söndag, februari 12, 2012

Djur ska bedövas vid slakt i hela EU!

Jag har stor respekt för kulturella och religiösa sedvänjor. Dock har utvecklingen gått framåt de senaste 2000 åren och sedvänjor som inte är bra och åsamkar t ex djur lidande måste rimligen ändras.

Inom islam påbjöds Halal-slakt för typ 1300 år sedan, strupen skärs av djuren utan föregående bedövning. Det var förmodligen ett bra påbud då, relativt andra slaktmedoder som sälkert fanns.

Men idag borde alla djur bedövas innan slakt, så att de inte lider. Sverige har lagstiftat om detta. Dock finns ett tryck i Sverige och i andra EU-länder från muslimska företrädare som anser Halalslakten vara ett påbud som måste följas.

I övriga EU-länder, i varje fall de flesta, får därför halalslakt utföras. Eftersom detta innebär en billigare slakt - ett moment faller bort, bedövning - slaktas enorma mängder djur nu utan bedövning, i Belgien och Frankrike kanske huvuddelen m fl länder.

Detta är en tragisk utveckling, som innebär ett stort lidande för t ex kor och grisar och lamm. Rapport i SvT hade ikväll ett skakande reprotage om detta.

Jag anser att Sverige åter och åter bör föra upp denna fråga på EU-nivå, och jag hoppas att sansade krafter inom islam diskuterar detta och börjar acceptera och driva att djur ska bedövas vid slakt.

Samma tradition finns inom judendomen som kräver Kosherslakt, vilket stadgas i femte mosebok. Även här borde bedövning självfallet utföras innan slakten.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

Kalle sa...

Jag måste säga att allt detta är överdrivet. Bara för att djuren sprattlar betyder det inte att de är vid medvetande.

Vid kosherslakt är reglerna väldigt strama och djuret får inte lida i onödan. Därför måste kniven vässas och testas mellan varje slakt och kniven måste vara såpass vass att dödandet kan ske med ett drag.

Jag skulle vilja se en ovinklad forskningsrapport på detta som inte är producerad av typ greenpeace eller nån djurrättsgrupp. Innan dess finns det egentligen ingen anledning till moralpanik.

Men fram till dess att det finns en gemensam EU-lag kring detta och att den verkligen följs upp så håller vi just nu på att slakta av våra egna bönder ekonomiskt.

Martin sa...

Kalle, om du själv skulle avrättas genom att få halsen avskuren, skulle du då vilja ha bedövning först eller skulle du chansa på att du inte har kvar medvetandet tillräckligt länge för att känna svår dödsångest och ohygglig smärta innan du slutligen tuppar av och dör?

Mycket bra att du tar upp detta Staffan då rådande PK-praxis är att ingenting inom islam någonsin får kritiseras eftersom man då "fiskar i grumliga vatten" etc.

Kalle sa...

Martin:

Hade jag själv fått välja hade jag valt snabb halshuggning. Det måste vara det snabbaste sättet.

Varför använder man inte det som slaktmetod? Är det kompatibelt med Kosher och Halal?

Dock tror jag inte att slaktmetoden är främsta orsaken till att det är så olönsamt att driva slakteri i Sverige, det handlar nog mer om alla konstiga särregler regler omkring, men det kan vara en bidragande orsak.

Lander sa...

Kalle. Kosher & Halal grundar sig på levnadssätt för flera hundra år sedan där djuren behövdes skäras med rena knivar och genom att få ut allt blod så snabbt som möjligt för att förhindra spridning av bakterier. Allt eftersom blev detta förknippat som ett religiöst ting. Med dagens mått där vårt kött håller bra kvalité och är fritt från sjukdomar är dessa metoder därmed uråldriga och bör därmed inte bestämma hur djuret ska få lida.

Att skära halsen av ett djur som hänger upp och ned kan jag lova dig medför panik i djuret och även smärta. Bedövning eliminerar detta och både halal-slaktare och kosher-slaktare kan slakta djuret på sina sätt, utan att det gör någon skillnad för slaktarna eller folken som äter köttet. Den enda skillnaden är att djuret inte känner smärtan eller är vid fullt medvetande för att uppleva paniken.

Olle sa...

Det här med bedövning innan slakt och att läkemedelsrester ej skall finnas i livsmedel hur funkar det?

Finns det risk för att man somnar om man äter sådant förbedövat kött?

Martin sa...

Bedövning sker ju inte med läkemedel utan t.ex. genom att man skjuter en ko eller gris med bultpistol i pannan. "Bedövning" är alltså ett lite missvisande begrepp.

Kalle (och andra), du kan ju titta på den här filmen och jämföra metoderna;

http://www.youtube.com/watch?v=h_bZzxep87c

Hur du kan säga att det är "överdrivet" och att djuren bara "sprattlar lite" är totalt obegripligt.

anders sa...

Vid slakt av nötkreatur och häst i sverige används mekanisk bedövning med bultpistol vilket innebär att en såkallad bult drivs in djurets hjärna med en krutladdning . vilken upphör att fungera och djuret är omedelbart hjärndött. förr bedövade man djuren med slägga vilket kunde göra att dom kunde kvickna till om slaget ej var riktigt utfört. man använde även en såkallad slaktmask där man drev in en bult med en träklubba i djurets hjärna med samma resultat som bult pistol. svin och får bedövas oftas med elektricitet eller koldioxid gas. dessa metoder anses som humana enligt svensk lag.halal och kosherslakt är inget annat än avancerat djurplågeri som rättfärdigas med religöst trams som ej hör hemma i ett civilicerat samhälle. förövritt är all slakt djurplågeri om det ej utförs på ett fackmanna riktigt sätt. majoriteten av medelsvensson vet ej hur detta går till i ett slakthus. förövrigt är kött god och bra mat. utan djurplågeri.

Anonym sa...

Duktiga Sverige påstår att allt kött (och fläsk) som säljs här kommer från bedövade djur.
Men i butikerna säljs ju kött som enligt reklamskylten är halalslaktat.
Stopp nu så där får du inte skriva. Invandrarna kan känna sig kränkta. Du är ju RASIST.

j.stammarnas@telia.com sa...

Många visar en skrämmande okunnighet om djurs sätt att reagera. Givetvis känner djuret smärta, stress och dödsångest i denna process, som kan ta upp till 11 min innan djuret verkligen dör. Jag litar mer på Sveriges Veterinärers Riksförbund när det gäller sakfrågan i detta.
Kersti Stammarnäs

j.stammarnas@telia.com sa...

Många visar en skrämmande okunnighet om djurs sätt att reagera. Givetvis känner djuret smärta, stress och dödsångest i denna process, som kan ta upp till 11 min innan djuret verkligen dör. Jag litar mer på Sveriges Veterinärers Riksförbund när det gäller sakfrågan i detta.
Kersti Stammarnäs