tisdag, juli 08, 2008

almedalen måndag

Varmt hällregn mitt på dagen. Strålande sol och massor av åhörare till Mauds tal på kvällen.

Massor av mycket intressanta seminarier, trist att välja bort så många intressanta.

Signalspaningen fortsatt aktuell. ÖB och även experten Wilhelm Agrell understryker det säkerhetspolitiska behovet av signalspaning.

Jag har uttalat mig till TT enligt följande:

Centerns ledamot Staffan Danielsson tycker att man bör göra nya försök att nå en bred samsyn.
– Om det är möjligt vet jag inte men den inriktningen bör man ha. Det kunde vara bra att göra en mer djupgående analys av argumenten för. Efter en sådan omskakande debatt som vi har haft, så tror jag att det är nödvändigt, säger han.

12 kommentarer:

Krig är fred sa...

Du gillar visst att pådyvla sina meningsmotståndare åsikter de inte har.

Folk i allmänhet är emot är att bygga infrastruktur för massavlyssning i KABEL. Vilket ni röstat in i Lagen om elektronisk kommunikation, 6 kap, 19 a §, 1:a stycket. (Eller är det något oklart där för dig?)

Folk i allmänhet är inte principiellt emot signalspaning.

Så ÖB slår in öppna dörrar.

Winston Smith sa...

Jag vill understryka kommentaren skriven av "Krig är fred".

Att lyssna efter radiotjatter från militära enheter är ok.

Att massavlyssna privatpersoner och andra är inte ok.

Om FRA har gjort det senare så är det något som rättsväsendet bör ta itu med, inte något som ska uppmuntras av lagstiftarna.

Anonym sa...

Håller med signaturen "krig är fred". Såväl ÖB som Wilhelm Agrell pratar om de okontroversiella delarna av signalspaningen.

Många av oss kritiker anser att FRA behövs, men lagen ger myndigheten ett alltför vidsträckt mandat. Dessutom är integritetsskyddet en smärre katastrof.

Svd skriver klokt om den senaste domen från Europadomstolen. Allt pekar på att FRA-lagen, även med de nya ändringarna, kommer att underkännas av Europadomstolen. Och kom ihåg - det behövs inte något enskilt fall för att få saken prövad i Strasbourg. Jag kan meddela att såväl Advokatsamfundet som Centrum för rättvisa redan ligger redan i startgroparna.

Lagrådets yttrande är dessutom obsolet efter den senaste domen mot Storbritannien.

/Peter

Leif Nixon sa...

Staffan, jag välkomnar verkligen att du söker en dialog.

Jag hoppas att du, när du säger "bred samsyn" inte talar om bara alliansen och socialdemokraterna.

Och jag hoppas att du även kommer att eftersträva en mer djupgående analys av konsekvenserna av lagstiftningen, och att det medverkar oberoende, tekniskt kvalificerade personer vid den analysen.

Audi A3 SB 2.0T Q sa...

"samsyn" = få med sossarna på lagen med några smärre s k "integritetsstärkande" åtgärder och sen säga att allt är frid och fröjd?

Demokrati handlar om kompromisser, men man kan inte kompromissa när det handlar om vår integritet, vårt meddelarskydd och vår brevhemlighet - grundläggande demokratiska fundamenta.

Audi A3 SB 2.0T Q sa...

Jag tycker att det är lite fult av Dig att säga att kritikerna till FRA-lagen inte vill ha signalspaning.

Vi behöver signalspaning och underrättelseverksamhet, men vi behöver INTE massavlyssning.

Moxie sa...

Staffan, du svarade inte på min fråga: Är du beredd att lägga några timmar på att lära dig hur tekniken bakom det här lagförslaget fungerar? Inlägg som det här visar på det jag sade innan - Du och de andra i riksdagsgruppen har inte de tekniska kunskaperna för att förstå skillnaden mellan det Agrell och ÖB talar om, och det ni beslutat om. Så:

Är du redo att lära dig något nytt? Om jag eller någon annan ser till att fixa en halvdagskurs eller liknande, är du då beredd att låta "frågans viktighet" väga så tungt att du lägger tiden som behövs för att förstå varför debatten blivit så intensiv?

Ring farsan (Gösta, vettu) så förmedlar han kontakt till mig.

Anonym sa...

Tydligen tycker Tolgfors annorlunda än du. Han stängde idag dörren till förhandlingar med S.

SVT gör också gällande att Mona Sahlin i kväll kommer att lova riva upp FRA-lagen om s+v+mp vinner valet. Enligt Aktuellts källor ska s och mp ha kommit överens.

/Lars

Audi A3 SB 2.0T Q sa...

Staffan! Angående utbildning om kommunikationsprotokollen på internet: Även jag kan tänka mig att ställa upp gratis för att utbilda dig och några fler som du fritt kan få välja ut - så att ni förstår hur kommunikationsprotokollen på internet fungerar - och kan förstå varför FRA-lagen hotar demokratin.

Hör av dig i en kommentar här så återkommer jag med kontaktuppgifter m.m

Moxie sa...

S och mp har tydligen "kommit överens" om att riva upp lagen och ersätta den med samma sak igen, men med någon ny kosmetisk ändring. Fast mp har inte kommit överens med sig själva. De partiinterna forumen kokar visst över.

Anonym sa...

Staffan, ta och läs detta av Leif Nixon. Du är själv omnämnd i texten. Sen kan vi fortsätta diskussionen.

/Lars

Anonym sa...

Jag såg att flera seminarier sände allt live på nättet bl.a. på yaika.se

Ska du också göra?

Jonas