måndag, december 08, 2014

Corren - Östergötlands Pravda?

Med risk för att göra det ännu svårare att bli refererad på nyhetsplats i min helt dominerande regionaltidning Östgöta Correspondenten, och få utstå än mer ärekränkande gliringar på ledarplats, skriver jag ändå detta blogginlägg.

Jag måste få reagera och ge min bild någonstans,även om den tyvärr inte når Correns läsare.

Corren är på nyhets-, krönikörs- och ledarplats en liten propaganda-apparat för en än mer generös politik vad gäller asylsökande och tiggare. Liksom de allra flesta tidningar och politiker också är. Och det är väl OK, att vilja vägleda läsarna om hur man ska tänka och tycka, mer generöst, aldrig något i en restriktiv riktning på en enda punkt.

Men där finns min kritik. Man måste rimligen spegla också röster som min, även om vi inte är många. Som vill att Sverige ska ligga i EU-täten i dessa frågor, men som anser att de svenska regelverken på några punkter kommit lite för långt före övriga EU-länders.

Detta belyses oftast mycket motvilligt eller inte alls. I valkampanjen sökta jag nå ut med info om att jag var den enda av Östergötlands riksdagsledamöter  (förutom SD, som jag alltid bortser helt ifrån) som stod för en EU-anpassning på några punkter, övriga ville se mer generösa regelverk. Ingen rad på nyhetsplats om detta i Corren.

Jag startade för några veckor sedan ett Upprop för en öppen och sansad migrationspolitik, och sökte intressera Corren. Inte en rad om detta på nyhetsplats, men en giftig kommentar på ledarplats när SD-tidningen Samtiden hade ställt några frågor. Correns läsare lämnades dock ovetande om vad som låg bakom.

I fredags skrev jag på DN Debatt om migrationsfrågor. Corren tog in det korta TT-meddelandet på notisplats, sökte mig men nådde inte fram så det blev inget mer. Idag behandlas den debatt som vår DN-artikel gav upphov till, och menar att det måste vara uteslutet att samtala med SD.

Jag skickade in en replik till Corren enligt nedan, som omgående refuserades. Jag kallar tidningen för lite av Östergötlands Pravda vilket kanske irriterade, och det hade jag väl kunnat stryka. Men nu efter refuseringen lyfter jag ju istället fram beteckningen.

Jag ska snart ge några ytterligare exempel på Correns avhyvlingar av mig vid flera andra tillfällen, se länkar längst ner då.

Vill någon annan media (tidning eller eter eller nät) publicera min replik, varsågoda!

Tillagt den 10 december: Min replik har gjorts mer generell och publiceras i bl a Folkbladet. En koncentrerad text om det jag vill och anser.

Tillagt den 11 december: Trist att Corren vägrat min replik, men bra att man idag gav plats åt en insändare med fullt stöd till mig.

Tillagt den 13 december: Correns journalist Erik Wallsten uppfostrar i en krönika läsarna om korrekta åsikter, och det är väl bra. Han ställer frågor om  hur "borgerliga debattörer som tjatar om att minska invandringen" tänker. Han avser i hög grad mig, Correns ledare ger samma indirekta och direkta kritik, jag skickar in en replik för att svara på kritik och frågor men den refuseras. Så får inte en dominerande regiontidning uppträda, då har tyvärr beteckningen  "Corren - Östergötlands Pravda" viss relevans.

(tillagt 18 december; heder åt Corren för att publicera min replik till Erik Wallsten, i alla fall!(

Till Corren debatt

Jag är övertygad om att migrationsdebatten i Sverige måste bli öppnare, och att Sveriges asylregler idag ligger lite för långt före övriga EU-länders. Detta har medfört att Sverige med 2 % av EUs befolkning idag ger flest människor asyl av alla EUs länder. Genom att anpassa några regler kommer trycket på Sverige att minska, vilket möjliggör fortsatt uthålligt generösa regler i EU-tät.

De som istället vill göra reglerna än mer generösa riskerar att Sverige går in i väggen och klarar mottagning, integration och få i arbete allt sämre, risken är stor att folkopinionen vänder och att Sverige blir mycket restriktivt.
Jag hoppas att jag har fel, men skulle detta inträffa vilar ansvaret stort på alla som idag i bästa välmening aldrig vill anpassa till övriga EU, bara ligga än längre före.

I mina ögon är Corren lite av Östergötlands Pravda i dessa frågor. Budskapet om än mer generösa regelverk predikas på både nyhets, krönikörs- och ledarplats. Det kan jag acceptera. Däremot är det trist att t ex mina initiativ i dessa frågor knappast omnämns eller speglas i tidningen, utan som kutym bara görs ner i nedsättande ledarkommentarer.

Jag har startat ett upprop för en öppen och sansad migrationspolitik och jag skrev med andra på DN Debatt i förra veckan att isoleringsstrategin mot Sverigedemokraterna är närmast contraproduktiv och att det ”martyrskap” de försöker odla bör hejdas genom att samtal bör kunna föras som brukligt är i politiska sakfrågor. Detta innebär inte att förhandla eller göra upp.

Sverige bör också ta emot fler kvotflyktingar och regelverken för t ex anhöriginvandring bör ses över.
Corren anser på ledarplats att allt detta är förkastligt.  Jag respekterar naturligtvis den uppfattningen, men beklagar att Corren inte respekterar mina. Min övertygelse är att den låga takhöjden i debatten gagnar Sverigedemokraterna, jag är kritisk till Stefan Löfvens beslut om nyval och jag befarar att SD tjänat mest på det.

Jag står för en fortsatt uthålligt generös migrationspolitik men anser att verkligheten är sådan att några regelförändringar behövs för att trygga den.

 Staffan Danielsson

 

12 kommentarer:

jan-olov sa...

ja va skall man säga

åsiktsrasism eller åsikts separatism från Corren som ju är i gott sällskap
från pk media och pk riksdag

Anonym sa...

Corren har helt spårat ur. Man efterlyser öppenhet och debatt med sina läsare, men refuserar inlägg och tar bort kommentarsmöjligheterna godtyckligt när inläggen inte passar.
Man slår sig för bröstet för att man vågar stå upp mot den organiserade brottsligheten, men kan inte ta vettiga sansade argument från vanliga svenssons.
Ledarskribenterna passar bättre på en vänsterblaska med dåligt språkbruk och hätska utfall. Skärpning Corren! Snart har ni inga prenumeranter kvar.
Stå på dig Staffan.

Anonym sa...

Du är inte ensam om din åsikt om Corren. Ungefär det du nämner hör man från alla håll här i stan. Tyvärr har jag företag som måste annonsera på Corren, så jag är med och betalar för smörjan.

Fredrik Quist är dock riktigt bra och granskningen av gängen.

Christian Dahlgren och Erik Wallensten måste ha stort förakt mot sina läsare, presterar det ena alstret sämre än det andra. Den förstnämnde suktar säkert efter jobb på expressen (vilket säger allt) och den sistnämnde kanske skulle platsa på ETC eller något annat kommunisktiskt organ.

Johan Siewers livsuppgift är tiggare. Förmodligen bjuder han hem dem till sitt eget hem ofta, inget ”vi och dom” tänk hos den gode Johan när han bjuder på mat och sovplats. Efter tonvis med reportage så kom han i förra veckan fram till att SD haft rätt hela tiden. Tiggeriet är organiserat och tiggarna är skuldsatta och livegna. Precis det som alla förstått hela tiden. Det är alltså trafficking fast med tiggeri i stället för sex.

Anonym sa...

Anledningen att corren inte tar upp detta är att du är rätt ensam i ditt parti om dessa människofientliga åsikter och snarare borde gå med i SD.

Anonym sa...

Respekt!

Joakim Lundqvist sa...

Jag har absolut för mig att det står Corren fritt att skriva vad den vill. I ärlighetens namn finns det ganska mycket politiker med aparta åsikter i de olika partierna, och att du inte får mer uppmärksamhet än de andra känns inte speciellt underligt. Tvärtom känns det ganska befriande att en tidning tar sitt ansvar gentemot läsarna genom att inte blåsa upp dina marginella åsiktsyttringar mer än absolut nödvändigt, i alla fall på nyhetsplats.

Men visst, anslut dig du till diskursen om åsiktskorridorer och självcensur, så låtsas vi inte om att du blev publicerad på en helsida i DN häromdagen.

Anonym sa...

Man vet inte om man skall skratta eller gråta. Nu har LRF-ordföranden Helena Jonsson gett sig in i debatten om SD. Hon anser att de är nynazistiska och i sann nynazistisk anda skriver hon i Land följande:

"Enligt Helena Jonsson kommer det inte att vara upp till varje LRF-region att själv välja linje och till exempel avgöra om SD-politiker ska bjudas in till lokala utfrågningar av partierna inför valet i mars."

Kan endast kommenteras på ett sätt

Nynazistdrottningen har talat.

Är Du fortfarande med i LRF, Staffan?

Fredrik L sa...

De övriga partierna samtalar visst med SD. Detta sker i såväl kammaren som i utskotten. Det är förvånande att en tidigare riksdagsman har så dålig koll.

Anonym sa...

Nu vacklar M i invandringsfrågan. 52 % av kommunpolitikerna vill reglera för minskad invandring.

Anonym sa...

Hej Staffan! Du är inte ensam, jag har också mötts av deras censur vid försök till publicering av insändare till ordet fritt, sakliga insändare. Jag vet flera som försökt också men refuserats. Corren har avskaffat yttrandefriheten och denna borgliga tidning verkar bemannas av kommunister från någon diktaturstat.

Anonym sa...

Är det på fullaste allvar så att människorna här inte förstått begreppen "censur" och "yttrandefrihet" i relation till dagstidningar? Är rätten till kontroll över sin egen egendom (såsom den kommer till uttryck i europakonventionen och regeringsformen), i det här fallet en tidnings verksamhet, något som ni har svårt att begripa?

Eller, i mer klartext: skaffa er en egen tidning, med en egen ansvarig utgivare och egen finansiering. Om ni sedan inte får skriva vad ni vill kan ni börja prata "censur". Gud, så barnsliga ni är.

Unknown sa...

Vittnesmål om hur jag erbjöds ett lån utan säkerhet för bara 2%.
Jag är Farida Agus Setiawati och jag är ett levande vittnesbörd om de goda nyheterna om Amanda Loan Firm.
Lyssna, ingen långivare här är villiga att hjälpa dig, utan de är bara här för att slita dig dina surt förvärvade pengar. Min man och jag sökte för lån från olika långivare på nätet men i slutet var vi lurade och lurade av våra pengar genom olika lån företag på nätet.
Vi lånade även pengar för att betala dessa online långivare men i slutet fick vi ingenting.
Jag och min man var i skuld och vi hade ingen att köra till för att få hjälp, vårt familjeföretag rasat och vi kunde inte få pengar för att möta våra dagliga utgifter tills vi infördes till Mrs Amanda som hjälpte oss genom att erbjuda oss ett oskyddat lån.
Kontakta Mrs. Amanda idag för ditt lån och glömma någon här lovar du lån på grund vid den senare slut kommer du inte få något lån från dem.
För mer information om hur du når Mrs Amanda eller följa hennes låneförfaranden, Skriv mig genom någon av min e-post, faridaaguss@gmail.com och kunfarida@outlook.com.
Eller så kan du skicka ett mail till Mrs Amanda på amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com och amandaloanfirm@cash4u.com