söndag, november 15, 2015

Vi är överens - jag ser framåt!


I politiken kan man ibland tvista en del, främst med andra partier men ibland även inom det egna. Så även i livet i stort, främst utom men ibland även inom familjen.

Nu har jag och min gruppledare Anders W Jonsson talats vid igen, och vi är överens om att de begränsningar som ålagts mig inom riksdagsgruppen nu är borta. Det är jag mycket glad över och nu ser jag framåt. 

Vi är överens om att den gemensamt överenskomna arbetsordningen ska gälla, dvs om man som riksdagsledamot uttalar sig nationellt inom en annan talespersons område ska avstämning först ske med respektive talesperson. Avstämning innebär att talespersonen ska veta om vad som ska hända och ha möjlighet att ha synpunkter. 

Här länk till bakgrunden.

Tillagt 14 aug; Expressens K-G Bergström skriver om det som hände, och våra kommentarer i efterhand. Jag kan komplettera med att avstängningsbeslutet var inte något beslut av riksdagsgruppen utan ett ordförandebeslut möjligen förankrat i presidiet. Min uppfattning är att endast riksdagsgruppen, med alla berörda med, eventuellt kan ta avstängningsbeslut.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Stort grattis

Även om vi är många som på fullt allvar tror att centerpartiet inte riktigt har ordning i stallet, och det inte går att förstå vad för olycka dom drabbade Centern avseende ideologisk - strategisk kortslutning, så behöver man inte vara defaitist, och ge upp hoppet. Centerpartiet har gjort sin analys om att människan är god och att allt löser sig med marknad och frivillighet - och verkar inte ha förstått att alla företag är diktatoriska - som befinner sig i ett slags krig mot sina konkurrenter, den som inte vinner förlorar, och vinsten mäts med avkastning på kapital, såvitt du inte äger kapitalet själv och inte ligger på börsen, då kan man agera förnuftigt, med balansräkningen.


Bara hoppas att centerpartiet inte drabbats av någon ond demon, utan kan inse sin situation, att strategi handlar om handlingsfrihet och koncentration, binder man fast sig vid masten kring den enda vägens politik, utan att ha koll på verkligheten, bortom PR.byråernas förföriska berättelser, så går det ju bra, så länge det går bra med låtsassamhället, men så kommer verkligheten krypande, vad ska människor äta, vad ska de arbeta med, var ska de bo, och hur ska centerpartiet förhålla sig till försvar och polis, statsmaktens själva kärna.

Det gäller alltså att fundera på hur samhället ser ut 2018 är det är val, och lägga upp taktik och strategi för det samhälle som råder då, om målet är att öka i opinionen. centerpartiet kan vinna röster från?
vänsterpartiet? Nix
Socialdemokraterna? Nope
Miljöpartiet - glöm det
KD- knappast
Fp - möjligen några 100
Moderaterna - Ja några nyliberaler
SD - Lycka till.

Kanske är det lite nyttigt för Centern, att inse att man kan tycka lite olika i vart fall om nu partiet har som mål att vara relevant för morgondagens utmaningar, det kommer inte att vara färre efter fyra år med mp i regeringen.

En enkelt kommunikativt trick är ju att landa i vår konstitution (även om man inte kan begära att alla unga policyprofessionella kommunikatörer förväntas klara av att förstå ordningen varpå vår demokrati vilar, nämligen:

1. Stämman uttalar sig för medlemmarnas räkning

2. partistyrelsen/ordföranden uttalar sig för stämmans räkning

3. talespersoner uttalar sig för partiets räkning

4. Riksdagsmän uttalar sig för väljarna i valkretsens räkning

sedan ska varje politiker förstå och klara av att skilja på sin egen och på partiets hållning. I en ditkatur kan bara diktatet styra, i en demokrati klarar människor av att skilja på sin egen uppfattning och på regenten, liksom det är till gagn för partiet att man har politiker som hela tiden balanserar mellan partiets hållning och den egna, föt det är ju trots allt detta som är meddelat, metoden är debatt och argumentation, målet? kanske att fatta lite mindre bombande beslut än vad diktatorer brukar göra, även om det alltid går bäst initialt, med diktat. Vi får hålla tummarna för centern, även vi som bor i trakterna kring Stureplan, och röstade grönt ända fram till Fälldin fick foten.

Visst ska hela världen ha det bra, och visst missunnas ingen i hela världen att få komma till Sverige, och tycka precis vad man vill, men innan det händer, så ska vi först ordna det för de som givit oss mandatet, väljarna, glöm aldrig vem som är kunden, det vet alla som arbetar i näringslivet. Den som missar den detaljen, brukar inte få företagandet att fungera. Om det inte är ett kommunikationsbyrå förstås. Stort grattis - heja centern. S.W

Anonym sa...

Staffan,
Du är en väldigt respekterad person.
Utmärkt att beslutet att stänga dig ute från delar av riksdagsgruppens sammanträden nu tagits bort.
Det ursprungliga beslutet var helt absurt.
Det är naturligtvis en katastrof för W. Jonsson att ha varit ansvarig för detta.
Det hela väcker också allvarliga frågor om hur det egentligen står till med omdömet i ledningen för Centerpartiet.

Anonym sa...

Grattis Staffan.

Tips till Centerpartiet (ej Staffan som har full koll), hyr in Tino en dag så han kan prata förnuft med er. Gå igenom fakta läget från början till slut. Det är brottom.


"Folkhemmets överlevnad satsas på ett mirakel trots decenier av stabila utfall"
http://www.tino.us/2015/11/folkhemmets-overlevnad-satsas-pa-en-mirakel-tvartemot-decenier-av-stabila-utfall/