söndag, oktober 21, 2012

Rädsla för rasiststämpel hindrar integrationsdebatt, i DN

Jasenko Selimovic är inte vem som helst, han är statssekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag.

Han skriver idag i DN en viktig debattartikel.

Jag har övervägt en liknande artikel i DN, men har inte uppmuntrats till detta. När jag i linje med Selimovics argumentation, som jag delar, sökt diskutera relevanta frågeställningar som människor funderar över, t ex att nära 30 procent av ensamkommande flyktingungdomar till EU väljer att ta sig till Sverige och att en bättre åldersbedömning borde övervägas, eller nu senaste frågan om böneutrop, så är det uppenbart att många fnyser och anser att jag är på villovägar.

Jag delar alltså i hög grad Selimovics analys. Det är uppenbart att han lyfter fram just Folkpartiet som det parti som vågar diskutera mer öppet, och jag antar att han här försöker att göra en ny "Lars Leijonborg", minns språktestet år 2002.
Sak samma, men jag delar analysen och oron för att många nyhetsvinklingar fram till valet kan riskera att stärka SD, t ex den ansträngda flyktingmottagningen samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög och lågkonjunktur och varsel hotar.

Människor kan känna oro inför detta. Om de då inte känner igen sin oro i den verklighetsbild som de etablerade partierna förmedlar, finns en risk för en del kan frestas av extrema alternativ. Därför är det min övertygelse att man minskar förutsättningarna för SDs tillväxt om någon enskild förändring som kan behöva ske inom ramen för en fortsatt generös migrationspolitik i EU-tät "får diskuteras" av t ex mig och andra i de seriösa partierna. Nu är det faktiskt inte så.


Peter Santesson skriver också om detta.

3 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja det är inte lätt att vara centerpartist när Annie Lööf samtidigt sitter på en bänk gjord till minne av en invandrare som hittades som uteliggare för 42 år sedan. Han togs hem till föräldrar och fick ett jobb omedelbart nästan. Men för 42 år sedan var det inte lika kärvt på arbetsmarknaden och de som kom hit var rätt få (jag kände några) och de fick som sagt jobb om de ville. Det var så självklart på den tiden. Det fanns inte ens någon integrationsminister.

http://värnamo.nu/nyheter/nu-ar-turkens-bank-invigd/

Anonym sa...

Bra att det är någon som vågar ta upp dessa frågor. Ett stort antal flyktingar har lämnat islam och mår mycket dåligt av att höra dessa böneutrop. Sedan kan det vara intressant att ta reda på vad bönerna innehåller. Vissa är mycket negativa mot judar och kristna.När det gäller ensamkommande flyktingbarn förstör äldre personer över 18 för de barn som verkligen behöver komma. Speciellt flickor.Inga krav på invandrarna skapar dold främlingsfientlighet som redan är spridd.Många arbetar med flyktingar och har god insyn.

Anonym sa...

Vi är många som gärna hade velat och behövt diskutera dessa frågor. I synnerhet vi som bor i områden som präglas även av problem kopplade till integrationen. Det är nog svårt att förstå hur frustrerande och provocerande det är att bli klappad på huvudet eller benämnd som potentiellt främlingsfientlig för att man konstaterar att de problem som man upplever behöver en seriös diskussion. Alternativt påpekar en politiker i ett trevligt villaområde med bara medelklass-svenskar att vi andra som tex bor i problemorter kan behöva träffa invandrare för att "komma över våra fördomar".. Man kväser inte ett komplext missnöje med locket på, man skapar då en tryck-kokare. Hur många procent måste SD vara uppe i innan man begriper det i riksdagen? Givetvis måste en normal diskussion kunna föras.