måndag, maj 03, 2010

Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe på S-demonstration i Linköping

Jag har tidigare på denna blogg (trodde jag men hittar det inte..) upprörts över den röde khmeren Mikael Wiehe, som på sin nya platta diktar ungefär så här om regeringen och alliansen;

Häng upp dem i galgar på närmsta torg, och samla deras avhuggna huvuden i en korg.

Konstnärlig frihet ska det tydligen kallas, och jag står självfallet fullt upp för tryck- och yttrandefrihet.

Men ska man inte vara oerhört försiktig med sådana här fruktansvärda och förfärande uppmaningar. Kan inte någon få griller i huvudet och förledas till någonting om en ikon som Wiehe spyr sådan galla över människor som framgångsrikt jobbar för ett Sverige med goda sociala skyddsnät och med fler företag och fler jobb?

Skulle jag vilja få Wiehes mordhot - ja, vad ska det kallas? - granskade gäller tydligen polisanmälan om uppvigling. Det lär vara liten chans till fällning, tydligen, men jag överväger frågan.

Men inte nog med detta. Socialdemokraterna, som ju levt rövare för att minister Odell benämnt en utgiftsexpansion som för tankarna åt Greklandshållet som "Tobleronepolitik", visar inte alls samma känslighet vad gäller Wiehes finstämda poesi.

Vid första maj-demonstrationen i Linköping anlitades istället Wiehe för att sjunga just dessa strofer, och många liknande därtill.

"Det är inget vi sätter oss till doms över", säger en ledande socialdemokrat till Östgöta Corren (tyvärr ej utlagt på nätet).

Den rimliga frågan till riksdagsledamoten Johan Löfstrand, ordförande för Linköpings socialdemokrater, är denna; borde inte arrangörer av offentliga manifestationer motarbeta sådana här hemskheter istället för att ge utrymme åt dem??

Och om kommunister eller khmerer eller artister får rikta sådana här uppmaningar till allmänheten på gator och torg, framlyfta av Sveriges största parti, är det lika OK att trubadurer med t ex Sverigedemokratiska böjelser riktar liknande uppmaningar mot andra målgrupper?

Det är oerhört trist och förfärligt, tycker jag, att Sveriges största parti vid en första majdemonstration ger utrymme för Mikael Wiehes hat och attacker. Med en sådan början i landets 5:e största stad, var kommer valrörelsen att sluta?

Och jag noterar att Sven-Erik Österberg, som så upprörts över Mats Odells lilla liknelse, säkert förnöjt i samband med sitt tal i Linköping lyssnade till Mikael Wiehes finstämda poesi...

Hur står det till med omdömet, egentligen?

(Jag har idag en debattartikel om detta i Östgöta Corren, som igår rapporterade att Wiehe uppträdde med denna sång och att Sven-Erik Österberg huvudtalade. Tyvärr ännu ej utlagd på nätet)
Tillagt. Länk till Correns debatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Jonas sa...

"Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe"

Det är inte sant. Du är en lögnare Staffan!

Du skriver även att Wiehe "mordhotat". Det är inte sant. Du är en lögnare Staffan!

Du ägnar dig här åt grovt förtal. Sångtexten beskriver bara den ilska många känner när de utsätts för orättvisor och förnedring av din regering. Det vet du om du läst den men du väljer väl att skriva skit ändå kan man tro. Wiehe är till skillnad från dig demokrat ut i fingerspetsarna och uppmanar folk att kanalisera sin rättmätiga ilska demokratiskt genom att rösta bort ditt rövargäng till hösten.

Anonym sa...

Så nu blev Wiehe en röd khmer? Inget fel i att kalla dig för brun nynazist då? Eller möjligtvis blå pedofil? Ja, förtal tycks vara trevligt ur din synvinkel.

Staffan Danielsson sa...

"Vill du skära dom i bitar, och slå in dom i paket. Drömmer du om huvuden som ligger i en korg. Vill du sätta upp en galge, på närmsta stora torg"

Så skaldar Mikael Wiehe om hur man bör behandla de som är ansvariga för alliansregeringens politik.

Jag drar slutsatsen att Wiehe då syftar på regeringen. Menar jonas att jag har fel?

Jag menar även att Wiehes uppmaning om attack kan förleda människor till handlingar, "anstiftan" lär det kallas juridiskt.

Jonas, du menar alltså att det är jag som förtalar den ädle Wiehe, som enligt dig är "demokrat ut i fingerspetsarna"..Läs mitt blogginlägg strax om hans syn på Cuba...

Min beämning av Wiehe som röd Khmer är lite tillspetsad, men bygger på att dessa bevisligen högg huvuden av miljoner människor (i vart fall mördades så många och fler) och samlade dem i olika hemska lager. De ansåg sig väl även vara kommunister.

Jonas sa...

Ja Staffan, du har fel. Du är en lögnare.

Rubriken på din postning är "Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe".

Wiehe sjöng inte så. Inte på skiva. Inte live i Linköping.

Din text har en fetlagd mening som ger sken av att vara citat:
"Häng upp dem i galgar på närmsta torg, och samla deras avhuggna huvuden i en korg."

Även den meningen är lögn, inte citat från Wiehe.

wiehes text har formen: vill du si och vill du så? Den beskriver stor ilska hos folk över orättvisorna du och regeringen skapat. Det är inte detsamma som en uppmaning till mord. Det är en beskrivning, inte en uppmaning. Om du läser alla texterna på Wiehes skiva så märker du tydligt hur han uppmanar till DEMOKRATISKT engagemang.

Jonas sa...

Du väljer att fabricera citat och kallar en beskrivning för "uppmaning" och "mordhot" Staffan.

I en demokrati ska folkvalda håller sig till sanning. Du har nu avslöjats med lögner. Att påstå att någon uppmanar till mord är en oerhört anklagelse! Ta tillbaka det och be Mikael Wiehe och svenska folket om ursäkt!

"Min beämning av Wiehe som röd Khmer är lite tillspetsad"

"Lite tillspetsad"?! Wiehes skriver om stor folklig ilska över lidande och orättvisa er högerpolitik orsakat. Det är inte detsamma som att uppmana till att mörda över en miljon människor. Jag blir så förbannad att du som riksdagsledamot sjunker så lågt!

Jag drar lärdomen att Staffan Danielsson är en politiker som offrar sanning och hederlighet för sina ändamål.

Jonas sa...

"Så skaldar Mikael Wiehe om hur man bör behandla de som är ansvariga för alliansregeringens politik."

Även det är lögn. Wiehe säger inte att man "bör" göra så. Han beskriver ilska folk känner. Han säger explicit att man bör agera demokratiskt.

"den ädle Wiehe..."

Det där är jävligt billig retorik Staffan. Jag har aldrig sagt att Wiehe är ädel. Han har fel och brister som alla andra. Men sen när måste man vara "ädel" för att slippa utsättas för lögnattacker från riksdagsledamot Danielsson?

Staffan Danielsson sa...

"Är det nå’t du måste göra
Är det nåt du måste säg’
Har vargen i dej vaknat
Det är samma sak med mej"

Som en röd tråd i Wiehes text går uppmaningen citerad ovan, "Är det nå`t du måste göra".

Så du förstår inte, Jonas att jag blir upprörd över att ett av världens bästa länder där de liberala friheterna och marknadsekonomins kraft skapat en välfärd i världsklass, och den jämnaste inkomstfördelningen i världen, beskrivs av Wiehe som ett land med usel sjukvård och skola, och där attacker bör göras med våldsöförhärligande uttryck?

Unknown sa...

"Hatar du dom jävlarna
som köper upp och lägger ner
Vill du skära dom i bitar
och slå in dom i paket
Drömmer du om huvuden
som ligger i en korg
Vill du sätta upp en galge
på närmsta stora torg
Vägrar dom att lyssna
när du berättar vad du vet
Säger dom du ljuger
när du säger som det är"

Hur tusan får du det här till att vara en uppmaning att hänga regeringen? Sen när köper regeringen upp företag och lägger ner dem? Och hur får du en beskrivning av hur någon känner till att bli en uppmaning att göra det? Jag får hålla med Jonas du ljuger rakt upp och ner, tror faktiskt att det gränsar till förtal.

Jonas sa...

Staffan, "Är det nå`t du måste göra" är ingen uppmaning. Det är en fråga eller beskrivning av någon som är arg på er orättvisa politik.

Ingenting i låttexten är en uppmaning. Det är en låt som beskriver den ilska så många känner mot de ökade orättvisor och klyftor i Sverige som din regering skapar Staffan.

En uppmaning hade varit "du måste göra något". Men även om det stått så så hade dina anklagelser ändå varit lögn. För ordet "något" betyder inte "mord".

Läser du alla texterna på skivan så ser du tydligt hur Wiehe uppmanar folk att engagera sig demokratiskt och i höst röstar bort dig Staffan och de orättvisor du skapar.


"Så du förstår inte, Jonas att jag blir upprörd över..."

Du blir säkert upprörd över mycket för du verkar lite överspänd. Men det ger dig INTE rätt att ljuga och så grovt förtala dina medmänniskor och lögnaktigt kalla dem mordhotare! En riksdagsledamot ska inte bete sig så jävla illa!

Du har även fel i sak för Sverige har inte den jämnaste inkomstfördelningen. För 10 år sedan var klyftorna mindre. Att det är sämre någon annanstans försvarar heller aldrig ökade orättvisor.

Men Staffan de sakfrågorna är ett sidospår du försöker gömma dig på. För detta handlar om att du som riksdagsman ljuger och förtalar! Det är fegt och ansvarslöst av dig att försöka smita från det. Du kan inte stå för att du betett dig illa! Sämre egenskap hos en politiker är svårt att tänka sig.

Jonas sa...

"...och där attacker bör göras med våldsöförhärligande uttryck? "

Vadå "attacker"? Det är bara mer förtal. Ge oss citat från Wiehe.

Det är extra skrämmande att en så uppenbart illvillig person som du har försvarspolitiskt inflytande. Man blir livrädd av tanken på att du ska vantolka meddelanden från andra länder på samma förljugna sätt som du gör med Wiehes texter.

Staffan Danielsson sa...

Nej, att Wiehe uppmanar till att något måste göras innebär väl inte fysiskt våld, hoppas jag.

Men det är osmakligt och förfärligt att han i nästa vers talar om att hänga människor i galgar och samla deras avhuggna huvuden i en korg.

Vilka människor, tja, han talar om näringslivspersoner och företagsledare, det är sant, men uppenbarligen även om de som enligt honom raserar skola och sjukvård med mera.

Jonas sa...

Erkänner du alltså att du falskt anklagat Wiehe för mordhot?

Be då Mikael Wiehe om ursäkt. Din sida har fortfarande lögn i titeln: "Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe". Sidan ljuger fortfarande om "mordhot". Varför tar du inte avstånd från dina lögner på samma storslagna och entydiga sätt som du först spred dem?

"osmakligt och förfärligt att han i nästa vers talar om att ..."

Du skriver "talar om" för att falskt antyda att Wiehe skulle uppmana till mord när så inte är fallet.

Min lärdom av allt det här är att centerpartisten Staffan Danielsson inte kan hålla sig till sanningen utan klamrar sig fast vid lögner. Så ska inte en riksdagsman bete sig. Jag UPPMANAR alla att rösta bort dig i höstens val.