tisdag, juli 17, 2012

Bärplockare, bulgarer,allemansrätt, Mehedeby

Jag har skrivit ett inlägg om bärplockarna i Mehedeby.

Uppmuntrade av ett tydligen bra bärår i fjol kommer de förhoppningsfullt i större skaror i år för att plocka bär och tjäna pengar. De är bulgarer, kanske romer.

De kommer för tidigt och kanske kommer det för många, bären är inte mogna eller kommer inte att räcka till alla.

De har anvisats lägerplatser i Mehedeby av ett skogsbolag, polisen och kommunen längs två skogsvägar. Istället för ett antal tiotal personer så anländer ett antal hundratal.

Deras ekonomiska resurser är små och de behöver pengar till drivmedel och mat. En del har inte detta och börjar leta i soptunnor. Några drivmedelsstölder sker i bygden, oklart av vem. Den lokala badplatsen blir oanvändbar. Tomtgränser överskrids.

Ortsborna blir oroade. Skogsbolag, polis och kommun likaså. Kommunen svänger och börjar tala om avhysning.

Det innebär att man får flytta till andra skogsvägar och övernatta, sannolikt i mindre grupper. Det finns ju bärplockare i stora delar av främst norra Sverige. Dock medger ju allemansrätten inte att man utan markägarens tillstånd campar i större grupper, eller många nätter i rad, vilket måste respekteras.

Jag menar nog att har skogsbolaget, polisen och kommuner bjudit in till lägerplatser så får man se till att ro det hela i hamn i år. Exakt hur, det vet jag inte. Anvisa ett antal tältningsplatser, kanske, där det finns sanitära resurser och där bärplockarna kan erhålla det nödvändigaste. Informera om gällande regelverk vad gäller sophantering och tomtgränser mm. Se till att dessa följs.

Sedan behövs det en diskussion inför kommande år kring detta. Allemansrätten var ursprungligen en sedvanerätt för ortens befolkning att plocka bär och svamp  osv. För eget behov, i första hand, skulle jag tro, men också för att sälja.

Nu kommersialiseras bärplockningen alltmer. Uppköpare dammsuger skogarna på bär som främst plockas av människor från andra länder i Europa eller från Asien. Detta behöver ske i ordnade former och skogens bär är inte obegränsade. Kommer man hit långväga ifrån borde man nog ha ett kontrakt med en uppköpare som garanterar en minimiinkomst.

Det behövs också en diskussion om allemansrättens gränser. Är bär, och svamp, i de svenska skogarna en tillgång för alla som kommer till Sverige, eller borde någon avgränsning ske? Om bärplockningen börjar föranleda kostnader för markägarna, hur ska de fördelas mellan dessa och uppköparna? 

Ljusnan diskuterar kring detta den 18 juli. Och Jens Stoltenberg uttalar sig med anledning av ett romskt läger i utkanten av Oslo.

En lokal s-politiker i Falun skriver upprört på sin blogg. Och Söderhamnskuriren citerar en polischef som menar att frågan är politisk.

UNT rapporterar både från en insamlingsaktion till bulgarerna, och att Hemköp råkat ut för att ett tjugotal personer gick in i butiken och tog med sig förnödenheter av olika slag (tydligen utan att betala). Upplandsnytt (19 juli) om ev oroligheter vid ett läger (ev stenkastning).

Även Expressen skriver.

UNT skriver i en ledare den 20 juli att förhoppningsvis blir det inte oron och den rapporterade eventuella stenkastningen som lever kvar efter bärsäsongen utan stödinsamlingen, eftersom bulgarerna har all rätt att vara i lägren. Det som behöver diskuteras är ju just det, innebär den svenska allemansrätten att man kan leva på kommersiell bärplockning i månader utan anställning hos samtidigt som man inte utnyttjar godkända campingplatser utan bor i grupper enstaka nätter vid ständigt nya skogsvägar.

DN skriver om läget den 20 juli. Helsingborgs Dagblad (HD) kritiserar Stora Enso för att vilja avhysa personer som vill arbeta och inte är anmälda eller åtalade för något brott.

Arbetarbladet skriver om misstänkt människohandel.

SR Ekot rapporterar 20 juli: Maria från Bulgarien säger ärligt nog som det är: "Det finns de som kommit hit med ett syfte att utföra kriminella handlingar, men det är bara ett fåtal. Vi är här för att försörja oss", säger Mara som berättar att årets bärsäsong har varit dålig och att bristen på pengar gjort att några stulit bensin och mat.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Om man inte är skriven i Sverige bör man endast få plocka bär om man på begäran från polis eller någon form av tillsyningsman kan uppvisa att man har ett kontrakt direkt med markägaren eller ett i Sverige registrerat företag som i sin tur har kontrakt med markägaren. Dessa i sin tur ansvarar för garantilön, boende mm är ordnat för bärplockarna. Vidare anser jag att man inte ska få vistas i landet om man inte kan bevisa att man klarar sitt uppehälle.

Anonym sa...

Visst håller vi med föregående skrivare, fast vi kallas av massmedia för rasister.
Skulle dessa sistnämnda regler gälla skulle ju alla de som kommer hit via smugglare och sedan går till socialkontoret med begäran om "försörjningsstöd" ej vara välkomna. Hur går det då med din partiledares vision om 40 miljoner invånare med åtföljande fullbyggd åkermark i Sverige?

Anonym sa...

Man kan inte annat en garva, tycker iofs att Staffan är bra, top of the class i C. Men faktum kvarstår, bara 39.999.400 kvar i Centerns nybyggar vision. Gnäller ni för att 600 kom till lansdsbyggden i stället för nån förort? Varför? Nu är det väl bara att visa handlingskraft och låta nybyggarna bryta ny mark?

Anonym sa...

Norges, statsminister skulle bli betraktad som rasist i Sverige om lägret av romer utanför oslo publiceras i svenska medier

Anonym sa...

Norges, statsminister skulle bli betraktad som rasist i Sverige om lägret av romer utanför oslo publiceras i svenska medier

Anonym sa...

Jag är ledsen och jag skäms nog lite också men jag tycker man ska avhysa dem. Jag tycker det är förskräckligt för de boende i byn.

Jag tycker man ska vara rak. Tar vi inte ställning så är risken att det kommer fler och fler och förlitar sig på att få hjälp...

Sen bör man ju ändra lagstiftningen. Håller helt med det som skrivs i översta kommentaren.

Rocky sa...

Bäste Staffan,


eftersom du sitter i Riksdagen, så är ju de medskyldig till att det inte finns relevanta lagar för att kunna köra bort dem.

Eller det är din uppfattning att bara för att man kommer från ett annat EU-land skall det vara tillåtet att slå läger hur som helst.

visa nu lite stake och se till att lagstifta om det du skriver.

Begränsa allemansrätten till icke kommersiell verksamhet och förbjud tiggeri och lösdriveri

Anonym sa...

Det ÄR hemskt för de boende i byn.
Det är hemskt att inte våga gå ut som man vill.
Det är hemskt att inte våga släppa ut sina barn.
Det är hemskt att tillbringa semestern hemma istället för att åka iväg som planerat.
Det är hemskt att vakna 20 gånger per natt och känna sig tvungen att kolla läget runt huset.
Det är hemskt att känna att man behöver sova med baseballträet bredvid sängen.
Det är hemskt att se människor rota i ens sopor efter mat.
Det är hemskt att se rädslan och frustrationen.
Det är hemskt att känna att folk som inte bor här inte förstår.
Det är hemskt att känna att ingen vill lösa problemet.
Invånarantalet i Mehedeby har under sommaren dubblerats. Hälften bor i läger i skogen, även barn. Ska det vara så här? För så här är det!

Anonym sa...

Svar till anonym

"
Det är hemskt att inte våga gå ut som man vill."
Har det hänt något som gör att du inte kan göra det? Eller är det din egen rädsla?

"
Det är hemskt att inte våga släppa ut sina barn."

Återigen, har någon gjort något mot några barn, eller är det din egen inbillade rädsla?

"
Det är hemskt att tillbringa semestern hemma istället för att åka iväg som planerat."

Varför åker du inte iväg då?

"
Det är hemskt att vakna 20 gånger per natt och känna sig tvungen att kolla läget runt huset."

Ok, därför att ... vaddå? Du låter neurotiskt rädd


"Det är hemskt att känna att man behöver sova med baseballträet bredvid sängen."


Återigen...

"
Det är hemskt att se människor rota i ens sopor efter mat."

Ja, men hjälp dem då!

"
Det är hemskt att se rädslan och frustrationen."


Ja, men hjälp dem då!

Det är hemskt att känna att folk som inte bor här inte förstår.
Det är hemskt att känna att ingen vill lösa problemet.


Ja, men gör något DU då!

Invånarantalet i Mehedeby har under sommaren dubblerats. Hälften bor i läger i skogen, även barn. Ska det vara så här? För så här är det!"

Anonym sa...

Svar till dig som svarade på min kommentar:
Ja det har hänt saker i byn som gör att jag känner som jag gör. Går vi ut i skogen blir vi bortjagade, det går runt personer på våra tomter/altaner och kikar in genom fönstren, barn har blivit bortjagade från badplatsen och saker har blivit stulna. Mehedeby är i normala fall en lugn by utan oroligheter.

Jag är inte rädd av mig och dömer inte folk utan försöker vara open minded. Men denna situationen är ohållbar både för bärplockarna och oss boende. Det är ingen av oss som vinner på detta. Jag menar det bor små barn i skogen. Hur fel är inte det? Mehedebys befolkning har som sagt fördubblats under sommaren. Mycket konstigheter har hänt, så jag tycker inte att det är konstigt om Mehedebyborna känner sig oroliga och rädda.

När det kommer till en lösning på problemet så vet jag faktiskt inte vad jag kan göra. Vi har försökt, men det känns som att ingen vill ta i detta eller tar detta på allvar.

Vi är ingen liten by som tar till facklor och högafflar, vi är inte heller fördomsfulla bönder som man skulle kunna tro om man läser tidningarna. Vi behöver hjälp att lösa ett akut problem. Så politiker snälla gör något!

Staffan Danielsson sa...

Hej alla anonyma, främst du senast:

Jag förstår din oro och situationen behöver förbättras, bl a genom ökad dialog på olika sätt. Jag tycker att fastighetsägarföreningen i Mehedeby agerar konstruktivt. Jag menar ju att skogsbolag, kommun och polis, som bjudit in till de två camperna, måste ta sitt ansvar i den uppkomna situationen.

Sedan behövs det en dialog kring allemansrättens gränser när den kommersialiseras, och jag avser att motionera i frågan till höstens riksdag.

Anonym sa...

I every time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am
using net for content, thanks to web.

My blog post jocuri actiune si aventura noi