onsdag, oktober 07, 2009

Kommentarsrekord på Expressen igår

Svåra frågor måste få diskuteras i en demokrati, även när det finns stora laddningar i dem. Om detta inte tillåts består laddningarna och kan växa. Vår motion om tydliga gränser för när hela ansiktet får döljas - burka och niqab - ledde till nedanstående tittarrekord på Expressens nätsidor. 12.000 personer har uttryckt en uppfattning i frågan, med den rätt tydliga fördelningen 96-4. Det ledde Expressen till en uppföljningsartikel med rubriken "Folk är bestörta över förslaget"....

Mitt inlägg "Dialog..." från igår är mitt bästa försök att resonera i denna svåra avvägning om tydliga gränser för att helt dölja sitt ansikte i skolor, på arbetsplatser och i offentliga miljöer. Kritisera gärna detta, jag lyssnar på argumenten från andras uppfattningar. Men lyssna också på mig och avstå från enkla fördömanden.


Från Expressen, digitala medier:

4 189 artikelkommentarer… burkan uppenbarligen
I går, tisdag, hade vi hela 4 189 artikelkommentarer på Expressen.se och Interaktiv Säkerhet tvingades ta in extra personal för att hinna moderera. Vi hade flera förhandsmodererade artiklar ute, och därför blev det stundtals lite väntan på publicering. Vi beklagar förstås det, men ibland är det en nödvändighet för att vi ska kunna rensa bort exempelvis rasistiska inlägg.
Mest debatterat i går var nyheten om riksdagsmännen som vill förbjuda burka i Sverige, samt socialdemokraternas skuggbudget.
Jag tror att 4 189 artikelkommentarer under ett dygn är rekord för oss, och vill tacka alla läsare som tyckte till – och kollegorna på Interaktiv Säkerhet som gjorde det möjligt. Jag tycker att vi har en bra och effektiv moderering på sajten.

Skrivet av Thomas Mattsson, Expressen Digitala Medier den 7 okt 11:32

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Ola Berg sa...

Jag lyssnar på vad du säger och kan inte upptäcka de där "svåra avvägningarna".

Det finns situationer där man uppenbarligen måste visa ansiktet.

Så finns det ställen dit ingen tvingar dig att gå, arbetsplatser till exempel, där det rimligen är personerna som förestår ställena som också dikterar villkoren.

Två exempel: På en nudiststrand bestämmer nudisterna att du ska vara naken, och i moskén bestämmer muslimerna att du ska vara påklädd.

Men din motion handlar om samhället, om offentliga platser, och att lagens långa arm ska gripa in mot folks klädedräkt.

Vilka "svåra avvägningar" uppstår där? Det preciserar du inte direkt, bara pratar som om de fanns.

Det känns lite som "svåra avvägningar" är ett utmärkt retoriskt grepp för att låtsas att en lagstiftare som du måste ingripa och reglera lite här.

Men det måste du inte alls.

Lev, och låt leva!

Bengt Svensson sa...

Har du kört din burka-motion mot centerns öppenhetsprinciper, att allt skall granskas utifrån frågeställningarna:

Ökar det människors frihet och egenmakt?
Innebär det att individens kontroll över sin vardag och sina villkor stärks?
Minskar det samtidigt statens och det offentligas makt över individen?

Eller har du bara helt enkelt skitit i det?

Tor sa...

Mycket bra kommentar av Ola Berg. Jag undrar också vad det är för svåra avvägningar. I synnerhet som du uttryckligen säger dig vilja förbjuda även helt frivilligt vald heltäckande klädsel. Och även om man bara råkar gå på en gata eller torg, låter det som.

Det är svårt att uppfatta det som ett värnande av den grupp som är utsatta för tvång.

Och om du har problem med människor som genom sin klädsel frivilligt men på ett - medger jag - underligt sätt gör revolt mot allmänna normer, tycker du då också att vi bör förbjuda överdriven piercing, tatueringar, eller onormala frisyrer?

Anonym sa...

"Folk är bestörta"......ha 4% vad med de andra 96%.

ConnyT sa...

Ja du lyckades verkligen få uppmärksamhet. Precis som i FRA frågan gör du svåra avväganden och kommer fram till att staten ska bestämma över individen. Precis tvärtemot ert öppenhetsmanifest.

Jag hoppas (och tror) att det 96% egentligen sa var att "vi gillar inte burka". Har svårt att tro på att 96% av befolkningen vill att staten ska bestämma vilka kläder som är tillåtna att bära om man ska ta en promenad på fritiden...

Anonym sa...

Hej Staffan, jag är själv lärare och centerpartist. Jag ville bara skriva en rad och uttrycka min sympati mot erat förslag. Vanligt bondförnuft säger att det blir problem i dialogen lärare/elev om en part är täckt i burka. Jag är rätt säker på att den uppfattningen råder i stort, antagligen är en del partivänner nervösa att en sådan åsikt ska påverka valet nästa år. Stå på!

Anonym sa...

bra vågat staffan

stå på dig

ConnyT sa...

Den Anonyma lärarens kommentar tror jag speglar väl varför 96% sa "nej" till Burka i Expressen.

Man har bara läst en del av det Staffan skrev.

Det många är upprörda över är inte att burka stoppas i skolmiljö utan att Staffan vill förbjuda folk att ha detta på sig även på en ensam kvällspromenad...

Då skall en polis som ser detta ingripa. Frågan är vad polisen skall göra? Slita av henne burkan på plats eller ta med henne till polisstationen för förhör? Helt absurt att polisen ska lägga tid på detta tycker jag.

Anonym sa...

Jag är tacksam att någon öppet vågar kritisera radikala islamistiska yttringar. Den stora majoriteten av svenska folket stödjer inte radikal och militant islamism, vilket expressen omröstning bevisade bortom all rimlig tvivel. 96% är för ett förbud! Trots detta så låtsas dina partikamrater och media att du har opinionen emot dig. Detta bevisar att vi har mycket allvarliga brister i demokrati och yttrandefrihet i Sverige. Svenska folket har satt ner foten och sagt NEJ till burka, men det skiter politikerna i. När ska politikerna börja representera folket istället för att göra karriär och jaga PK-poäng? Är det konstigt att folk röstar på SD?

Vad folk som stödjer burka verkar glömma är att man faktiskt inte får se ut hur man vill i Sverige, speciellt inte på en arbetsplats. Vill arbetsgivaren att man klipper håret, rakar bort skägget, tar ut piercing eller döljer tatueringar så får man glatt lyda eller få sparken. Varför skulle dessa "personliga uttryck" vara mindre värda än att skylta med att man tror på sagor? Varför får t.ex. en servitris ha slöja på sig, men inte en armbindel med ett hakkors? Jag som kvinna tar mycket illa vid mig av islams tydliga och öppna kvinnohat, och känner mig mycket kränkt när dessa hatiska symboler får visas fritt. Varför räknas inte min "kränkthet"?

Tack för att du för folkets talan.

Per Sonne sa...

"Vad folk som stödjer burka verkar glömma är att man faktiskt inte får se ut hur man vill i Sverige"

Åh fan!

Anonym sa...

Det här är sinnes. Lägga sig i hur folk går klädda på offentliga platser på sin fritid. Planerar du att kandidera till nästa riksdagsval?

Ola Berg sa...

"Vad folk som stödjer burka verkar glömma är att man faktiskt inte får se ut hur man vill i Sverige, "

Jo. Du får se ut precis hur du vill i varje fritt land.

"speciellt inte på en arbetsplats. Vill arbetsgivaren att"

Den här diskussionen handlar inte om arbetsplatser. En anställning är en frivillig överenskommelse. Vad arbetsgivare och arbetare avtalar om är knappast politikernas sak att blanda sig i?

Staffan Danielsson sa...

Ursäkta dröjsmål.

jag har i senare kommentarer här diskuterat detta, och vill också hänvisa till SvD-Brännpunktsartikeln "Fel dölja sitt ansikte .."