torsdag, december 18, 2014

Modigt av KD om migration!

Jag har länge diskuterat och förespråkat att Sverige måste anpassa några asylregler i riktning mot övriga EU-länder, för att uthålligt kunna trygga en fortsatt generös migrationspolitik.

Här några länkar som visar på detta, här och här och här några andra.

Jag har också sagt att det alliansparti, eller S, som vågar bryta dagens tabu i dessa frågor och öppna för att Sveriges regelverk anpassas i EU-riktning på några punkter kommer att belönas av väljarna med en kraftig tillväxt i opinionen. Och jag har ju hoppats på att Centerpartiet först skulle visa det modet och ledarskapet, utifrån sin höga trovärdighet vad gäller öppenhet och generositet i dessa viktiga frågor.

Så blev det dock inte, inte oväntat. Istället är det Göran Hägglund och KD som tar initiativet idag på DN Debatt med flera intressanta förslag i rätt riktning. Exakt hur några nödvändiga förändringar ska ske kan diskuteras, och det är inte säkert KD har rätt i alla delar. Däremot är jag övertygad om att man kommer att växa kraftigt för sitt mod att våga bryta isen, givetvis med fortsatt vaktslående om en generös och uthållig svensk politik. 

Det kan kanske uppfattas utmanande att föreslå att nyanlända som får jobb inte ska betala någon skatt i fem år, värt ca 85.000 kr i skattesänkning. Å andra sidan finns idag ett mycket generöst stöd till nyanlända som får jobb, s.k instegsstöd. Det ger, tror jag, under en tvåårsperiod arbetsgivaren 1/2 miljon kronor i sänkta lönekostnader, om månadslönen är 20.000 kr.

Kommentaren från centerledaren Annie Lööf på KDs utspel är balanserad på hennes facebookssida, vilket jag välkomnar:

"I mitt jultal måndags lyfte jag migrations-och integrationsfrågan. Sverige ska inte göra mindre, men fler länder behöver göra mer. Integrationsprocessen och flyktingmottagandet behöver kraftigt förbättras, genom fokus på reformer för fler företag, jobb och bostäder.
Det akuta problemet just nu är att finna praktiska lösningar på mottagandet av nyanlända i kommunerna. Bristen på bostäder är ett sådant problem. Centerpartiet studerar de här frågorna på djupet och avser återkomma med förslag på området inom en snar framtid.
I grunden är det integrationen som är nyckeln. Centerpartiets fokus är, precis som tidigare, att se till att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och att se till så att fler jobb kan skapas.
Det är bra att vi är flera partier som utvecklar vår politik och jag välkomnar att Kristdemokraterna ser behovet av att fler ska komma in på arbetsmarknaden. Däremot är det för tidigt att ta ställning till de konkreta förslagen."

6 kommentarer:

Anonym sa...

Likt ormen i gamla testamentet skiftar politiken form när omständigheterna förändras. Somliga må hävda att detta är ett kvalitetstecken, ett exempel på en fungerande demokrati. Andra må hävda att detta tyder på vilsenhet och oförmåga att identifiera de centrala frågorna/problemen för kommande generationers välfärd och – ja, till och med – existens.
Varför ställer vi lägre kunskapskrav på våra folkvalda än på ansvariga inom de ansvariga myndigheterna?

MERITOKRATI!

Anonym sa...

Stefan, jag har svårt att tro att du tror på vad du skriver. Hägglund kritiserade kraftigt så sent som för ett kvartal sen partikamraten Skyttedal när hon ville diskutera hur stor migration vi klarar av. Nu säger han att han är orolig över vår oro när han mest är orolig över 4%-spärren. Annie Lööf stängde åter dörren för en förnuftigare migrationspolitik och radade upp ett antal oprecisa, synnerligen nyliberala förslag som skulle lösa den urusla integrationen, alliansens största misslyckande. Som gammal socialdemokrat saknar jag det centerparti som fanns före Olofsson och Lööf. Min förhoppning är att de stora väljargrupper. kanske en majoritet inom främst socialdemokraterna och moderaterna som är för en förnuftigare migrationspolitik tvingar fram en sådan. Ett nyliberalt centerparti räknar jag inte med.

Anonym sa...

Som vanligt inför val skickas det upp försöksballonger,KD ligger nära 4%spärren darav Hägglunds propåer.

Anonym sa...

Ett litet meddelande för att belysa mobbning och stötta de utsatta

2011 sade en 60-årig kvinna upp sig från Prevent där hon hade arbetat i hela sitt liv för att en 30-årig kvinna som bara arbetat där i några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell narkoman att förtala och mobba kvinnans jämnårige son där på en oerhörd nivå i flera år. Den nya VD:n sen endast två år- Maria Schönefeld - och även tjejens egen chef Mats Quist, hjälpte gruppen sprida förtalet ytterligare när det hela slutligen framkom. De ljög sen ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte till och med lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.

Den äldre kvinnan mådde så fruktansvärt av detta att hon först blev sjukskriven och sen sade upp sig. Hon hade då arbetat där i över 40 år och varit anställd längst av alla och hade bara några år kvar till pensionen.

Sonen var lätt förståndshandikappad, hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Moderns jobb var det enda ställe där han inte hade upplevt att folk varit elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg. Han hade hälsat på henne där ända sen han var liten.

Den då 50-årige narkomanen, som tidigare arbetat där som vaktmästare och som andra anställda visste brukade droger även på arbetstid, vägrade den nya VD:n att veta något om med motiveringen att hon varken hade träffat honom eller ens visste vem han var. Han fortsatte därför besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig och var lika välkommen fortfarande. Han är dömd och finns med i Lexbase.se. Mats pratade till och med med honom under hans besök i dessa tillstånd. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.

Uppmanar alla som tar avstånd från mobbning och maktmissbruk mot de redan svaga och utsatta, att ta avstånd från www.prevent.se och dess ledning!

Anonym sa...

Staffan

Här kommer ett förslag som skulle gagna både Dig och Ditt parti.

Höj bidragen kraftigt till alla invandrare så att de får råd både
till bättre bostäder och har råd att köpa den dyraste svenskproducerade maten.

Då får både jordbruket och skogsnäringen fullt upp att göra och kan anställa ännu fler i sina
näringar.

Pengar, ja, både centerns och LRF:s kassa är välfylld, det är bara att öppna kassakistorna och öka på medlemsavgiften i LRF om det skulle bli kris.

Unknown sa...

Vittnesmål om hur jag erbjöds ett lån utan säkerhet för bara 2%.
Jag är Farida Agus Setiawati och jag är ett levande vittnesbörd om de goda nyheterna om Amanda Loan Firm.
Lyssna, ingen långivare här är villiga att hjälpa dig, utan de är bara här för att slita dig dina surt förvärvade pengar. Min man och jag sökte för lån från olika långivare på nätet men i slutet var vi lurade och lurade av våra pengar genom olika lån företag på nätet.
Vi lånade även pengar för att betala dessa online långivare men i slutet fick vi ingenting.
Jag och min man var i skuld och vi hade ingen att köra till för att få hjälp, vårt familjeföretag rasat och vi kunde inte få pengar för att möta våra dagliga utgifter tills vi infördes till Mrs Amanda som hjälpte oss genom att erbjuda oss ett oskyddat lån.
Kontakta Mrs. Amanda idag för ditt lån och glömma någon här lovar du lån på grund vid den senare slut kommer du inte få något lån från dem.
För mer information om hur du når Mrs Amanda eller följa hennes låneförfaranden, Skriv mig genom någon av min e-post, faridaaguss@gmail.com och kunfarida@outlook.com.
Eller så kan du skicka ett mail till Mrs Amanda på amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com och amandaloanfirm@cash4u.com