onsdag, juni 27, 2012

Omskärelse,ålderstest - det rör på sig

Jag driver ju ibland frågor som jag menar bör förändras, även om de går emot den rådande "konsensuslinjen".

Jag skrev en debattartikel på DN-debatt för några månader sedan om att Sverige borde ålderstesta ensamkommande flyktingbarn/flyktingungdomar. En del reaktioner utmålade mig som mörkerman, men som väl var kom det även andra.

Socialstyrelsen har nu presenterat riktlinjer för ålderstest, och bl a rekommenderat att "Medicinska åldersbedömningar som rutin bör inledas med en läkarundersökning och kompletteras med röntgenundersökningar av handskelett och tänder". Det är bra och ansluter till hur andra nordiska länder arbetar.

Jag är lite oklar över vad anvisningarna innebär i sin helhet, det får den fortsatta debatten utvisa. Jag blir lite betänksam när målet med de nya anvisningarna är "att minska risken för att barn felaktigt bedöms vara över 18 år."

Visst är det viktigt men min ingång var ju snarast den motsatta, att undersökningar i andra nordiska länder och en del bedömningar från svensk praxis snarare indikerade att en hel del vuxna klart över 18 år ansöker om och accepteras som barn under 18.

..........

Jag har också motionerat och interpellerat om att föräldrare "inte äger sina barns kroppar", att endast den myndige mannen bör kunna besluta om han vill ta bort förhuden från sitt könsorgan, och att det inte är rimligt att föräldrarna för barnets räkning ska kunna fatta sådana oåterkalleliga beslut.

En tysk domstol har nu dömt i samma riktning. Domen kan mycket väl ändras i högre instans, kan jag tänka mig, men det är bra att frågan diskuteras.

Som liberal tycker jag att det är naturligt att värna individens integritet och rätt att själv bestämma över sin kropp. Andra kommer till helt motsatta slutsatser, t ex integrationsminister Ullenhag och frihetssmedjans Torbjörn Jerlerup. Jag tycker att Jerlerups argumentation är ohållbar.

Per Pettersson från samma smedja resonerar mer balanserat, och Markus Kylberg är ännu tydligare.
Jag finns i häradet mellan dem.8 kommentarer:

Abdo sa...

Om nu Galtung, Grass och Ilmar Replau mm mm blir anklagade för allt och ingenting... Tror du verkligen att vi kommer undan då vi kritiserar bortskärande av kroppsdelar? Vi anklagar i principen deras sexuella läggning! Mig veterligen har jag aldrig hört en barnmorska säga att bebisar kommer utflygande ur födelsekanalen skrikandes Allah o Akhbar!!! Men vad vet jag om politik och religion?

Anonym sa...

Fantastiskt bra….
Äntligen börjar man stoppa barn att stympas och traumatiseras av sina egna fanatiska föräldrar.
Nu hoppas jag att Sverige snart följer efter och förbjuder detta vansinne.

Anonym sa...

Bra jobbat Staffan, du tillhör de vettigare.

Nu kan man bara hoppas att ni politiker (allihop) inser hur fel ni även hade i era analyser angående arabiska våren och hur fel ni haft angående EU som nu håller på att haverera helt.

Till lattedrickarna i Stockholm som tagit över ditt jordnära parti borde du visa denna gamla film, mer aktuell än någonsin. http://www.youtube.com/watch?v=umFnrvcS6AQ&feature=player_embedded

Anonym sa...

Såg just på webben att omskärelse skall förbjudas i Tyskland enligt domstolsutslag. Hoppas hela skit-EU följer efter, så dom gör något vettigt inte bara förbrukar våra skattepengar

Gunde sa...

Till Herrn ovan som nämner "arabiska våren"... Jag anser den vara regisserad av samma verbala, påhittiga folk som regisserar Hollywood filmer! Har ni någonsin hört ngn demonstrant säga ngt konstruktivt därnere från? "Demonstranterna" är lika maktgalna som despoterna som styr! med exakta kultur och livstil!!

Lars B sa...

Centerns Farbror Brun med östgötskt påbrå har tydligen svårt att förstå Socialstyrelsens riktlinjer.

Han är säkerligen också djupt missnöjd med den färska uppgörelsen om de papperslösa. Men vem bryr sig längre om denne man som ständigt går vilse i riksdagens korridorer?

Som synes finns inte längre de bästa vännerna i det egna partiet utan på en annan och betydligt obehagligare kant.

Anonym sa...

Föregående debattör anser tydligen helt rätt att satsa på dom välbärgade som har råd att smuggla sig hit. Men dom sämst ställda som ej har pengar till biljetten hit?
Skall dom även fortsättningsvis få svälta ihjäl i sina hemländer?
Duktiga Sveriges solidaritet.

Anonym sa...

Instämmer med föregående skrivare.
Lars B. har tydligen drabbats av argumentnöd.