fredag, december 16, 2016

Bra besked av justitieministern om ålderskontroll i riksdagen

Jag har sedan min artikel på DN debatt i april 2012 drivit på för vikten av att Sverige vid asylprövning och i t ex brottsmål inte bara aningslöst godtar den enskildes uppgifter om sin ålder utan  av rättssäkerhetsskäl kontrollerar den.

Jag ställde nyligen en interpellation till justitieminister Morgan Johansson som vi diskuterade i kammaren idag.

Tillagt 17 dec: Här är debatten på web-TV, vi var mycket överens. Här skriver en expert på SvD Debatt. Här skriver en barnläkare i Expressen. 

Tillagt 1 jan 2017. Under 4 år har Migrationsverket utan kritik från politiker godtagit uppgiven ålder från asylsökande. HD förbjuder rättsväsendet att göra medicinsk ålderskontroll, åklagaren måste acceptera den misstänktes egen uppgift om sin ålder, orimligt, sanslöst, absurt. Då, till slut, börjar politikerna, samfällt, byta åsikt, "visst går det att göra medicinska ålderskontroller, det har vi alltid varit för"..Jag antar att även barnläkarna och advokaterna, som orsakat rättsskandalen, nu oxå anser sig hela tiden ha varit för...Jag kan nu lägga ytterligare en framgång till handlingarna, och hoppas att jag framöver inte behöver skriva så mycket i denna fråga, eller inte alls!

Först, vad gäller vikten av att domstolar kan kontrollera ålder när en brottsling med oklar ålder uppger en tveksamt låg ålder. Idag har tingsrätt och hovrätt fastställt att domstolar ska lita på den enskildes uppgift om sin ålder även om inga identitetshandlingar styrker det, vilket är en fullständigt sanslös, absurd och rättsvidrig rättspraxis. Någon medicinsk åldersbedömning får inte göras eftersom brottslingens integritet och rätt att ljuga om sin ålder går före kontroll och straff.

Besluten är överklagade till Högsta Domstolen.

Tomas Tobé och Beatrice Ask delar min uppfattning i en färsk debattartikel på SvD Debatt.

Det är glädjande att justitieministern i sitt interpellationssvar tydligt säger att regeringen är beredd att föreslå lagändringar om Högsta Domstolen skulle anse att dagens lagar inte gör en ålderskontroll möjlig.

Jag visar i mina inlägg i IP-debatten att migrationsverkets upprörande underlåtenhet att av rättssäkerhetsskäl kontrollera asylsökandes ålder i tveksamma fall har gjort att tusentals ensamkommande som uppgivit sig vara barn under 18 istället har fått asyl som barn, personnummer som barn och placerats på boenden för barn mm.

Under 2014 skrev migrationsverket endast upp 1 av 20 som över 18 (5 %), medan hittills i år var tredje bedömts vara över 18 år. (2.500 av 7.000 beslut, dvs 35 %).

Jag anser migrationsverket inte fullgjort sina uppgifter som myndighet vilket är en rättsskandal. Det är endast tack vare regeringens ingripande genom att ålägga verket att bedöma ålder, som vuxna män inte längre ges asyl som barn i någon stor utsträckning. Det ska justitieminister Morgan Johansson ha cred för.

I debatten var justitieministern och jag mycket överens. Han lyfte fram socialstyrelsens ansvar, när man gav riktlinjer för åldersbestämning och menade att det lyfte en del ansvar från migrationsverket. Jag är oklar på hur migrationsverket är bunden av det socialstyrelsen säger, men ska kolla. Han kritiserade också regeringen för passivitet.

Jag står fast vid att det som skett är en rättsskandal och att ansvaret ligger på myndigheter och regering samt på organisationer för barnläkare och advokater.

Morgan Johansson frågade vad jag själv gjorde i denna fråga från 2012 och framåt och jag redovisade artikeln på DN debatt i april 2012 samt otaliga inlägg på min blogg och i sociala medier mm.

Alliansregeringens bästa försvar för att inget gjordes är kanske att ställa Morgan Johansson samma fråga; vad gjorde socialdemokraterna och Morgan Johansson själva? I den märkliga åsiktskorridor som rådde då var ju alla åtgärder för att säkerställa rimliga regelverk närmast främlingsfientliga, om de skärpte någonting. Och s och Morgan Johansson hade nog då snarast kritiserat regeringen om den gjort någonting...

Jag kritiserade också granskande journalistik och media för att inte ha ägna denna rättsskandal något som helst intresse, med några få undantag på senare tid, t ex dagens eko, studio ett, Anna Dahlberg, Alice Teodorescu m fl.


3 kommentarer:

Unknown sa...

Nog behöver Riksdagen ålderskontrolleras - har svårt att tro att alla är vuxna.

Adam sa...

Skrämmande hur feg och inkompetent vår riksdag ter sig. Samma regler verkar gälla som på en genomsnittlig middagsbjudning på Södermalm. Den som beskriver ett problem som även SD beskrivit stämplas som främlingsfientlig.

Styret av Sverige är en skam. Mitt hopp står till medborgerlig samling. Dom verkar i alla fall ha en någorlunda korrekt verklighetsbeskrivning, och kan därmed även stifta lagar som passar verkligheten. Centerpartiet har tyvärr tappat allt mitt förtroende. Annie Lööf verkar vara ungefär lika lyhörd på hur verkligheten ser ut som de flesta andra i Riksdagen.

Du Staffan är faktiskt den enda rikspolitikern som jag känner förtroende för. Finns säkert fler vettiga, men så länge som ni är i minoritet gör det ingen skillnad. Det representativa styret är till för att politikerna ska ha tid att sätta sig in i frågor på djupet och ta kloka beslut. Men som det har varit de senaste tio åren, med beslut som utgår från från DNs och Aftonbladets verklighetsbeskrivningar så blir det bara så otroligt fel.

Inger det hopp att ålderskontrollerna har kommit upp på bordet? NEJ! För det är numera riskfritt att införa. Politiker måste vara modiga och göra det som är rätt utifrån den fördjupade verklighetsbild som borde finnas på Rosenbad.

Så, här kommer en uppmaning och en vädjan. Titta på http://www.medborgerligsamling.se och läs deras partiprogram. Tycker du också att det är vettigt och genomtänkt? Engagera dig isåfall! Byt bort Centerpartiet, som korrumperats av samma skeva skengodhet som resten av de politiska partierna. Det skulle göra en enorm skillnad för MED om du var med i partiet. Tror det är många som hänger kvar vid C enbart för att du fortfarande stödjer dem. Dessa skulle följa med dig till MED. I många år har du kämpat i motvind i C, de har fryst ut dig och behandlat dig ovärdigt. Inte ens nu, när du så uppenbart haft rätt hela tiden, ger ledningen dig upprättelse. Jag mår illa av detta.

En stor risk finns också att Moderaterna bildar regering med SD efter nästa val. I den regeringen finns ingen plats för C. Däremot så skulle MED kunna vara med och agera ett språkrör för förnuft och långsiktighet (precis samma roll som du haft i C under många år).

Det vore en god gärning för Sverige. Kanske kan skutan vändas på rätt köl igen, men det börjar bli bråttom.
Jag hoppas på dig Staffan!

PS. Jag är inte medlem i MED ännu men kommer bli det. Jag är inte knyten till dem på något sätt.

Anonym sa...

Enligt rubriken skulle det handla om ålderskontroll i riksdagen... Hur tänkte du där?