torsdag, mars 05, 2009

11,47 kronor för en Euro.., kronfall med 65 procent..

Förr var dollarn den helt dominerande världsvalutan. Idag börjar Euron närma sig dollarn i tyngd och stabilitet.

Jag tycker att det är entydigt bra att Europasamarbetet i den Europeiska Unionen lett till att alltfler länder ansluter sig till den gemensamma valutan. Utan euron skulle vi haft kvar många valutor som skulle guppa upp och ner mot varandra och förstärka osäkerheter och förutsättningar, för både länder och företag.

Om "alla andra" går med i valutasamarbetet kan ju alltid något eller några länder stå utanför, det är en sak. Sverige har efter folkomröstning valt denna väg. Och visst har våra räntor och vår kronkurs ändå varit väl samstämda med utvecklingen inom Euroområdet.

Fram till nuvarande djupa lågkonjunktur.

Den svenska kronan har de senaste decennierna devalverats med ca 40 procent, tror jag. Det vill säga, Sverige har blivit lika mycket "fattigare" jämfört med andra länder. Vår köpkraft när vi reser till t ex Spanien var för något år sedan ca 40 procent lägre än den var på 1960-talet, och importerade varor till Sverige har blivit lika mycket dyrare.

Fram till denna vinter. Fram till denna kris. Nu har vår svenska krona rasat ytterligare ca 25 procent mot Euron, och med uppåt 50 procent mot dollarn...

Det ökar den svenska industrins konkurrenskraft, vad bra, säger Leif Pagrotsky. Samtidigt blir importen dyrare och inflationen ökar, vi "kissar kontinuerligt i byxorna" sedan lång tid.

Jag tycker att kronans utveckling i många decennier och under denna vinter är alarmerande. Var ska det sluta? Ska Sverige verkligen ha som arbetsmetod att inte kunna ha en stabil och konkurrenskraftig ekonomi som håller jämna steg med omvärlden? Ska vi ständigt förlora i köpkraft mot vår omvärld?

Centerpartiet bedömde vid folkomröstningen att det var för stor spännvidd i ekonomisk utveckling mellan EUs länder, och att Sverige borde avvakta med att ansluta sig till Eurosamarbetet. Men vi sade också att efter några konjunkturcykler och i takt med att EU-ländernas ekonomier integreras bör frågan tas upp till förnyad analys och diskussion.

Det börjar bli dags!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mm du har rätt.. fick fram samma siffror innan cirka.

Saker och ting har blivigt ochså överdrivvet dyra vilket sänker värdet desstå mera ,, om man bortser från devalvering inflation och att politikerna sitter och förskingrar skattebetalarnas statliga medel.

Men röster höjs.. folk börjar få nog

Anonym sa...

Jag får inte fram samma siffor. Bara höftar lite nu, men innebär det att en € kostade 5 kr förut? Det gjorde den inte när vi röstade om det iaf. Då låg den väl runt 9.50 om jag inte minns helt fel. Och när önskan var att vi knöt den mot valutasamarbetet, alltså innan € fanns så var målet att en € skulle kosta 10.50 kr.

Ett lågvattenmärke att ta värdet på valutan just nu och säga att allt är kasst! idag är värdet 10.90 kr för en €, betyder det att vi bör tänka om då kronan tydligen går bättre än € för tillfället?!?

Det värsta är just att höra "Allt blir dyrt, vi måste byta valuta", blir allt billigare då? Nej, det finns inga som helst bevis för det. Vi måste då hitta nya sätt att reglera landets ekonomiska välmående. Ett förslag har varit att man istället för räntehöjningar använder arbetsgivaravgiftshöjningar för att dämpa en skenande uppåtgående spiral i ekonomin.

Hitta bättre argument än att det blir dyrt eller att det är jobbigt att växla. För de argumenten är löjliga i jämförelse med vad € kan ställa till med om EU-ländernas ekonomiska situation varierar kraftigt.