söndag, januari 31, 2016

STORA Utmaningar -även med minskad flyktingström.

Jag har stort förtroende för Expressens Anna Dahlberg. Hon varnade, liksom i någon mån även jag, tidigt för att Sverige inte uthålligt, med växande flyktingströmmar, kan ha betydligt mer generösa asylregler än övriga EU-länder.

Hon skriver nu en ledare i Expressen om de väldiga integrationsutmaningar som Sverige står inför, även om antalet asylsökande skulle hålla sig till säg 500 i veckan och inte återgå till 10.000 i veckan.

Anna Dahlberg menar att den infekterade migrationsdebatten i Sverige nu är över sedan alla stora ledarsidor med riksspridning inklusive Aftonbladet, nu är överens om att Sverige inte klarar att ta emot obegränsade volymer av flyktingar. (samt, vill jag tillägga, 6 av partierna i riksdagen med sammantaget ca 88 % av rösterna).

Hon anser att all kraft nu måste ägnas åt de mycket stora integrationsutmaningar som Sverige står inför vad gäller arbete, bostäder, våld mm. Hon menar att de legala vägarna till jobb och bostad måste breddas samtidigt som rättsstaten måste agera mycket mer kraftfullt för att upprätthålla lag och ordning. Hon vill se en akut plan för att möta den växande oron på asylboendena och tillsätta en oberoende kriskommission.

Anna Dahlberg ser inte hur Sverige ska kunna lösa integrationsproblemen under överskådlig tid, och hon tror t o m att "ingen i dagsläget har en susning om hur detta ska lösas."

Min egen analys av dagsläget ligger tyvärr i den riktning som Anna Dahlberg pekar ut, även om jag inte är lika defaitistisk.

.......................................................

Anna Dahlberg, och jag, borde väl lugnas av Centerpartiets hållning. Vi ingår ju inte bland de partier vars radikala åtgärder bromsat antalet asylsökande utan vi menar tillsammans med Vänsterpartiet att Sverige visst klarar en asylmottagning på höstens nivåer, typ.

Dessutom anser vi att vi har lösningarna på hur mottagning och integration ska kunna fungera i en sådan situation genom våra många förslag på tjogtals med punkter och mer.

Om Centerpartiets förslag, om de genomfördes, skulle fungera med fortsatt höga veckoantal asylsökande, så måste de ju fungera ännu bättre i den situation som Anna Dahlberg utgår ifrån, med mycket lägre antal.

Detta anser uppenbarligen inte Anna Dahlberg och även jag tvivlar. Visst är våra förslag bra och konstruktiva men jag kan heller inte se hur Sverige även med dem genomförda skulle klara mottagning, boende, integration och arbete på ett hyggligt sätt utan även jag känner en stark oro, tyvärr.

För att vara tydlig, jag hoppas att Centerpartiets förslag kan förverkligas snarast möjligt, även om i dagsläget det verkar kunna bli fallet för endast en del av dem.

Men, ursäkta mitt parti, jag tror inte att det räcker alls om flyktingmottagningen skulle vara mycket större än idag, och jag tror att även om alla förslagen skulle genomföras samtidigt som flyktingströmmen håller sig mycket mindre, så väntar ändå stora problem för vårt land att lösa.

Jag vet att jag sa på Centerstämman i september förra året att jag inte på ett bra tag ska tjata mer om detta i centerrörelsen, eftersom stämman med bedövande majoritet avslog alla östgötamotionens 4 att-satser. Dock gick Centerpartiet någon dryg månad senare med på den första Migrationsöverenskommelsen som i stora delar tillgodoser 3 av motionens att-satser. (Den fjärde, att Sverige ska öppna sina ambassader på asylsökande ska nu Maria Ferm utreda fast, tror jag, i första hand för hur detta ska ske samordnat mellan EUs länder).

Därtill ökade som bekant flyktingströmmen till EU och i hög grad till Sverige mycket kraftigt under hösten osv.

Så jag anser att det har gått ett bra tag nu där mycket har hänt. Jag ska ändå försöka att inte tjata om min uppfattning inom centerrörelsen så mycket, men ändå något i några och andra sammanhang, tex här på bloggen och i några debattforum i sociala medier samt genom någon debattartikel i riks- och centermedia vartefter.

Jag känner en stark oro för att Centerpartiets radikala linje i migrationspolitiken att fortsätta med betydligt mer generösa asylregler än övriga EU-länder är orealistisk, är inte möjlig att få gehör för om/när vi ska regera Sverige och kan riskerar att splittra alliansen och försvåra en ny alliansregering.

Visst kan Centerpartiet på kortare sikt vinna besvikna MP-väljare samt en del ungdoms-. och storstadsväljare som hyser en väldig tilltro till vad Sverige förmår att klara. Men vad händer på sikt, och vad händer i våra kärnområden?

Vi talar om en "skammens dag" när Sverige beslutade om att införa ID-krav, och vi vill omgående avveckla dem och de inre gränskontrollerna. Jag tycker att vår retorik borde vara försiktigare och att vi borde vara lite mer ödmjuka inför den faktiska verkligheten.

Centerpartiet har alltid haft visioner och mål men har också alltid varit förankrat i verkligheten och aldrig lovat mer än vad Sveriges, eller en kommuns ekonomi, klarar av att genomföra. Nu är vi ute på hal is, enligt min mening, och löper en växande risk för att marginaliseras som ett ekonomiskt ansvarstagande parti vilket alltid tidigare har varit vårt adelsmärke.

Så var detta sagt.

Jag hoppas verkligen att jag har fel och att Centerpartiet snart kommer att ingå i en ny alliansregering som kan genomföra vår migrationspolitik i allt väsentligt vilket Sverige kommer att klara riktigt bra tack vare våra många goda reformförslag och som också leder till en stark opinionstillväxt för Centerpartiet.

Men som ni förstår så är min tilltro till detta inte så stor som den borde vara för en lojal riksdagsledamot för Centerpartiet. Ni som är starkare i anden får gärna komma med kritik och argument så att jag kan övertygas och se verkligheten med Era ögon. Och kanske någon får en viss förståelse även för min allvarsamma analys, kanske.

Tillagt; Expressen publicerar just en lysande rak och öppen artikel som bättre än jag tidigare sett summerar läget i den ju överlägset största politiska frågan i Sverige. Mycket läsvärd, rekommenderas!


4 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Jag tillhör inget politiskt parti utan anser mig stå utanför på en egen plattform av kritiskt granskande journalistik och för mig framstår och har Sverige framstått som ett alldeles galet land i några år och särskilt de senaste båda åren. Jag har räknat mord sedan förra året, vilket är det grövsta uttrycket för det våld som sker i samhället och det negativa yttersta uttrycket för oron på kollektiv nivå. I januari har jag räknat till 17 stycken, vilket ger lågt räknat minst tre mord i veckan, vilket på årsbasis ger minst 150 mord och inte de 70-110 som statistiken säger. Det blev ett trendbrott förrra året.
http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2016/01/sjutton-mord-inraknade-i-januari.html

Anonym sa...

Angående center-visioner. Gäller Annies 40 miljoner flyktingar fortfarande (50s in i klippet)?
https://www.youtube.com/watch?v=99VjCqtRiA0

Anonym sa...

Vad är det egentligen som får dig att fortsätta vara centerpartist? Invandringsfrågan är utan tvekan den viktigaste enskilda frågan inom svensk politik då den påverkar i princip alla andra områden direkt och indirekt. Att du, med de sunda åsikter du ändå verkar ha, då fortsätter att vara medlem i ett parti som förspråkar en sådan vanvettig migrationspolitik är mycket förvånande. Beror det på att du helt enkelt är etablerad inom partiet och har nått upp till en viss "rang", något du skulle tappa om du bytte till t.ex. M?

Om du verkligen vill påverka frågan vore det allra bästa sättet att byta till SD och hänvisa till att det helt enkelt inte går att sopa detta parti under mattan längre. Enligt devisen "If you can´t beat them, join them" vore nog det bästa i rådande läge att etablerade och respekterade politiker bytte över och helt enkelt stadgade upp partiet och trängde undan de tveksamma representanter som, tyvärr, fortfarande verkar finnas kvar på många platser beroende på att tillräckligt många vettiga människor inte ställer upp.

/Martin

Anonym sa...

Som Martin säger så ligger det något i "if you can't beat them, join them". Ett parti är ju vilka åsikter de står för här och nu, inte vad de stod för för många år sedan. Sedan är det ju lite märkligt att det just är Sverigedemokraterna som ska frysas ut för att de har haft rasister i partiet; hur är det med vårt kära Vänsterparti? Det var inte många år sedan Vänsterpartiet hade en partiledare som kallade sig kommunist. Man mäter verkligen med olika måttstockar.

Jag är otroligt orolig över de sociala, religiösa och etniska motsättningar som kommer att öka i Sverige. Detta att flyktingar som har flytt från IS till och med förföljs för sin kristna tro på svenska asylboenden är inget annat än skandal. Hur kan förövarna få vara här? Det är inte konstigt att folk börjar ta lagen i egna händer, även om det förstås inte är önskvärt.