söndag, december 18, 2016

Julupprop och frågan om tiggeri

Jag har naturligtvis all respekt för de kyrkor, och de 5 partiledare från V, FI, C, L och KD som skrivit under ett julupprop att Sverige ska återgå till de mest generösa asylreglerna i EU, alla som får asyl i Sverige ska genast kunna återförenas med sina familjer.

I sak är det givetvis behjärtansvärt och riktigt, det som är bekymmersamt är det söktryck mot Sverige av de asylsökande som lyckas ta sig till EU som åter skulle uppstå. Och det sätter fokus på det som jag fört fram i flera år, ett litet land i norra Europa har svårt att vid stora flyktingströmmar ha asylregler som är betydligt mer gynnsamma än i alla övriga EU-länder.

Jag har skrivit om detta tidigare på denna blogg. Min kritik mot juluppropet utöver att många åter vill till just Sverige är att det är ensidigt, det fokuserar endast på den lilla minoritet av flyktingar som haft kraften och modet att ta sig till EU och Sverige och säger inget om den överväldigande majoritet inklusive de allra svagaste som är kvar i närområdet, många i flyktingläger där FN ibland inte har resurser ens för mat och mediciner. Därför skriver jag inte på.

Jag har också flera gånger öppnat för att kommunerna borde ha möjlighet att reglera, och också förbjuda om man så bedömer, tiggeri. Göran Persson anser detta, och Stefan Löfven vill nu antingen förbjuda det eller införa licenser/ tillstånd för de som vill tigga. Jag är djupt tveksam till att etablera tiggeri genom licenser.

Löfvens uttalande har mötts av stark kritik, bl a från Centerpartiet vars talesperson Johan Hedin istället vill skapa enklare jobb i Sverige åt de EU-medborgare som tigger.

Jag står givetvis helt bakom att öka pressen på, och hjälpen till, Rumänien och Bulgarien men klarar Sverige verkligen att både öka antalet asylsökande och de EU-medborgare som tigger och att skapa arbeten åt dem i Sverige?
3 kommentarer:

Tant Blå sa...

Bra skrivet! Spot on. Vi är många som tycker lika som Du!

Anonym sa...

Skatt för religiösa samfund.Det vore en anständig gest ifall Svenska Kyrkan gav tillbaka det som man med statens hjälp under många år kunde bygga upp.Det borde kunna ske av fri vilja och anständighet från kyrkorna annars är en lagstadgad skatt nödvändig.Kyrkan kan inte sitta och ruva på enorma rikedomar när samhälet blöder.Det är skam att en ensamstående mor skall bära en större börda relativt sätt än en förmögen organisation som tex kyrkan.Alla måste dra sitt strå till stacken.

Anonym sa...

Grunden till problemen är hur personer rekryteras till ledande positioner inom de politiska partierna. Där måste något gått fundamentalt fel och genomgripande reformer är nödvändiga. Dagen system med renläriga ungdomsförbundare som saknar erfarenhet från reell verksamhet där man ställs inför tuffa resurskonflikter och där man måste prestera konkreta och konkurrenskraftiga resultat med strama ekonomiska ramar måste snarast avskaffas. Dess personer får ställa sig till den öppna arbetsmarknadens förfogande.

Istället måste det ske en rekrytering av vuxna personer som har visat att de förmår prestera positiva resultat från operativa verksamheter som lever under press från den bistra verkligheten. Förmår inte de politiska partierna att genomföra dessa reformer finns det goda anledning att oroa sig över landets framtid.

/Eskil