fredag, januari 11, 2013

NT: Staffan Danielsson har rätt i försvarsfrågan!

Jag måste ju bara länka till dagens insiktsfulla och mot mig mycket vänliga ledare i Norrköpings tidningar, i alla fall om försvarspolitiken. Det är inte varje dag som en debattartikel om försvarspolitiken från en centerpartisk talesperson i försvarsfrågor gör att densamme av en ledande moderat landsortstidning (låt vara i fjärde storstadsregionen) nomineras till en försvarsminister rookie!

Och jag kan inte annat säga än att NTs ledare uppfattar vad jag ville säga i min debattartikel helt korrekt, vilket gläder mig.

NT riktar dock en kritik mot det bearbetade förslag till idéprogram som Centerpartiet i Östergötland nu mycket öppet diskuterar med sina medlemmar. NT anser att detta förslag "handlar om en ganska traditionell och därmed oförarglig skrivelse".

Usch, vad tråkigt det låter.

Jag instämmer dock i NTs slutsats att det inte borde vara omöjligt att sammanjämka de båda idéprogramsförslagen!

När jag för andra gången lusläser NTs ledare förefaller möjligen ledaren tro mig om förutsättningar för än viktigare poster. Jag kan upplysa om att den frågan redan har prövats av LRFs valberedning och senare stämma år 2004. Valberedningen föreslog mig som ny LRF-ordförande men stämman valde istället tydligt om sittande ordförande Caroline Trapp. Ska man sammanfatta stämmans tvekan mot mig torde orden "Juholtsvarning" rätt väl sammanfatta det hela.

Jag är faktiskt en mycket allvarlig person vad gäller att kämpa för det jag anser vara rätt och riktigt men jag har en lättsam yta och ådra också som kan missförstås. Och jag är nog liksom Håkan Juholt rätt "yvig och ostrukturerad", för att använda vännen Håkan Juholts egna ord.

Och så är jag lite tråkig också. Jag har nämligen ett stort förtroende för både försvarsminister Karin Enström som jag samarbetat nära med sedan 2006, och med Centerpartiets utmärkta partiledare Annie Lööf som jag arbetade intensivt för i det vänliga "trekejsarslaget" i Centerpartiet förra året och som jag haft och har ett utmärkt samarbete med.

Vad gäller det som jag tycker konstruktiva och snabbt och professionellt framtagna reviderade idéprogramförslaget från Centerpartiet i Östergötland så stämmer det att det har en tung förankring i distriktet, inklusive hos mig.

Dess huvudredaktör är dock en annan glödande och engagerad centerpartimedlem i länet - Lars Vikinge -, tillika med stora kunskaper i statskunskap och doktor i etik vilket gjort honom väl lämpad till både den skogsföretagare han är idag liksom till att skriva fram östgötaförslaget! Vore jag Centerpartiets styrelse skulle jag nog ha övervägt att anlita  honom som någon form av konsult i den viktiga och grannlaga bearbetningen av programförslaget som nu förestår! 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Staffan,
Det är lite svårt att bilda sig en uppfattning om var du egentligen står, när du säger att du har ett stort förtroende för en försvarsminister som tycker att en ambition att kunna försvara totalt en punkt, mot ett begränsat angrepp, i en vecka, om sex år är rimligt. Det känns som om det går på tvärs med allt annat du säger i försvarsfrågan.

Mvh/Thomas

Magnus Redin sa...

Samhället är alltid under förändring med några problem eller kriser som man arbetar sig runt. Det finns en stor risk att den pågående krisen med mer löften och avtal än förmåga att uppfylla dem kommer att bli värre genom fortsatt förnekelse av problemen, miljöförstörelse och resursuttömning.

En sådan kris ställer saker på sin spets och då är det oerhört bra med politiska rörelser som slår vakt om människors frihet och vårdar de statliga institutioner som är garanten för att vare sig brottslighet eller aggressiva nationer tar ifrån oss vår framtid.

Om vi dessutom orkar investera i det som behövs för att leva väl på andra sidan kriserna kan det gå riktigt bra och nästa generation kan ta sig an sina problem i stället för att även ärva våra problem.

Personlig frihet, fungerande institutioner, investerande, odlande, vårdande av naturen, människor som gör saker tillsammans i både företag och kooperationer och en stat som orkar lämna tillbaka ansvarsområden till människor medan det går att göra det i god ordning borde passa väl ihop med centerpartiet.

Det borde inte vara så svårt att bli bättre på det än mitt parti Moderaterna som har lyckats bra med nästan allt utom detta, för egen del har alliansen get mig en bättre politik än vad bara M hade givit om vi gjort det vi har sagt, jag hoppas att utmaningar om att sköta saker bättre kommer inom alliansen då vare sig socialism eller folkhemsnostalgi lär fungera och det senare i bruna nyanser kan bli riktigt otrevligt.

Så lycka till!

Amanda Pettersson' sa...

Hej staffan!'
Detta är väl inte rikitgt ditt område. Så du kommer väl säkert radera denna kommentar.
Men eftersom du är en av Östergötlands mest lästa blogg, tänkte jag fråga dig om du kunde länka http://meblik.se/ på din sida. Det är ett nyöppnat barnmöbels företag i Linköping, tornby. Och vi har lite svårt att få folk att komma till våran butik. Så det skulle vara jätte snällt och guld värt om du bara kunde marknads föra oss lite grann. Tack på förhand. / Amanda Pettersson, Personal på Meblik

Magnus sa...

Hej Staffan!
Jag har förmodligen inte förstått C idé om Sveriges militära försvar. Har du möjlighet att i korta ordalag beskriva densamma?
Mvh
Magnus