fredag, december 14, 2012

Värna det offentliga luftrummet!

Som ni vet så diskuterar jag olika frågor som intresserar mig och/eller dyker upp i samhällsdebatten. Några kan vara heta och kontroversiella, men behövs en sansad dialog är min grundinställning att den i sann liberal andra bör kunna föras. Så tycker dock inte alla liberaler, har jag fått erfara.

Sedan ansökan om tillstånd inkommit i Botkyrka (Fittja) och sannolikt snart i Göteborg för att kalla till bön i moskérna där, förs en liten diskussion om detta. Main stream-uppfattningen bland progressiva krafter är entydig, här finns inget behov av diskussion, självklart innebär religionsfrihet att är klockklang tillåten ska givetvis böneutrop genom högtalare vara det också.

Jag är inte lika säker, och har skrivit några blogginlägg och någon debattartikel i SvD och Dagen.

Jag var med i P1-programmet "Människor och tro" och diskuterade detta med den alltid lika progressiva Helle Klein.

Jag har nu skrivit en försiktig och mycket ärligt menad debattartikel i Kyrkans tidning.

Inledningen har dock fallit bort, sannolikt p g av utrymmesskäl, så jag lägger in den här på bloggen i alla fall:

"Frågan om moskéer ska kalla till bön genom utrop med högtalare över stora områden, som sker i de muslimska länderna, diskuteras.

 Storstadstidningar på både röd och liberal grund är positiva och ser inga problem. I P1s ”Människor och tro” så ställde sig prästen mm Helle Klein väldigt positiv till böneutrop med högtalare och sa bl a att ”Det är väl underbart att bli omsluten av andra människors bön”?

Den bön som prästen Helle då syftar på är ungefär detta böneutrop: ”Ingen gudomlighet är värd dyrkan utom Allah, och Muhammed är hans profet”. "
Skicka en kommentar