fredag, oktober 04, 2013

Correns låga takhöjd

Jag skrev en balanserad, saklig och konstruktiv debattartikel i Svenska Dagbladet, Brännpunkt. (Läs den gärna och kommentera här).

Östgöta Correspondenten gladde sig på ledarplats över att jag kritiserades, och återkom i en ledarkommentar till att jag fiskade i grumliga vatten (ungefär).

För några dagar tog Corren åter upp frågan med stark kritik mot mig och även mot andra frågor som jag diskuterat, åldersbedömning av ensamkommande flyktingungdomar (DN-artikeln här) samt om heltäckande slöja (Burka och Niqab) ska accepteras i offentligt finansierad undervisning.

Jag skriver här en replik i dagens utgåva av Corren.

Corren angriper även Centerpartiets distriktsordförande Karin Jonsson för inlägg på det socialliberala debattforum på facebook - Politisk Centerdebatt - som jag startade för några veckor sedan, ett slutet forum som är öppet för alla intresserade av dialog och diskussion på denna grund. Det har redan 430 deltagare och flera olika debattrådar med frisk och frejdig debatt. Karin kommer säkert att svara för sig till Corren.

En fri och öppen debatt är ett signum för demokratin, för liberalismen och socialliberalismen. Ändå är takhöjden i den viktiga migrationsfrågan beklämmande låg, och det var främst därför jag skrev på Brännpunkt. Correns reaktioner visar hur väl artikeln behövdes, tycker jag.

Centerpartiet har sedan stämman 2011 (Nybyggarlandet Sverige) och i vår idéprogramgrupp fått stort genomslag för sin tätposition i migrationsfrågor. Ännu har det inte resulterat i några opinionslyft, tvärtom är läget naturligtvis bekymmersamt när 3 olika opinionsundersökningar den senaste veckan visat på låga 3,5 %. Samtidigt gör våra ministrar utmärkta insatser på sina områden vad gäller t ex bättre villkor för företagandet och småföretagarna (Annie Lööf), miljön (Lena Ek), förnybar energi och IT (Anna-Karin Hatt) och landsbygd och lantbruk (Eskil Erlandsson).

Centerpartiet har också tongivande företrädare och en stark politik över hela det politiska fältet genom t ex socialutskottets ordförande Anders W Jonsson, justitieutskottets vice ordförande Johan Linander och genom vår drivande bostadspolitiske talesperson Ola Johansson med många fler (kultur, utbildning, trafik med mera). Centerpartiet gjorde en stark spurt under förra valåret 2010 och kommer att göra det igen fram till valet 2014. Jag kommer att bidra till det med all den kraft jag är mäktig på försvarsområdet samt även i landsbygds- och jordbruksfrågor.

Tillagt 5 oktober. En sansad, tycker jag, insändare i dagens Corren ger mig stöd. Alltid något:
http://www.corren.se/asikter/ordet-fritt/danielsson-har-stort-stod-bland-vanligt-folk-6567115-artikel.aspx
Och Correns S-märkte krönikör Torbjörn Gustavsson också, får man nog säga:
"Staffan Danielsson (C) uppmanas att gå med i SD sedan han formulerat sina tankar om migrationspolitiken. Partiledaren Annie Lööfs avfärdande karakteristik kan väl närmast beskrivas osm IÖIP (icke önskvärd i partiet). Synd. Varför måste den som diskuterar en anpassning av svensk integrationspolitik till EU-praxis fördömas, misstänkliggöras och framställas som garderobsrasist."

Tillagt 9 oktober. Aliansfritt Sverige - en röd alliansätande blogg - gör allt för att skandalisera mina inlägg i migrationsdebatten.  Östgöta Correns ledarskribent Christian Dahlgren, som också vill detta, skriver på twitter ett berömmande inlägg;

Christian Dahlgren@ChDahlgren1h
""Får inte diskutera"? Dråplig översikt från om invandrarkritikern Staffan Danielssons (C) debatteknik:"
 
Christians ledarsågningar av mig för en balanserad debattartikel på Brännpunkt visar på hur lågt det är i tak på detta område, och när "Alliansfritt" ytterligare åaskådliggör detta applåderar Christian (delvis åt sig själv). Det är visst högt i tak för han får ju diskutera, menar de. Ja, det gör jag, men knappast någon annan, eftersom man blir uthängd och beskylld. Jag är inte invandrarkritisk, jag står för dagens generösa svenska migrationspolitik men jag vill diskutera några punktregler och hur långt före övriga EU-länder vi kan sätta våra regler.Till skillnad från uppenbarligen Corren menar jag att det finns en gräns för hur långt före Sverige kan vara, medan Corren jämför med Israel som tiodubblat sin befolkning.


 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är sådana här artiklar som Christian Dahlgren skriver (och svaren till Staffan) som gör att jag vill kasta ut Corren. Tyvärr har jag en mkt envis fru som vill ha Corren till morgonkaffet. Vi har då gjort en deal att jag får säga upp Corren halvårsvis och så väntar jag ett tag och så kommer Corren med erbjudande om halva priset. Trogna kunder får betala fullpris men ”nya” kunder halva priset. Ett tips till alla Linköpingsbor.

Anonym sa...

Nu är det ju så att en äkta debattör ska kunna argumentera för/emot vilken som helst synvinkel oavsett personlig ståndpunkt. Eller överhuvudtaget kunna se hål i resonemang och sedan INTE resonera och producera egna hål! Sådana är det rätt dåligt med i Sverige och de flesta hittar man ute i bloggosfären, inte i tidningarna.

Christian D verkar vara typen som primärt "letar de som fiskar i grumliga vatten". Exempel: Sådana tenderar att tycka att EU minsann kan ta emot gott och väl en miljon om året från fattiga områden/oroshärdar. Aldrig aldrig någonsin nämner de att just dessa områdens befolkningar ökar med mångfalt fler än denna miljon, varje år, vilket i sig är precis det som spär på ännu mer oroligheter eller kommande oroligheter. Befolkningarna ökar snabbare än länderna kan hantera.

Det är precis det som också händer i Sverige .... vi ökar snabbare än samhället kan hantera och det anses främlingsfientligt att påpeka detta faktum. Politikerna är helt handfallna över det uppenbara i orsak och konsekvens (du är ett undantag, men i stark minoritet) och de flesta journalister är starka supportrar av just denna huvudet-i-sanden-attityd.

Tack och lov verkar övriga Europa ha sansen i behåll på i alla fall denna punkt.

Bo Neregård sa...

Correns ledarsidor borde sluta med att irritera dig och i stället analysera Maud Olofssons skuld till det katastrofala Alliansbygget som kan leda till att tre tidigare självständiga borgerliga partier försvinner ur riksdagen och att Sverigedemokrater får ministerposter.

mona sa...

Stuteplancenterns utspel om månggifte och fri invandring har skadat Centern svårt.Det glöms inte så fort.Och Annie Löövs utalande nyligen ``Dom säger åk,vi säger kom ´´gällande invandring var otroligt dumt.Vill man ha röster av folket måste man lägga örat till rälsen och lyssna och vakna upp från drömmar om en utopisk drömvärld och se verkligheten som den är.

Anonym sa...

Varför poppar det upp webbplatser som avpixlat, exponerat, friatider, mm. tro? Är det för att de tar ett helhetsgrepp och ser på olika fenomen från alla möjliga håll?

Absolut inte.

Min förklaring är att det beror på att de faktiskt fyller en funktion för sina besökare. De täcker upp sånt som Corren och andra tidningar utelämnar eller snedrapporterar. Fast de vrider det åt sitt håll. Antagligen i samma proportion.

När Corren m.fl. misslyckas med att tillåta debatt om, och belysa problem även inom så känsliga områden som invandringspolitik så görs det på annat håll.

Samma princip gäller förstås inom politiken. Om fler hade samma markkontakt som du Staffan, så skulle det senaste tillskottet i riksdagen inte varit där. Och mycket hade varit enklare. Men som det är nu så behövs även de. Vi lever i en märklig tid.
/Landsortsgrabb

Ps. Efter att ha läst Corren i åratal så sa jag upp för något år sedan - livet gick vidare.

Magnus sa...

"Jag kommer att bidra till det med all den kraft jag är mäktig på försvarsområdet..."

Vad har DU bidragit med på försvarsområdet?

Mvh
Magnus

Anonym sa...

Du ska ha mycket cred för ditt mod och civilcurage att stå upp för dina åsikter mot partiledning och mediaelit.

Nu väntar bara nästa steg att också rösta efter din övertygelse i Riksdagen eftersom att din lojalitet ligger hos dina väljare (som tycker som du) och inte hos partiledning/ regering.

Jag har läst Knapptryckarkompaniet så jag vet vilken utmaning du står mitt i.

Om du röstar efter eget samvete så finns det ju möjlighet för verklighetsförankrade centerpartister att genom att personrösta på dig kunna rösta centerpartistiskt 2014.

Om du däremot viker ned dig för partilinjen så innebär en röst på dig 2014 en röst på extrem nyliberalism, nedmontering av välfärdsstaten medelst öppnade gränser samt uttalad försvarsnihilism. Och då kan ingen ansvarsfull väljare lägga sin röst på dig.
Lycka till!
Karlsson82

Anonym sa...

Jag ser att du har uppdaterat med Alliansfritt.

Tycker gott du kan ta och uppdatera mera med Shachars http://www.dn.se/ledare/kolumner/en-yrkeskar-i-glashus/

och sedan rekommenderas
http://www.dagensarena.se/innehall/se-det-verkliga-hotet-nathan-shachar i synnerhet kommentarerna!

Det är uppenbarligen inte de skarpaste knivarna i journalistlådan som blir politiska redaktörer idag, i alla fall i utpräglade vänstermedia.

Anonym sa...

Corren jämför med Israel. Israel som mest har tagit emot den egna gruppen dvs Judar (och annan arbetskraftsinvandring). Judar som alltid av någon anledning ligger i topp när det gäller utbildning. Titta bara på hur många nobelpris denna promille av mänskligheten fått eller titta på andelen på alla universitet i förhållande till gruppens storlek i alla olika länder.

Om vi däremot jämför med ett annat land USA. Enligt Tino Sanandaji så tar Sverige nu varje år in lika mycket eller rent av lite fler än USA gjorde när de tog emot som flest i slutet 1800 talet per capita/år. Och Sverige kör ju till skillnad från USA (då och nu) bidragslinjen. Det är ju ingen liten förändring vi satt i rullning. Man diskuterar om vi har massinvandring eller inte, tycker man att USA hade massinvandring på 1890 talet så har vi det uppenbarligen också. Skulle gärna se en artikel i Corren från Tino med siffror. Vet att Tino knäppt både DN-journalister och och Timbro-nissar på näsan för vinklad fakta så det är väl inte att tänka på.