fredag, december 18, 2015

Starka C-känslor mot ID-kontroller.

Sverige har i höst tagit emot runt 100.000 asylsökande. Regeringen bedömer läget som ohållbart och har lagt fram dåligt beredda och mycket långtgående förslag i stor hast. Id-kontroller införs vid gränsen, 289 riksdagsledamöter stödde regeringen (88 %) i princip medan 39 (12 %) röstade emot.

Alla vänsterpartister, 21 av 22 centerpartister samt 1 miljöpartist och 1 folkpartist röstade emot lagförslaget.

Jag var den centerpartist som avstod med denna röstförklaring.

Kritiken från C och V uttrycktes i starka och laddade ordalag, här ett citat från Johanna Jönsson (C) i debatten:

"Samma politiker som för bara någon månad sedan beklagade sig över att människor dog i Medelhavet är nu beredda att sätta upp exakt samma livsfarliga hinder runt Sverige. Det är en skam! Var och en som trycker på ja-knappen här i dag och låter detta passera är medskyldig till det som nu sker."

Många centersympatisörer uttryckte starkt stöd i sociala medier i liknande ordalag, se nedan.

All respekt för de upprörda känslorna och det höga tonläget. Dock känner jag viss oro, dels i enligt med varför jag avstod,  att C och V inte vill se åtgärder som minskar inflödet av asylsökande till Sverige. Vad skulle då hända när nu andra länder (Tyskland) inför restriktioner?
Och dels över att Centerpartiet genom sin starka kritik möjligen kan  få svårare att ingå i en kommande alliansregering. Det starka avståndstagandet kan ställa till problem, det är det ena. Och det andra är att om åtgärderna finns kvar, vilket jag ju hoppas att de inte är, är C då beredd att regera?

Här en del citat:

Johanna Jönsson, Anders Åkesson, Johan Hedin jobbade hårt i Riksdagen idag. Tack för att ni står upp för mänskligheten!

Röstade precis NEJ till inskränkning av asylrätten, id-krav och annan skit. Sorgligt att inte fler gjorde detsamma. Ingen rolig julklapp till de som flyr.

Jag skäms över Sverige och kan bara beklaga att majoriteten i Sveriges riksdag tog att det beslutet igår.

Riksdagens röstade igenom det vedervärdiga id-kravet. Centerpartiet med bla Kerstin Lundgren Johan Hedin och Johanna Jönsson röstade rakryggat emot.

Allt är inte svart eller vitt. Det här beslutet ÄR en skam för Sverige,

Tråkig avslutningsdebatt inför julen med beslut som slår igen dörren i ansiktet på många som hoppats på en fristad i Sverige att överleva i.

De som idag trycker på Ja-knappen borde skämmas.

Centerpartiet röstar idag nej till regeringens förslag om att införa ID-krav för att ta sig in i Sverige. Jag hoppas att alla som på något sätt kallar sig liberaler gör samma sak för annars borde ni ta mig tusan skämmas.

Johan Hedin, Johanna Jönsson och Anders Åkesson representerar Centerpartiet föredömligt i riksdagsdebatten om ID-krav! Stolt över er - tack!! Men jag skäms över mitt land.... Det är så sorgligt...

Tack till Annie Lööf Kerstin Lundgren och så många fler som håller rösten klar och tydlig för vad som är den värdiga vägen. Övriga partier som håller sig med en annan linje bär nu ansvaret på sina axlar för förödande omänskliga konsekvenser

Till er som tänker trycka ja till id-kontroller idag: Ni kommer få stå till svars inför kommande generationer. Vill ni leva med det?

Sverige är inte ett humant land längre. Jag SKÄMS!

 trodde väl inte att jag skulle se en riksdag där bara C och V är de som står upp för solidaritet. Övriga må ta plats i skamvrån

Men som Johanna Jönsson säger vilket är värst ett A och ett B-lag eller ett A och ett Ö-lag. 

Centerpartiet vänder inte kappan efter vinden och säger därför nej till ID-kontroller. 

Att riksdagen idag röstade igenom att Sverige ska bortse från asylrätten är inte bara tragiskt, det är en skam för Sverige!

Idag är det väldigt många riksdagsledamöter som borde skämmas. Men inteJohanna Jönsson, eller Centerpartiets övriga riksdagsledamöter.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niklas Ekdahl, journalist; manar till sans: . Alla vill nu övertyga alla andra inte bara om den egna verklighetsbeskrivningen (nationens undergång vs. inga problem) utan också om den korrekta slutsatsen (håll gränsen vs. öppna era hjärtan). Kanske finns en annan väg än att till varje pris stämpla meningsmotståndarna som onda eller korkade.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt det du sa i riksdagen att om vi hade skött oss så hade vi aldrig hamnat i den här situationen. Och att du gång på gång varnat men blivit kallad en massa, brun etc.

Men Centern har ett stort ansvar, Centern har inte ens kommit till insikt nu när verkligheten kommit ikapp. T.o.m Miljöpartitoppen har gjort en 180.

Centerpartisterna i Sverige borde gå på en dagslång föreläsning med Tino S, kanske något du Staffan kan ordna? Att Annie läxades upp av Assar Lindbäck för några år sedan verkar inte ha bitit. Han sa att Sverige måste ha en restrektiv invandringspolitik om vi vill bevara välfärdssamhället och Annie satt på första rad.

Anonym sa...

"Var och en som trycker på ja-knappen här i dag
och låter detta passera är medskyldig till det som nu sker."

Intressant inställning. En Riksdagsledamot som är vald
att företräda sina väljare - dvs folket. Det är en sak
att tycka att orättvisorna i världen är orättvisa, en
annan att lösa dessa. Att öppna gränsen och bevilja
permanent uppehållstillstånd för alla som kommer hit
är att öppna slussporten för smuggelindustrin och
organiserad brottslighet.

Menman måset väl för sjutton gubbar som Riksdagsledamot
förstå att de skatter Riksdagen beslutar om kommer från
människor som frivilligt överlåtit kollektiv beskattningsrätt
för staten genom monopol på våld i utbyte mot kollektiv
säkerhet.

Det är sas formulär A. Om statsmakten delar ut vad den tar
in i skatt till annat, och inte sköter uppdraget, exempelvis
Kung Sol i Versailles eller diktorn i Rumäniern med alla
palats eller varför inte oktoberrevolutionen.

Kanske skulle någon upplysa denna känslostyrda människa
om realiteter, att det inte finns bostad, arbete, vård, skola,
socialhjälp som räcker till, och detta stadgas i vår egen regeringsform
i första kapitlet.

Kanske menar riksdagsledamoten med känslor, att om man bara har rätt känsla
så beöver man inte följa regler/lagar, men så var det ju med en viss
Österrikare i Berlin också, närallt kom omkring gillade han inte reglerna
som medförde att han kunde bli vald, och då struntade han i reglerna.

kan inte centerpartiet hålla en grundkurs om vår grundlag och författning
vad det är för grundregler som aman bör kunna för att klara av ämbetet.
Statsbudgeten ska vara i balans, regeringen styr riket och ska upprätthålla
lag och ordning, samt sörja för medborgarnas skydd.

Om Riksdagen som representerar folkvilja inte klarar av detta, ärman skyldig svaret, och den nya generationen centerpartiser verkar helt missat att det inte är deras egen egendom de lovar bort, utan medborgarnas kollektiva egendom, jag repeterar egen dom.

Att döma sig själv, är grunden för frihet, friheten regleras av dem som vunnit den, och denna kollektiva frihet förefaller någon vilja skänka bort.

En smart liberal indivuell lösning vore om alla som vill låta alla som vill komma hit, ta emot dessa människor och ge dem husrum och ett arbete som de själva borgar för, faktum är att regelverket redan tillåter detta, så frågan är hur det kunnat komma sig att centerpariet vill genomföra socialistiska idér med tvångsbeskattning.

Moralsikt råd, om centerpartiet vill låta alla som vill komma hit, låt vara, men sänk först skatten, så att inte en krona i bidrag utgår, utan var och en får köpa sitt tält själv, och sedan måste vi införa en polisstat, och kraftigt höja strffen för mängdbrott, för hur tror centerpartiet annars att alla som kommer hit ska försörja sig? det blev ju inte väldigt många nya arbetstillfället under det förra näringsdepartementets leading ladys, men en väldigt lönsam välfärdsindustri, den betalas via skatten.

Vad säger känslorna om ingen vill betala skatt för att lösa världens fattigdom, säger känslorna då att man ska tvångsbeskatta eller expropriera, eller varför inte hota med frihetsstraff eller prygel, det är sas den andra vägen, tvång eller frihet avseende beskattning.

Det uppfattas lite som Sverige fått in små barn i Riksdagen, som inte har förmåga till konsekvensanalys, eller möjligen bara är intresserade av att få uppmärksamhet i tävlingen att vara godast, men det är inte godhet, det är ren ondska, eftersom det leder till ännu värre problem på moder jord. S.W

Anonym sa...

Kan man inte skilja på ÄR och BÖR borde man söka ett annat arbete, kanske arbeta som lärare, polis eller sjuksköterska och ta hand om den verklighet som C varit med om att skapa.

Det är bedrövligt att debatten ens förekommer, om ett år har det blivit ännu värre, och när det är dags för valår ännu värre, då gäller det att inte glömma bort vilka som bäddat sängen, och fundera på varför SD går som en raket.

Har Sverige tur, nyktrar C till efter valet 2018, för ska man spekulera,
kommer C och mp att kriga om att vara Riksdagens minsta partier och slåss
om samma förvirrade väljare i Stockholm. Man måste ha gått ingång på alla cylindrar på Schlingmans Urban express, den borde hetat Trans Europe express.
nymoderaterna och centerpartiet att tranformerat om hela Sveriges politiska landskap i ingn slags euforiskt väckelseknäpp, och lär nog landa på marken,
tids nog.

Det är inte att man skulle önskas att det fanns ett inträdesprov för att få kandidera till Riksdagen, ungefär som ett körkort, man får inte köra bil utan att veta reglerna, av hänsyn till andra. Centerpartiet kunde kanske hålla en grundkurs i statsskick och våra grundlagar? S.W