torsdag, september 08, 2016

Avgå, GD Anders Danielsson! Därför!

Tillagt 8 september: Mkt intressant inlägg av advokar Henrik Sundström. Ett fel dock. Migrationsverket ska bestämma ålder när oklarhet råder till att den asylsökande är vuxen. Då har denne rätt att begära medicinsk åldersbedömning. Ingen gör dock detta eftersom Migrationsverket enligt sina egna uppgifter endast skriver upp ålder om åldern "uppenbarligen" är över 18, vilket tolkas som typ över 30 år och mer. Ansvaret för detta bär GD Anders Danielsson.)

Jag skriver i Dagens Samhälle att bristen på ålderskontroller i Sverige när oklarhet råder om asylsökande är barn eller vuxna är en rättsskandal. Jag har med anledning av detta inte längre förtroende för Migrationsverkets GD Anders Danielsson, jag anser att han borde avgå.

Genom Migrationsverkets upprörande passivitet när man inte kontrollerar ålder har många tusen ensamkommande vuxna givits asyl som barn till mångmiljardkostnader, varav många av detta skäl sökt sig till Sverige. Likaså har dessa vuxna "barn" fått asyl som och placerats på boenden för barn och gått i skola som barn med störningar och påfrestningar för barn och personal och lärare, i en del fall övergrepp och t o m något mord. Migrationsverket frånsäger sig nu allt ansvar för att kontrollera och bestämma ålder, trots att ingen annan har det ansvaret än Migrationsverket.

Om någon anser att detta INTE är en rättsskandal, kommentera och motivera.

Migrationsverket har ansvar för att pröva asylsökandes ansökan samt avgöra om de ska söka asyl som vuxna eller som barn. Det gör uppenbarligen inte Migrationsverket sedan många år, man gör inga medicinska ålderskontroller utan låter barnläkares och advokaters diktat bestämma. Man klassar endast asylsökande som vuxna om de "uppenbarligen" är det vilket förefaller handla om främst okulär bedömning när åldern kan bedömas vara över 30 år och mer.

Det innebär att Migrationsverket sviker sitt myndighetsansvar att kontrollera asylsökandes ålder vilket är mycket allvarligt. Istället för att som i andra länder genom medicinska åldersbedömningar med god säkerhet t ex klassa de som i dessa test bedöms vara över 19 eller 20 år (dvs med säkerhetsmarginal) så har Migrationsverket passivt de senaste åren givit sannolikt 1.000-tals vuxna män personnummer som barn, asyl och förmåner som barn och placerat dem på boenden för barn.

En docent och skolöverläkare talar om att 40 % som han undersökt kan vara 20-30 år eller mer.
Alltfler rapporter kommer nu om att det över hela landet finns många vuxna män på asylboende för barn, som går i skola för barn (vilket Svenska kommuner och landsting nu säger är ett problem) osv.

När kommuner ibland protesterar säger nu Migrationsverket ynkligt nog att de minsann inte haft något ansvar för att avgöra om asylsökanden utan papper är barn eller vuxna. Det ansvaret, att åldersbestämma, åvilar istället kommuner och HVB-hem hävdar man, typ. Man borde skämmas. Först sviker man sitt ansvar att kontrollera om asylsökande är barn eller vuxna, och sedan lägger man fräckt nog och felaktigt över ansvaret på kommunerna och påstår att ansvaret är deras. 

Är detta inte ett tjänstefel så stort att den högsta ansvarige, GD, snarast borde avgå eller avskedas så begriper jag ingenting. Hur ska en GD som så gravt underlåtit att ta sitt ansvar kunna leda Migrationsverket vidare när nu regeringen kräver att man ska bestämma ålder regelmässigt i tveksamma fall?

Jag tycker att den uppfattning som jag förfäktat sedan min artikel på DN Debatt i april 2012, att Sverige likt övriga EU-länder måste kontrollera asylsökande ålder vid tveksamhet, nu får alltmer stöd. Jag får cred på ledarplats i både Göteborgsposten (L) och Nya Wermlandstidningen (M) vilket naturligtvis gläder mig. Det var tungt att ibland pekas ut som främlingsfientlig vilket jag naturligtvis inte är ett uns och denna fråga handlar därtill inte alls om detta.

Få se om partivänner eller centerpress kommer att kommentera. Har jag en poäng eller är det barnläkarna och Migrationsverket som har rätt?11 kommentarer:

Anonym sa...

OK
jag är med dig i din kritik av Migrationsverket och Danielsson.
Men
vad har egentligen ditt eget parti eller dess Allians gjort för att förbättra situationen?

Ulla L sa...

Ja, det är många som frågar sig varför ingen (politiskt parti, myndighet, media eller maktmänniska) gjort något åt en rättsskandal och ett vansinne som fått fortgå i minst ett decennium. Alla makthavare har blundat, vilket orskat landet stor skada. Läs t.ex. varningarna som 2007 publicerades på Merit Vagers blogg.

Carina-Fina sa...

Frågan om vem som inte gjort nåt är mer än befogad. Däremot är den ställd till fel person, vem har konstant, år efter år, kämpat som en duracellslugger mot en mur av politisk korrekthet, om inte Staffan Danielsson. Search elsewhere.

Anonym sa...

Carina-Fina - Läs igen och noggrant!


"vad har egentligen ditt eget parti eller dess Allians gjort för att förbättra situationen?"

Lars-Olof Samuelsson sa...

Instämmer med föregående kommentarer. Ansvariga för läget Sverige befinner sej i är Staffan Danielsson med samtliga politiker i alliansen samt de i röd-gröna blocket först därefter kommer Anders Danielssons ansvar.Den yttersta ansvarige är Fredrik Reinfeldt, mannen som deklarerade hur han var fostrad att ta ansvar, men det räckte bara tills han förstod att han hade tagit sej vatten över huvudet, då smet han ut bakvägen och ställde sej till de förhatligt avskyvärdas skara bidragstagare.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Ska man rösta p trovärdighet, realism, att inse vad som komma skall, dvs ha minst en fot i verklighet hur vanliga arbetande människor resonerar, så ser min skräckkabinettslista ut så här ungefär, helt godtycckligt subjektivt:

1. Mp, fullständigt väck. Fridolin är inte i närheten av verkligheten.

2. C. partiet saknar i dagsläget helt konkreta förslag som kan hantera inställningen om öppna gränser, dvs man vilar sin politik på idealism, utan varje form av förslag på hur man ska lösa samhällsfrågorna, såvitt man inte önskar gated communitys. Enkla arbeten, suck, förslag tack, + lön + förslag på arbetsgivare, vem ska ta risken, centerpartiets partikansli kan väl börja och anställa, partiet har ju gratispengar från skattebetalarna.

3. L, det parti som alltid varit minst restriktivt till migration, men det kommer att bli svårt att förena med den socialliberala sidan, som kräver hög skatt. Här är C vision mer krass, men partiet kommunicerar inte detta, att öppna gränser kräver max 25 % skatt, och då kanske man ska tala om vad människor ska börja betala ur egen ficka. L kommer tvingas bekänna färg, eftersom det är ett gammalt tjänstemanna-parti, dvs hur mycket skatt ska vi betala, och hur mycket goda feer får politiken vara, och vad är det för leverans medborgarna kan förvänta sig, allt kan inte lösas med en EU-federation, i synnerhet inte om EU-bygger rasar, med L har potential att rycka upp sig, så fort de har en plan för bostäder, arbeten och arbetslöshet samt hopplösaommråden, och ordning, fast å andra sidan kan mycket väl lik- och djurknullaradeln ta befälet och då landar L på en säker etta :-)

4. Vp. Jo de ligger väl rätt nära mp, men i vart fall står de för att höja skatten och sno från alla som arbetar, så vp kanske ligger på 3 och L på 4a, när allt kommer omkring.

5. SD provokativt en mittplacering, klart att Sverige inte har råd med öppna gränser, det är självklart, klart Sverige ska rädda hela världen, men vi kan inte göra detta just nu, vi måste först spara lite, man kan inte låna för att rädda världen.

6. Nya m, ligger fortfarande inte så bra till, halva hövdingens skräck-kabinett är kvar, och det finns inget som tyder på att de ändrat sig mer än reaktivt, så akb har kvar för mycket patrask från gycklartiden, det ger sig, m kan klara sig på att alla ändra är för dåliga. Potential att komma först, om bara akb mumlar mindre och pekar mer med hela handen, hitåt ska vi, var god följ, eller bli kvar i din sörja.

7. KD, med guds hjälp, den småländska pragmatismen leder dem rätt, att det sedan inte går så bra för ebt är inte hennes fel, det är mer tidsandan, med tiden kommer kd att få allt mer rätt, i synnerhet som svenska kyrkan blivit ett feministiskt dårhus. KG Hammars mysticism gick att stå ut med, men den nya ledaren, uppfattar man ju som ngn slags falsk ond clown.

8. S, på näppen, trots hela denna Bommersviksadel, så klarade de av att svänga, och med mp i knät, imponerande, moderaterna var inte i närheten 2010 med c, fp och kd i knät, eller hur det nu var. "Sversarn" allså med beundran, är en underdog och höstblomma, så steg för steg återinför han ngn typ av Fälldinsk pragmatism, och det är det enda som fungerar när det blåser nordan och är kallt, kverulanterna kommer stå och tjura utan lösningar. Fast det är en oändlig väg kvar, och s placering säger lite om hur illa det är ställt i staten Sverige. S.W

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Glömde bort SSU i Stockholm, klanen, ras-människorna, det var ett önsketänkannde, nä Sahlinismen kommer leva länge än, så S landar på plats 3, med vp på plats 4, å andra sidan ska de utesluta en kvinnlig medlem som stött sig med patriarkerna, för alla som vet, vet ju att det handlar om röster och att det är patriarken som styr klanen, så de kommer offra var enda kvinna, ändamålet helgar medlen, och enda målet, det är makt.
Sven, tänka sig, kd på första platsen i att inte vara ett parti på låtsas med skenhelighet, då har det gått långt. S.W

Anonym sa...

Ja någon borde uppmärksamma de rasifierades separatism, men att utmana den gapiga identitesvänstern är inte gratis.Borgerliga tidningar törs inte, vill inte.
I S-sfären är det än så länge helt omöjligt.

KR sa...

Jag instämmer helt i kravet, du gör ett bra arbete Staffan, fortsätt kämpa.