tisdag, februari 17, 2009

Anders Björck - signalspaningens och/eller integritetens förkämpe

Anders Björck har ju "alltid" funnits med i svensk politik, och hans och Carl Lidboms ordväxling vid KU-förhören är ju närmast historisk.

Hans profil som landshövding har ju också varit tydlig, och han kämpar liksom sin kollega Björn Eriksson i Östergötland för att de urgamla länen och länsresidensen ska bestå.

Nu lämnar han med buller och bång det ordförandeuppdrag i Försvarets Underrättelsenämnd (FUN) som han haft i många år. Nämnden har som bekant tillsyn och kontroll av signalspaning och Försvarets radioanstalt på sin agenda.

Anders Björck lyckas med konststycket att ge intryck både att han tycker att signalspaningen begränsas för mycket med den nya lagen, och att de integritetsskyddande åtgärderna är för splittrade och svaga....

Inte illa....

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan,
Du har rätt i att Björck är ovanligt svårtolkad. Det är däremot är inte EP http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/137153-eu-stoppa-fra
Hur länge skall ni stå bakom denna lag som gör oss till internationellt åtlöje? Ni dödar i praktiken partiets framtid. Ni gör det omöjligt även för Centermedlemmar att rösta på er i valet 2010, vad är det som händer?

Anonym sa...

Ja, visst är Björck tvetydig.

Fast det är ju ni centerpartister också.

Ni säger att ni vill värna integriteten, men röstar ja till FRA-lagen.

Ni säger att ni vill tillåta fildelning för privat bruk, men röstar ja till IPRED, mot ert stämmobeslut.

Tyvärr lyckas ni inte riktigt lika bra med konststycket att göra tvetydigheten till något positivt i centerpartiet.

Anonym sa...

Jag är lika förvirrad som de flesta andra centerpartistiska medlemmar jag möter. Agerandet i FRA lagen och nu Ipred bryter inte bara mot det kontrakt man tecknat med stämma och medlemmar, det frångår grundläggande politisk rationalitet. Inget att vinna, allt och förlora.
Partiet måste ta reason i FRA frågan, yngre och liberala medlemmar och väljare kommer att rösta med fötterna och som insider kan jag säga att genomsnittsåldern på ett Centerpartistisk kretsmöte redan är alltför högt.
För varje dag som den här pinsamheten fortsätter dör lite av centerns freamtid, tragiskt men sant. Vi hade ett bra program, vad vi har nu vet jag inte längre.

Rickard sa...

Det verkar ju inte spela någon roll vad det finns för program eller stämmobeslut. Maud och de övriga gör vad som helst för att få fortsätta vara med och leka med Reinfeldts gäng.

/f.d. c-väljare

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt - Det är väl ganska många av oss som länge påpekat att intrånget i integriteten blir löjligt stort, samtidigt som utbytet av själva avlyssningen är väldigt magert. De är var för sig naturligtvis skäl för att skrota hela iden, och tillsammans blir det ännu tydligare.

Jag har inte läst Björks uttalande, men jag skulle inte själv ha något problem att säga att jag önskade att man gjorde åtminstone något rätt - Helst, naturligtvis, såge till att värna integriteten på det sätt som stämma och medlemmar beslutat, men ska man ändå sälja integriteten till högstbjudande så kunde man ju åtminstone önska att man gjorde en fungerande signalspaning av det...