torsdag, september 23, 2010

Är alla Sverigedemokraternas väljare rasister?

Den tidigare (???) kommunisten Lars Ohly och hans SKP (Sveriges Kommunistiska Parti) och VPK (Vänsterpartiet Kommunisterna) samarbetade länge med Sovjetunionens och Östländernas kommunistdiktaturer, vilka utövade ett fruktansvärt folkförtryck mot oliktänkande, deporterade 100.000-tals människor och familjer som inte gjort något till Sibiriens olika "dödsläger" under fullständigt vidriga förhållanden. Man bedrev en vidrig åsiktsrasism, skulle man kunna uttrycka det som. Ohly och VPK tog emot ekonomiska stöd från folkförtryckarna, och besökte dem och deras partikongresser medan män, kvinnor och barn från bondgårdar och andra sammanhang orättmätigt försmäktade i olika läger under fruktansvärda förhållanden, skilda från varandra.

Denna Lars Ohly tar nu munnen full och stämplar alla de 330.000 svenskar som röstat på SD som "rasister". Jag håller inte med.

Visst är Sverigedemokraternas rötter beklämmande med kopplingar till bevara Sverige svenskt och "vit makt"-tankar och annat lika illa.
Visst ska deras osammanhängande och märkliga ståndpunkter inte ges något inflytande i riksdagen.
Deras program har dock i någon mån nyanserats och de håller sig inom lagens ramar i sina olika ståndpunkter.

Jag kommer som riksdagsledamot att möta Sverigedemokraterna i riksdagen. Jag kommer att respektera att de är demokratiskt valda, och kommer att hälsa på dem och samtala med dem.

Min grundläggande uppfattning är att de ska delta i riksdagsarbetet på samma sätt som övriga partier, t ex i utskottsarbetet.

Jag kommer att argumentera för varför t ex 11 miljarder mer till försvaret inte är realistiskt, varför ett svenskt utträde ur EU vore förkastligt och varför Sverige ska fortsätta med en generös invandrings- och flyktingpolitik.

Men varför har då stödet ökat för Sverigedemokraterna? En viktig del är att Sverige har tagit emot många invandrare och flyktingar och att den förda integrationspolitiken har misslyckats i betydande grad. En del människor känner oro över detta och ger (tyvärr) uttryck för detta genom att rösta på SD.

Det är nu viktigt att krafttag tas för att förbättra integrationen, och för att få fler människor i arbete i fler och växande företag.

Sverige ska ha en fortsatt generös politik för öppenhet och utveckling, men det är klart att det finns gränser för hur många människor som Sverige kan ta emot och integrera på ett bra sätt. Sverige ska driva på i EU i dessa frågor och vara ett föredöme.

Dessa frågor måste kunna diskuteras, även vad gäller det som måste förbättras och som fungerar mindre bra. Jag länkar här till två intressanta debattartiklar som vågar göra detta, dels två chefredaktörer på dagens DN-debatt, och dels Centerpartiets kommunalråd i Linköping Muharrem Demirok i dagens Östgöta Corren.

Jag välkomnar gärna reaktioner på vad jag här har givit uttryck för, inte minst från Er väljare som jag nu ska fortsätta att företräda i riksdagen!

tillägg em samma dag: Johan Norberg skriver tänkvärt i Metro i min tankeriktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Liberal sa...

Nu ska vi komma ihåg att du står betydligt närmare Sovjet än Ohly. Det är du som vill införa avlyssning av hela svenska folkets internetkommunikation, inte Ohly.

Med dig kom vi ett steg närmare Stalin. Med Ohly hade vi kommit ett steg längre ifrån.

Sumatra sa...

Staffan, ditt bästa inlägg hittills. Sakligt och balanserat som aldrig tidigare, om ens då.

Det här med politiska partiers historiska rötter är ett intressant kapitel. Ett känt svenskt parti med runt 30% av rösterna i senaste valet släpar på historisk ballast i form av rasbiologiskt institut och tvångssteriliseringar av onödiga människor. President Obamas eget parti var för slaveriet i USA, medan motståndarna republikanerna var emot. USA:s 29.e president Warren G. Harding (R) var medlem i Ku Klux Klan i början av 1920-talet och så här kan man hålla på ett bra tag. Nog finns det historiska belastningar lite här och var.

Självaste ledaren för nästa riksdags minsta parti beskriver du själv som ”Den tidigare (???) kommunisten”, och du har helt riktigt satt ut frågetecknen efter andra och inte efter det tredje ordet. Offer för denna ideologi skall nog inte räknas i hundratusentals utan i tiotals miljoner och denna ideologi skördar dagligen och stundligen nya offer.

Utöver ordet ”rasister” brukar tillmälet ”främlingsfientliga” användas för att beskriva SD. Kruxet med det senare uttrycket är att användaren av det samtidigt pekar ut delar av befolkningen som främlingar. Vilka är dessa utpekade främlingar?

Nu är väl inte Sverige det enklaste landet att integreras i. Som centerpartist och jordbrukare vet du nog att det tar minst tre generationer för en inflyttad ”ursvensk” familj att bli accepterad i gemenskapen ute på bonnlandet. Kanske inte så konstigt ändå. Förr var det ju så att det aldrig kom någon över huvudtaget, men skulle det nu göra det ändå, så nog var det en fogdaf-n som tog allt man ägde och hade. Vem önskar sig ”främmande” under sådana omständigheter?

Nu ser jag inte invandrings- och flyktingpolitik som en vänster-högerfråga. Möjligen kan SD:s 11 miljarder till försvaret räknas som ”höger”, men det kan man knappast säga om de delar av deras program som rör sociala frågor. Kanske känner Ohly att han fått konkurrens i dessa frågor ute på vänsterkanten och att vi här har förklaringen till hans upprördhet.

Jag delar din uppfattning om hur SD skall hanteras i den politiska sfären. Om de är ett parti som andra återstår att se. Bevisbördan ligger hos dem.

Det hade nog underlättat Ohlys argumentation om Josef Stalin hade fullföljt sina studier och blivit präst som det tänkt var från början.

Fritänkare sa...

Tycker inte det är annat än trams att göra Ohly ansvarig för Stalins handlingar. Nästan dummare än Ohlys uttalande.

Lika givande som att resonera kring vilka svenska partier som var för respektive emot allmän rösträtt.

Finns inte bäring nog i svensk politik och idag?

I övrigt håller jag med dig om hur SD bör behandlas i demokratiska församlingar.

jan-olov sa...

Staffan,
Tycker att det var det klart bästa och mest balanserade inlägget från en riksdagsman och offentlig person hittills. Tack för det.
Att kalla människor för rasister som inte är detta är förtal och en brottslig handling.
Att uttrycka sig som Mona Sahlin och Fredrik Reinfelt "vi vill inte ta i dom med tång" illustrerar att man inte kan skilja mellan sak och person.
Oerhört trist och kommer att slå tillbaka mot dem själva.

Anonym sa...

Ana hur mycket tid, hur många år jag lagt ner på mejlväxling med olika partier i dessa frågor. Alla förstår problematiken, men ingen agerar.

Återstår: Sverigedemokraterna.

Staffan Danielsson sa...

Lars Ohlys parti samarbetade nära med Stalins parti under allt förtryck, och fortsatte glatt samarbetet med hans efterträdare ända fram tills muren föll.

Ohly själv besökte ofta sina vänner i sovjetkommunismen, VPK erhöll pengastöd därifrån allt medan demokratiska rättigheter förvägrades folket och Tjeckoslovakien invaderades osv.

Sådant sätter sina spår och urholkar trovärdigheten, hur full man än tar munnen.

Anonym sa...

Jag röstade inte för SD och skulle inte kunna göra det heller. Det är för enkelspårigt och de bakomliggande drivkrafterna är suspekta (neutralt ordval).

Men att mobba ut de 300000 svenskar som faktiskt i ett demokratiskt val röstat på dem är så fel det kan bli. Denna mobbing gav dem nog många fler röster än vad de fått om folk läst partiprogrammet.

Jag tycker du har en sund inställning till SD, så fortsätt med den.

"Främlingsfientlig" och "rasist" är så enkla ord för att sätta stopp för diskussioner om invandringen till Sverige, och har väl så varit sen länge, iallafall sen jag blev medveten om politik och samhälle på gymnasiet i början av 90-talet.
Mina erfarenheter av invandrare från utom-nordeuropeiska länder är begränsad, men positiv. Vi har en levnadsstandard som är skyhög bättre en i många länder, och de vill bara börja om och leva i fred och ifred. Arbeta, skaffa pengar, familj och ha det gott. Precis som gamla svenskar.
Det som inte tillåts diskuteras, är vilka kulturer och vanor som skall gälla. Vår eller deras? Och med kultur och vanor menar jag vad som är förenligt med Svea Rikes lag, som den är nu. Huruvida folk ber till norr eller Mecka, käkar gris eller inte, har slöja eller AIK-keps, ett eller fem barn är helt upp till var och en.
Jag är själv inte så svensk. Gillar inte fotboll, dricker inte öl, kollar inte på Idol, är inte förtjust i kassler och avbryter folk när de pratar? Mörk är jag också. Men svensk likväl.

Må väl.

/Johan J

ingemarmpsjuharad sa...

"att den förda integrationspolitiken har misslyckats i betydande grad"
Hur mycket är det i förhållande till vad?

Agnieshka sa...

Blir lite löjligt när du så desperat försöker koppla ihop Lars Ohly med Stalin. Herregud, Ohly var inte ens född när Stalin dog. Är du beredd att ta ansvar för ditt eget partis historia? Hur långt tillbaka? Till tiden då bonderörelsen gillade Tysklands nazister?