torsdag, augusti 09, 2012

Debatt om Gripen i P1 Morgon med MP


Jag skrev nyligen om luftförsvarsutredningen.

Den ska utifrån regeringens kommande proposition om JAS Gripens uppgradering utreda luftförsvaret på längre sikt.

Socialdemokraterna angav tiden till efter år 2040, och så blev också riksdagens beslut. Bakom detta stod utöver allianspartierna S och MP.

MP vill nu ändra detta riksdagsbeslut och låta utredningen också behandla frågan om JAS Gripens uppgradering, i det lätt insedda syftet att det behövs ingen uppgradering.

I P1 Morgon idag diskuterade jag och Peter Rådberg (MP) detta.

Jag visade på alternativen:

"Ska Sverige göra som norrmännen och köpa ett mycket dyrare amerikanskt flygsystem? Eller behöver vi inte längre försvar och flygvapen? Eller klarar en åldrad JAS Gripen att möta sig med de uppgraderade flygplanen i t ex Ryssland?"

Rådberg är tvärsäker på att dagens JAS Gripen lätt klarar att matcha t ex det uppgraderade ryska flygvapnet de närmaste 20-30 åren...Han vet också precis vilken flygmotor som JAS Gripen ska ha.

ÖB däremot har efter en noggrann analys inom försvarsmakten gjort bedömningen att JAS Gripen behöver uppgraderas, och riksdagen har också givit regeringen mandat att i närtid lägga en sådan proposition.

Vem ska man lita på?

Peter Rådberg och MP, som för några år sedan ville skära ner försvarsbudgeten med 20 procent och nu i ett första skede vill minska den med 2 miljarder per år, trots att Sverige halkat efter de nordiska länderna på försvarsområdet. Sverige lade för 25 år sedan ca 2,5 % av sin BNP på försvaret, då i topp bland de nordiska länderna, medan vi nu lägger under 1,2 %, lägst av de nordiska länderna.

Eller försvarsmakten och ÖB?

Jag låter ÖBs analys och förslag väga tungt.


12 kommentarer:

Anonym sa...

Hur tungt låter du ÖB:s analys om att bristen på pengar kan tvinga fram en nedläggning en hel försvarsgren då?

Om du tror på ÖB, vad väljer du då? JAS E/F eller Marinen/armén?
/Monitor

Miljöpartist i grönt sa...

Det är genom att försvarspolitiker litat på tidigare ÖB/Försvarsmakten i allt utom när det gäller försvarsbudgeten som vårt försvar har hamnat där det är idag. Vi har under de senaste 20 åren köpt stora mängder försvarsmateriel men vi får inte ut någon nämnvärd försvarseffekt.

Anonym sa...

Medan Ni förtroendevalda fortsätter profilera Er själva med retoriska vinkelvolter och "blame-game" sinsemellan, så fortsätter vår försvarsförmåga och därmed säkerheten att sjunka för de medborgare som gett Er förtroendet att företräda oss i kammaren.

Släpp Er prestige och visa lite ansvar och ledarskap.

Valdagen 2014 är inte lång borta !

Riksregaliet sa...

Vår mängd matriel har varit nödvändig, vi skulle behöva anskaffa nya Pbv för att ersätta de över tusen PBV som har urfasats. Åtminstone 150-200 st.

Miljöpartist i grönt sa...

@Riksregaliet

Hur kan det ha varit rätt att exempelvis köpa 120 strv 122 (plus 160 strv 121) givet att vi tydligen bara behöver 3 stridsvagnskompanier?

Riksregaliet sa...

När köpet genomfördes hade vi betydligt fler kompanier än de 3. De 160 Strv 121 är f.ö hyrda.

Strv 122 faller också snart för sin ålder och behöver en REMO. Strv 121 bör bibehållas för ev upprustning.

Meningen var egentligen att vi skulle ha haft 210 Strv 122, 160 Strv 121 = 370 Vagnar

Sista optionen på 90 vagnar inlöstes ej.

Anonym sa...

2,5% av BNP är ju för faan inte klokt. Att försvaret sedan använder en del av pengarna för att leka krig i dricksvattentäkter gör inte det hela bättre. För övrigt jävligt fegt av dig att inte ta ställning i frågan.

Riksregaliet sa...

Försvarets andel av BNP var för 2011 1.15%

Detta är på tok för lågt. FM bör ha en budget på 2 % och att man bör räkna med inflation enl mina egna åsikter.

Per A. sa...

"Eller försvarsmakten och ÖB?"

Den försvarsmakt och ÖB som, får man förmoda, presenterade de ekonomiska förutsättningarna för omställningen till ett yrkesförsvar, och som var tvungna att äska mer pengar tämligen omgående efter denna omställning?


Varför skall man lita på den organisationen?

Anonym sa...

En försvarsbudget på futtiga 2% av BNP är löjlig i en
tid då Ryssland ökar sin nuvarande försvarsbudget
(64 miljarder USD) med 60%.

Flygsoldat 113 Bom

Anonym sa...

President Vladimir Putin beställer fler än 600 nya stridsflygplan och 1000 helikoptrar ska fogas till den redan stora flygflottan.

Tillökningen ska ske successivt under de närmaste tio åren samtidigt som gamla plan moderniseras.

Flygsoldat 113 Bom

Anonym sa...

Nog verkar det lite knepigt att jämföra och basera sveriges flygvapen på rysslands? Hur många prima flygplan sveriges försvar än har, så inte klarar man en attack från ryssland med dem. Det handlar möjligen om att fördröja en rysk dominans av luftrummet. Och detta till otroligt höga kostnader.