns på att de som kommer stannar på landsbygden, hur
stämmer det med verkligheten?
Hur ser framtidens arbetsmarknad ut i Sverige?

Det som skrämmer mig oerhört är att politiker har så liten känsla för vad befolkningen tycker, precis som föregående kommentar säger.

Anonym sa...

Helt jäkla idiotiskt! Röstar man på Centern så är det som att begå Sveriges undergång. Går man in i kista gallerian så är det 90 % invandrare och sorgligt men sant så känner man sig inte trygg! Och jag är en helt vanlig svensk tjej i 25 års åldern som inte är rasist! Utan jag talar bara från hjärtat hur det känns! Ska man ta in invandrare så måste man ha en bättre och hårdare plan för att bli Svenskmedborgare, tex att begår man något brott tex som att våldta,rån, hedersrelaterat mord osv så ska man åka raka vägen tillbaka där man kom ifrån för då har man missbrukat sin rätt att vara här. Det måste vara en prövotid på tex 10 år och har du inte begått något brott så ska du få stanna. Men säger man sånt här öppet så är man rasist. Varför är det så?!

Anonym sa...

Äntligen!
Centern ut ur riksdagen, inte en dag för tidigt.
Alternativet är att göra om och göra rätt.
Tillbaks till rötterna, slakta bävrarna och arvet efter Stureplanscentern.
En realistisk energipolitik och en bra miljöpolitik samt en vilja till att landet skall få ett fungerande jordbruk.
Då har ni kanske en möjlighet och ett berättigande.

Göran

Anonym sa...

Jag tycker det är konstigt att Centern så aktivt strävar efter att bli det näst bästa alternativet för miljöpartister. Folk röstar ändå bara på ett parti...

Däremot tycker jag att det är trist om du får lämna riksdagen när C straffar ut sig. Vi har väldigt lika syn på både invandring och lantbruk.

Anonym sa...

Kommer att sakna din klokskap. Visste inte att partiet var så suget på att lämna riksdagen, men om detta är representativt för centerpolitiker så...är det skönt

Anonym sa...

Staffan, kul att höra att det finns i alla fall någon inom Centern är kritisk till "nybyggaridéerna". Visionen kan vara fri rörlighet över hela världen, men det är inte realistiskt i nuläget. Många känner sig hemma med de utopiska idéerna som allt mer genomsyrar de borgerliga partierna.

Bra klipp:
http://www.youtube.com/watch?v=HK96-4h2NvI

//Allians-väljare

Anonym sa...

"Många känner sig INTE hemma med de utopiska idéerna som allt mer genomsyrar de borgerliga partierna." ska det ju stå...

Anonym sa...

Här kanske man kan få svar på frågorna?

Jag har letat med ljus och lykta efter utförligare texter om C:s uttalande. Vad är det för jobb med arbetsbrist vi har som svenskar inte vill ha och vad är det för invandrare man tänker på som glatt bosätter sig i det döende inlandet där ingen svensk kan få jobb.

Anonym sa...

Staffan tycks vara en man med gott omdöme - tyvärr verkar han vara ensam om det i Centerpartiets ledning. Jag har vid flera tillfällen lagt min röst på Centern, då jag tyckt att det just haft företrädare med sunt förnuft. Just nu lider jag med Centern på samma sätt som jag led med SAP under Juholteran, ena dagen värre än den andra. I SAP lyckades partimedlemmarna eller kanske partiledningen samla ihop sig och välja en ny ledare. I detta fallet är problemet förmodligen inte partiledaren utan skicket under partiledaren. Att förespråka helt fri immigration är som att spela roulette och satsa allt på nollan - inte bara för Centern utan för hela Alliansen, kanske rysk roulette är mer passande jämförelse.
Som kuriosa kan jag nämna att min pappa som föddes in i partiet, idag bestämde sig för att inte förnya sitt medlemskap 2013.

Anonym sa...

Morfar som var trogen C-väljare på Fälldins tid skulle snurra i sin grav om han visste att Centern har förvandlats till nyliberala kamikaze-piloter runt Stureplan. De C-företrädare som motsätter sig detta vansinne men ändå stannar i partiet borde fyllas av skamkänslor när de ser sig i spegeln.

Smörjaren sa...

Du måste lämna Centerpartiet om inte vill bli arbetslös vid nästa val.

Smörjaren sa...

Du måste lämna Centerpartiet om inte vill bli arbetslös vid nästa val.

Göran Cerny sa...

Så du tycker inte att vi ska låta alla komma till Sverige?
Blir inte du då i alliansens och ditt partis retorik främlingsfientlig och rasist då?

Rune Lanestrand sa...

Jag tror det behövs ett moratorium för invandringen medan vi tar hand om alla dem som redan kommit. Läs gärna mer om detta på
http://runelanestrand.wordpress.com/2012/12/13/moratorium-for-invandring/

Anonym sa...

Adjö Staffan! Detta var sista spiken i kistlocket för Centerns del. Sverigedemokraterna har redan tagit över merparten av Centerns väljarekår och har nu 11-12 procent.

Nästa parti till galjbacken!

Anonym sa...

Staffan en både seriös och klok analys av centerns politik är skriven av den eminente Tino Sanandaji*, som sannolikt har tusen gånger bättre kunskaper om både ekonomi och invandring än den samlade styrkan av centerpartister med vidhängande "tänkare":

Med Tino Sanandaji´s ord så beskrivs er nya politik med följande ord: "The Center-Party is demanding open borders without having evaluated this, which is not what I consider adult policy making."

Övrig total-sågning av centerns vanvettiga politik kan man ta del av på Tinos blog "Super-Economy. Kurdish-Swedish perspective on the American Exonomy" under rubriken "Korkat ur ett nationalekonomiskt perspektiv"

*Tino Sanandaji is Research Fellow at the Research Institute of Industrial Economics. He has a M.A in Economics and a Ph.D. in Public Policy from the University of Chicago.

http://super-economy.blogspot.no/2012/12/korkat-ur-ett-nationalekonomiskt.html

jan-olov sa...

Staffan

vad sysslar delar av Centerpartiet med?
Ni riskerar ju med detta att falla definitivt ur riksdagen ty det ligger HELT avsides med vad vanligt folk tycker är vettigt.Det är stor tur att det finns riksdagspolitiker som du som vågar och kan stå emot uppenbarliga stollerier som kommer från riksdagen och nu denna gång centerpartiet.
Ni sitter på mandat från svenska folket inte primärt för er själva.
Vi hade en betydligt bättre landsbygd och befolkad landsbygd och fungernade glesbygd med 7 miljoner innvånare än nu snart 10 miljoner i getto betonade storstadsförorter. Lär av Norge när det gäller fungerande glesbygd/landsbygd.

Anonym sa...

Läste Vad Tino Sanadaji skrivit - rekomenderas. Länk ovan

Anonym sa...

Hej Staffan,
Kanske dags att dela på C. En Stureplanscenter med Annie Lööf/Federley som språkrör, och ett mera traditionellt C med förslagsvis Staffan Danielsson som partiledare.I så fall så tror jag att du vinner fleströster,Staffan. Inte bara pga ovanstående, utan också för sunda åsikter i lantbruksfrågor. Stå på dig!
Mvh, tornseglaren

Anonym sa...

Jag är medlem i C och tror inte på det nyliberala spår som ledningen dragit upp. Det är nödvändigt att gräsrötterna agerar nu annars kommer banden att klippas till det parti som en gång hade förmågan att få med sig en fjärdedel av befolkningen. Detta parti kommer att ha en helt annan målgrupp och prioriteringar. Drogliberalisering står snart på agendan om inget görs.

Anonym sa...

Du och Eskil Erlandsson kan väl hoppa över till SD istället.
Det skulle gynna alla parter, två kloka män får stanna kvar i riksdagen efter 2014 och SD skulle få mer erfarenhet och större tyngd i bla. landsbygds och jordbrukspolitiska frågor.

Anonym sa...

Är man så tondöv och verklighetsfrämmande så man kan förespråkar fri invandring för att lösa bristen på arbetskraft i massarbetslöshetens land som översveps av varselvågor har man inget i riksdagen att göra.

Det hjälper inte att någon enstaka riksdagsman i partiet har en avvikande inställning.

/Eskils

Anonym sa...

Jag är rädd för att detta förslag kommer att sänka centern tyvärr. har under många år röstat på centern och är mycket för landsbygden. Tyvärr flyttar inte invandrarna till landsbygden utan till storstädernas förorter. Dessutom ta de med sig sina mattraditioner och handlar helst importerad mat från sina hemländer. Många grupper har mycket svårt att få jobb då de har svårt att lära sig svenska. Detta fortsätter i nästa generation eftersom barnen inte kan få någon hjälp hemifrån. Om det blir för många invandrare blir det synd om dem i stället med utanförskap, arbetslöshet och annat. Det är inte humant. Många invandrare sitter och deppar i mörkret hela vintern.

Anonym sa...

Jag förstår Danielssons oro och tycker han i sitt motstånd mot pertiledningens vansinnesvision har rätt. Jag förstår dock inte varför centerpartiet inte är jordnära och konservativa som förr, varför denna tokliberalism? Varför frångår ni era kärnvärden och därmed också era kärnväljare?

"Jag är socialliberal och vill se en ansvarsfull och generös migrationspolitik."`skriver Danielsson. Dessa begrepp är kontraditioner då ansvarsfull och generös inte finns på samma karta. Ansvarsfull betyder att politiken inte påverkar samhället medans generös betyder fortsatt omfördelning av svenskars välstånd till främlingar.

/chainmail

Anonym sa...

Är Ankersjö galen? Eller försöker han desperat få Centern att behålla sin plats i riksdagen?

Anonym sa...

I så fall försöker han rädda skeppet genom att öppna bottenvetilerna.

Erik sa...

Ju värre motgångarna för massinvandringen blir desto större verkar desperationen bli i de partier som hänger kvar vid dessa vansinnesideologier.
Vem är det egentligen som drar i trådarna bakom centerkulisserna? Är det han Silberstein som dök upp som gubben ur lådan?

Hur ni än vänder och vrider er måste ni ändå inse att landet Sverige blir ett helt totalt annat land om ni byter ut befolkningen.
Hur vore det istället för att göra ett meningslöst folkutbyte istället införa vettigare värderingar och generösa skattelättnader för SVENSKA barnfamiljer.
Eller är allt annat än att byta ut svenska folket i VÅRT egna land rasistiskt.
Hoppas innerligt ni allihop åker express ut ur riksdagen. SD 2014!

Anonym sa...

Centern och partiledaren faller som ett visset löv. Bra att, detta parti åker ut.

Anonym sa...

Anonym skrev:
"Du och Eskil Erlandsson kan väl hoppa över till SD istället.
Det skulle gynna alla parter, två kloka män får stanna kvar i riksdagen efter 2014 och SD skulle få mer erfarenhet och större tyngd i bla. landsbygds och jordbrukspolitiska frågor."

Precis vad jag tänkte skriva :p

Anonym sa...

Det var en av dom mest korkade saker som framförts i svensk politik under min livstid. Miljöpartiet kan komma undan med det för att det ändå redan mest är verklighetsfrånvända idealistmuppar som röstar på dom. Centern har inte lyxen att kunna göra ytterligare ett fullständigt idiotiskt och oansvarigt ställningstagande. Bara det att man totalt verkar sakna känsla för hur vinden blåser är lite skrämmande.

Trist att du nog kommer att få lämna riksdagen efter nästa val. Det känns ju allt mindre troligt att C kommer att överleva. Om dom mot förmodan skulle komma in så har du nog gjort dig politiskt omöjlig genom att prata om elefanten i vardagsrummet... Dags för ett nytt parti måhända?

Anonym sa...

För mindre än en månad sedan blev jag avfärdad i SvDs kommentarfält som lögnare och foliehatt för att jag påpekade att Centern eftersträvar fri invandring och att man talat om 30 miljoner nya "svenskar".

Det glädjer mig att Centern nu faktiskt är hederliga nog att stå för sin vision så att folk förstår att vansinnet som driver huvudfåran (singularis) i svensk politik flödar minst lika fritt i högerblocket som i vänsterblocket, om än med olika språkdräkt och av olika ideologiska skäl.

Migrationen slår rekord år efter år med Alliansen. Det är kris i många kommuner och regeringen visar ingen som helst förståelse. Reinfelt går inte att lita på, Ullenhag kallar allt för myter och Billström är en kappvändare av högsta rang.

Om det ska fortsätta så här kommer SD inte att räcka till. Då blir det Svenskarnas Parti för min del. Vårt folks intressen måste prioriteras först. Vi har inga skyldigheter till andra folk, och än mindre till pseudoflyktingar.

/Jens.

Anonym sa...

Varför är öppenhet mot omvärlden detsamma som fri invandring och krävs det för att svenska bönder skall kunna sälja sina produkter? Det är alla fall bra att man delvis är ärlig med sina avsikter. Det C döljer är naturligtvis att alla välfärdssystem fullständigt måste nedmonteras. Det är den politik som blir konsekvensen för i ärlighetens namn är det välfärdsinvandring vi talar om. Med ens blir syftet med denna invandring klar: ett sätt att uppnå politik inspirerad av Ayn Rand som verkar vara cneterledningens ideologiska inspiration. Bara för att man är nyliberal måste man inte vara för helt öppen invandring och man kan fortfarande ha öppna gränser. Synd att C missar detta. Det är inga höga odds på att C åker ur nästa val. Tack o adjö.