fredag, september 20, 2013

Dagen efter., min Brännpunktsartikel om migration

Det tog väl inte hus i helsike, men lite åt det hållet, ändå. Min debattartikel om migrationsdebatten i Sverige, och Centerpartiets linje som jag vill nyansera lite.

Jag förstår naturligtvis irritationen och ilskan från de som organiserar Centerstämman, och kanske deltar i den, att min artikel tog en del fokus från hur stämmans budskap borde ha förts ut. Jag skulle säkert ha varit lika arg själv i motsvarande läge.

Samtidigt så ville jag ju, som en liten minoritet, ändå påverka svensk migrationsdebatt i öppnare riktning, samt söka få en mer nyanserad centerpolitik på området. Inga små mål, det erkännes, och visst är det mycket av musen som ryter..

Eftersom jag anser denna fråga så viktig, och att den bromsar Centerpartiets återhämtning, så tog jag ändå chansen att publicera en artikel när möjligheten gavs. Resultatet blev ju tyvärr contraproduktivt, stämmans beslut blev ännu mer radikala på flera punkter, t ex ska alla flyktingar med asylskäl kunna ansöka om asyl vid Sveriges alla ambassader i världen om C får bestämma. Anhöringinvandring av närstående som mostrar och farbröder osv ska också ske utan krav på medfinansiering.

Jag kritiserar ibland Miljöpartiet för att ta välmenande men lite flummiga beslut som är dåligt analyserade. Nog tycker jag att vi nu är där själva..Men OK, stämman har beslutat och vi får nu ett fullskaletest på om vår återhämtning tar extra fart eller om mina farhågor besannas. Hoppas jag har fel!

Jag hade hoppats att reaktionerna från partiet på artikeln skulle bli att Staffan står ju ändå bakom en fortsatt generös svensk migrationspolitik i EU-tät, han är mer restriktiv på några punkter men han är i stark minoritet och partilinjen är glasklar och starkt förankrad. Ungefär.

Därför är jag bestört och oerhört ledsen över uttalanden som att min debattartikel inte rimmar med Centerpartiets värderingar och idéprogram. Jag har i 35 år kämpat för Centerpartiet och stårt tryggt på våra värderingar och var mycket aktiv i ideprogramsdebatten och står bakom stämmobeslutet. Denna reaktion visar nog tyvärr på att den här debatten behövs.

Nog om det.

Niklas Carlsson, företagare och FN-aktivist i Kalmar, har på sin blogg tolkat mitt inlägg precis som jag själv har menat, läs det gärna.

Och så några länkar till olika mediainslag; Aftonbladet, Dagens industri, Dagens eko, debatt i studio ett med Fredrick Federley, K-G Bergström i Expressen "Staffan ingen Sverigedemokrat".., Expressen, en mot mig kritisk ledare i UNT, Tomas Ramberg-inslag i morgonekot,


Samt några länkar till inflytelserika bloggar; Johan Westerholm, tung S-bloggare,
Stefan Hanna, modigt c-kommunalråd i Uppsala,

Tillagt den 21 september: Dagens Industri skriver på ledarplats om detta. Även ledare i Hela Hälsingland om C-stämman.
Tillagt 23 sept: Expressen skriver på ledarplats om C och asylbeslutet: "Att låta flyktingar söka asyl vid svenska ambassader runtom i världen är en sympatisk tanke, men det vore samtidigt ett radikalt avsteg från den form av reglerad invandringspolitik som alla västländer bedriver. Det skulle kräva en omvandling av dagens samhälle, där välfärdssystemen steg för steg monteras ner och arbets- och bostadsmarknaderna släpps fria. Det är nog svårt att övertyga väljarna om att det är rätt väg att gå."

Tillagt 24 september. Skarpa Marika Formgren skriver intressant på ledarplats om anhöriginvandring i Västerviks-Tidningen.

29 kommentarer:

Fnordspotting sa...

Jag vill börja med att säga att jag tycker det är beundransvärt att du lyfter den här frågan. Att göra det i det debattklimat som råder idag kräver mod och karaktär.

Samtidigt så undrar jag lite hur du resonerar kring ditt engagemang i Centerpartiet. Såvida du inte planerar att börja köra solorace i riksdagen innebär en röst på dig en röst på partilinjen, det vill säga en röst för den totala motsatsen till den mer ansvarsfulla invandringspolitik du argumenterar för.

Hur förväntar du dig att väljarna skall kunna ge dig din röst i det läget?

Anonym sa...

Det här påminner mig om den Sjätte Mannens krönika:

http://nyheter24.se/blogg/6mannen/2013/05/14/kanslan-av-att-lamnas/

Men det är klart att det är en annan situation när man är förtroendevald, och jag är säker på att dina väljare, Staffan, har röstat i första hand på dig, och i andra hand på partiet. Så frågan är om de följer med om du skulle byta parti. Och om du inte alls ställer upp, så känner de sig nog svikna.

Anonym sa...

Jag kan bara beklaga, 35 år i C är ... inte litet.

Fram till för ett år sedan hade jag hoppat över till första parti som började visa sans och förnuft. Sedan insåg jag att den tanken var körd. Det är dock himmelens synd att *mer* 'naiviteter/orealismer/opgragmatismer' anammas. Hittills är det ju mest MP som stått för de värsta dumheterna.

Anonym sa...

All heder till dig Staffan. Det är starkt och modigt gjort av dig att ta upp bristen på öppen debatt om invandring och migration.

Dessvärre för Centern så kommer partiet att förlora stort på detta storhetsvansinne.

Peter

Anonym sa...

Staffan Danielsson, du måste förstå att du nått vägs ände. Det är dags att lämna tåget med destination avgrunden

Anonym sa...

Jag har prenumererat på UNT i 25 år men dagens ledare innebär tyvärr att vi får skiljas åt. Antingen saknar UNT:s ledarreaktion helt förmåga till logiskt tänkande eller så har de en agenda som står i direkt samklang med stureplanscenterns dunkla visioner. Med dunkla menar jag att visioner om fri invandring aldrig sätts i samband med hur den svenska välfärdsmodell ska finansieras. Den ende som kan skriva i klarspråk om detta är Tino Sanandaji men trots sitt kurdiska ursprung har även han fått rasiststämpel på sig. Hade han hetat Danielsson hade han sannolikt befunnit sig på Nordpolen.

Stiernhielm

Anonym sa...

Äntligen någon som vågar! Mitt fulla stöd och en given röst!

Anonym sa...

Du har helt rätt i din analys.
Ju tydligare Centern kommer att bli med sin nya profil desto större kommer väljartappet bli.

Stureplanscenterns extrema nyliberalism och absurda migrationspolitik gav Centern 2841 rösters ökning från 2006 till 2010 i valkrets 3 (strax över 100.000 väljare) i Stockholm där Stureplan ligger.

Det är lika många röster som Centern förlorade i t.ex. Bollnäs, Hudiksvall och Söderhamn tillsammans. I dessa tre kommuner ökade SD med ungefär lika mycket som Centern minskade.

Partiet sprider sina kärnväljare för vinden och hoppas uppenbarligen att allmänborgliga storstadsväljare åter ska taktikrösta in partiet i riksdagen. Men nu när partiet sannolikt kommer att vara nere och nosa på 2% nivån(är redan där i opinionsmätningarnas oviktade rådata) så kommer även taktikröstarna dra öronen åt sig då man inte vill riskera slänga bort sin röst.

MVH Karlsson82

Anonym sa...

Bra kämpat Staffan,men som Bloggaren Wager säger,något mera oövertänkt än de beslut som stämman beslutade om vad gäller flykting ock asylpolitiken,har inte setts utanför Miljöpartiet..vänligen från en annan Staffan

Anonym sa...

Kör hårt Staffan, till skillnad från Annie Lööf (& de flesta politiker) så verkar du ha något innanför pannbenet. Centern har blivit alldeles för "immigrationsvänligt" och det är inte till någon fördel för er. Ser framemot valet 2014.

T.T. sa...

"Jag hade hoppats att reaktionerna från partiet på artikeln skulle bli att Staffan står ju ändå bakom en fortsatt generös svensk migrationspolitik i EU-tät, han är mer restriktiv på några punkter men han är i stark minoritet och partilinjen är glasklar och starkt förankrad."

Det var väl ganska givet att reaktionen skulle bli som den blev. Det finns bara en anledning att man skulle vilja ha en mer restriktiv invandring, och det är dålig värdegrund.

Hur som helst, du kanske missade min fråga i ditt förra inlägg, så jag frågar igen:

Att Sverige bör ha en generös migrationspolitik i EU-tät, på vilket sätt är det bra för Sverige och svenskarna? Kan du nämna något som vi vinner på detta?

Catarina sa...

Tycker också att du har rätt och att vi måste få diskutera vårt framtida välfärdssystem och finansiering av riksdagens beslut.

Lite frågor:
Har du bestämt dig för att kandidera till riksdagsvalet 2014?
Om ja:
Hur tas det emot av (C), sätts du på icke valbar plats?
Klarar du av att försvara (C) politik i en valrörelse?

Crille sa...

Staffan! Här är en person som är insatt i migrationspolitiken (har varit flyktingombudsman) som kritiskt granskar Centerpartiets flummiga och okunniga förslag.

http://meritwager.wordpress.com/2013/09/20/centerpartiet-har-inte-tankt-igenom-sina-forslag-ordentligt/

Jag förstår att du måste opponera dig mot dessa extremistiska uttalanden. Det är bara synd att det inte är fler som genomsyras av sunt förnuft, likt dig.

Jag hörde till och med på radion att kanske skulle bli utesluten ur C. Det visar hur lågt till tak det är i svensk migrationspolitik. Skrämmande!

Anonym sa...

Vore intressant om centern kom med förslag på hur man ska lösa de problemområden vi redan har i sverige som ett resultat av att vi ”ligger i täten” på att ta emot nya invånare.

Soppgubbar, hemtjänst, brevbärare behöver bevakning idag för att kunna utföra sitt arbete i områden där nu gängen styr.

Ett konkret förslag för att få ordning på skolorna i gettona är att centerpartister och miljöpartister gör gemensam sak och skickar in sina egna barn för skolgång till dessa skolor. Utländska elever behöver klasskamrater som har svenska som modermål och de svenska eleverna blir berikade av de olika kulturerna.
Win win

Anonym sa...

Läste din artikel i SVD och du uttrycker nog en åsikt som delas av väldigt många. Det kändes som att din artikel var en tillnyktring och ett försök att återta initiativet i debatten. Det intressanta tycker jag är att sedan SD kom in i politiken har invandrarfrågan blivit väldigt polariserad. Det som SD ville uppnå med sitt intåg i politiken har blivit det rakt motsatta dvs att de krafter som mer eller mindre vill släppa invandringen fri är de som idag sätter agendan när det gäller asyl och invandringspolitik. De som nu ligger någonstans i mittfåran blir hela tiden stämplade som främlingsfientliga om de framför åsikter som inte innebär en ännu liberalare politik. Det borde nog till ett omtag i hela politiken då vi har väldigt svårt att integrera många av de som kommer idag. Det innebär att det i framtiden kan bli stora motsättningar mellan olika grupper och det är nog ingen som vill ha.

Anonym sa...

Här sitter jag 17 år och ovetandes om det mesta i livet men en sak ser jag i alla fall glasklart - synen på migrationspolitiken som finns är absurd och inte hållbar för fem öre. Det är så himla tydligt på många punkter i samhället.

Tack så hemskt mycket Staffan för att du vågar debattera detta mycket tabubelagda ämne! Du har hedern i behåll!

Anonym sa...

Det bästa med din artikel är att vi har fått en inblick i hur klimatet är i ett parti som centern.Skrämmande intolerant Då kan så här extrema åsikter frodas och bejakas eftersom analys och eftertänksamhet inte efterfrågas och de som har avvikande mening tystas ned.En mycket liten grupp människor får alldeles för mycket makt i en så pass viktig fråga. Nu tycker jag att det är dags för en folkomröstning angående invandringen.
En liten kommentar bara.Ibland får du det att framstå som om det mer är omtanke om partiet än om Sverige som får dig att vilja moderera patiet.Jag hoppas det är det sista.

Anonym sa...

Bra skrivet Staffan, men som andra frågar, hur går det i valet och med partilinjen? Dags att byta parti? Göra en storstilad sorti?

UNT är fö en märklig tidning i dessa dagar, var är klokheten och sansen?

Mattias

Mbs sa...

Staffan det är många som tänker som du. Vi har redan problem med boende för de som anlänt till Sverige. Först bör vi se över hur vi tar emot våra flyktingar. Redan nu har Sverige problem med bostäder för dem som redan är här. Stora familjer trängs samman i 1 rumm + kök. Vi skall naturligtvis hjälpa de som har skyddsbehov men devisen att det skall stoppa flyktingsmugglare om vi har i princip fri invandring, det tror inte jag på.Smugglarna kommer att vara kvar. Den verksamheten är så inrotad att det är svårt att få stopp på och måste angripas på ett annat sätt. Jag hoppas att du stannar kvar i partiet, vi i center behöver dig med en saklig syn på migrationspolitiken. Frågan måste vidareutvecklas och diskuteras mer i partiet.

jan-olov sa...

Staffan

Du har mitt fulla stöd i denna sakfråga.All heder åt dig. Du uttrycker det som jag upppfattar vad folk faktiskt tycker.
Det är extremt egendomligt att vårt land inte skall öppet kunna diskutera tex volymen på invandring utan att gå som katten kring het gröt och uppvisa berörings ångest.

Ännu mer oaceptabelt är den rena person förföljelse och debatt takhöjd som råder inom centern men också i den allmänna etern riksdag /regering.

Det är verkligen inte något extremt att tycka att vi borde ligga på snitt EU i invandring. eller kanske tom något lägre eftersom vi ju legat på toppen flera år och behöver konsolidera oss.

Idag kommer larmrapporter från migrationsverket och Generaldirektören Anders Danielsson har från organisationen begärt in sanningsenliga rapporter.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/situationen-pa-migrationsverket-ar-desperat/

Jag anser att svensk migrationspolitik har havererat.

Anonym sa...

FDP har akt ut ur tyska forbundsdagen - for forsta gangen nagonsin. Kanske nagot att tanka pa for de centerpartister och ledarskribenter som krampaktigt haller sig fast vid illusionen att ett etablerat riksdags- och regeringsparti inte kan aka ur riksdagen nasta ar...

Anonym sa...

@Staffan Danielsson
Uppenbarligen har du bara skrivit en debattartikel, men inte en motion till pågående Centerstämma, i detta ämne.
Om det nu är så, vad är anledningen till den uteblivna motionen?

Staffan Danielsson sa...

Gruelse.
Jag har inte skrivit många motioner på några år till stämman.

Jag var ju med och påverkade idéprogrammet som jag står bakom.

Min reaktion nu var med anledning av partistyrelsens yttrande till stämman, vilket jag ju inte kände till förrän i augusti.

Anonym sa...

””Är det per automatik osolidariskt att krympa resurserna till svensk flyktingmottagning till förmån för mer resurser till internationella akutinsatser?
Prislappen per smuggelresa från Syrien till Sverige är cirka en halv miljon kronor för en familj. Hjälper vi människor som skulle klara sig ändå?”

En journalist (Erik Hörstadius i Affärsvärlden) som ställer de två viktigaste frågorna som borde diskuteras.

Anonym sa...

Det är anmärkningsvärt att C. kommer undan så enkelt med helt orealistiska beslut, ingen journalist ifrågasätter vad det skulle innebära att öppna upp svenska ambassader för asylhantering, i princip skulle samtliga av världens flyktingar vara berättigade till asyl då kravet för att uppnå flyktingstatus inte baseras på FN,s de jure definition utan en egen svensk de facto definition.

Det är också anmärkningsvärt att en riksdagsman som tycker att migrationspolitiken ska vara i samklang med övriga EU anses vara brun med unkna åsikter, dessutom schavotteras han av sin partiledare när han borde stöttas.

Undrar vart landet är på väg ??

Anonym sa...

Någon kommenterade att du tappat kontakten med väljarna.
Det har du garanterat inte. I alla fall inte med majoriteten av väljarna.
Du har mitt fulla stöd. Tack för att du är så klarsynt i denna fråga och vågar stå för åsikten.

Anonym sa...

Men du vet väl Danielsson att partiet alltid har rätt?

http://www.youtube.com/watch?v=RYU40R2qrWs

T.T. sa...

Jag noterar att du väljer att inte svara, alternativt inte har något svar, på frågan på vilket sätt det är bra för Sverige och svenskarna med en generös invandringspolitik i EU-tät.

Jag tror att du har denna fråga i bakhuvudet när du intar andra politiska ståndpunkter, men tydligen inte för denna.

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)