onsdag, augusti 29, 2012

Rysk roulette med livsmedelsförsörjningen

Jag skriver idag i Göteborgsposten om Svenska Naturskyddsföreningens, Miljöpartiets och delvis Socialdemokraternas vision och vilja att Sveriges och världens jordbruk på sikt ska bedrivas utan att använda modern teknik som mineralgödsling, inga kemiska bekämpningsmedel och utan växtförädling med hjälp av genteknik.

Jag har på olika sätt behandlat samma tema många gånger hår på min blogg, här och här och här  och här och kanske framförallt här!

Jag är som ni vet desperat över att världens bästa miljö- och djurskyddsvänliga livsmedelsproduktion, den svenska, sedan 25 år tillbaka bara minskar, hittills med nära en tredjedel. Denna utveckling måste vändas och jag driver på för det åtgärdspaket jag anser vara helt nödvändigt; en parlamentarisk kommitté, nya riksdagsmål, en bred kraftsamling, översyn av konkurrenskraft och regelverk, bättre kommunal matupphandling, huvudfrokus från ekonischen till det moderna miljövänliga jordbruket osv.

Jag vill mer än gärna debattera dessa frågor med var och en, människa eller organisation, som tar kontakt eller vill ordna en dialog eller debatt. Hör av er till med Er inbjudan, jag kommer!!

5 kommentarer:

Hasse sa...

Kan du inte lägga ut en debattartikel på SVTDebatt? Det finns en debattör där som uppen barligen är bonde och som ofta länkar till din blogg. Debattören heter "Valmet1". Han är lite invandringskritisk men balanserad i sin kritik.

Jonas Paulsson sa...

Intressant debattinlägg. Så här ser jag på saken:
http://ekuriren.se/ledareasikter/debatt/1.1533590-vi-betalar-for-lite-for-var-mat

Anonym sa...

Den möjlighet som svenska jordbruket har för överlevnad är att ställa om till EKOlogisk produktion.
När man ser hur Arla betett sej och beter sej med de svenska mjölkbönderna och de svenska konsumenterna blir man mörkrädd.
Arla-Milkoskandalen har gjort att svenska konsumenter betalar 8 kronor per liter färsk standardiserad mellanmjölk medan övriga EU betalar ca 4 kronor per liter! Ta LIDL, Carrefour, ALDI, NETTO.... alla ligger runt 4 kronor
Arla har genom sitt monopol skadat sina medlemmar genom att vägra ge dem del av den överbetalning som svenska konsumenter gör när dom köper Arlas mjölk. Allt detta länkar in mot Centerpartiet vars personunion med bondekooperationen ställt till denna situation t ex Reyier o Reyier i Borlänge som körde Milko i botten
Folkpartist

Staffan Danielsson sa...

Jonas, den väg du anvisar, att konsumenterna (i Sverige) minsann ska éfterfråga och betala för den dyrare svenska maten, därtill sockrad med ytterligare konsumtionsskatter a la Paulsson, är ju den strategi som både politiker och näring följt sedan 1980-talet.
Jag bara konstaterar att detta har misslyckats. Medan övriga EU-länder (de allra flesta) behåller eller ökar sin livsmedelsproduktion så har den svenska minskat med nära en tredjedel.
Hus ska denna utveckling kunna brytas, är min frågeställning, och jag har också lösningen i ett åtgärdspaket med nya riksdagsmål, parlamentarisk kommitté, bred kraftsamling, översyn konkurrenskraft, bättre offentlig upphandling mm.
Samt att huvudfokus måste flyttas från att öka ekoandelen av den minskande produktionen till att stärka det moderna miljövänliga jordbruket att bättre konkurerra med importenn!

Staffan Danielsson sa...

Anonym. Jag försvarar Arla som i en elltmer internationaliserad värld slåss för att som marknadsledare i Sverige och Danmark hålla importen stången, samt konkurrera på världsmarknaden i övrigt.
Milko stod vid konkursens brant när man gick med i Arla. Skånemejerier skulle satsa lokalt.., och sålde sig till Frankrike..?
Sverige har haft stort fokus på eko, som är 30-60 procent dyrare, och eko har mångdubblats till 4-5 procent av produktionen. Men eko är en nisch som köps av de som har råd och/eller är ideologiskt övertygade, och snart tar det emot att öka ytterligare.
Det svenska jordbruk som står för 95 procent av produktionen har däremot minskat med nära 1/3 och importen har ökat från 25 till 50 procent. Här måste vi vända utvecklingen!