söndag, april 22, 2012

Manlig härskarteknik i lördagsintervjun?

Den skicklige Tomas Ramberg intervjuade centerns partiledare Annie Lööf igår i ekots lördagsintervju.

Han pressade länge angående den svåra frågan om svensk vapenexport.

Centerpartiet står fullt ut bakom riksdagens beslut att se över och skärpa reglerna för den svenska vapenexporten. Däremot handlar dessa frågor om svåra avvägningar och det är bra att vår partiordförande Annie Lööf problematiserade frågan.

Sverige handlar ju i betydande utsträckning med länder som t ex Saudiarabien och Kina, vilket är till ömsesidig nytta och stärker ekonomin. Det är bra att vi endast i undantagsfall arbetar med handelsblockader utan accepterar att fri handel i längden gagnar öppenhet och demokrati.

Däremot ska självfallet särskilda krav - utifrån ett principiellt exportförbud - ställas på export av vapen och av produkter med dubbla användningsområden, som även kan användas militärt. Frågan om exporttillstånd ska prövas restriktivt där det som motiverar export ska vara kopplat till Sveriges säkerhet och militära alliansfrihet.


Jag anser det anmärkningsvärt att Ramberg använde ett långt citat från f.d centermedlemmen Börje Hörnlund, som i ett som jag tycker tydligt utslag av manlig härskarteknik och vilja att förminska jämförde partiledarens lön med ungdomars ingångslöner.

Hade Ramberg frågat Jan Björklund om inte hans lön diskvalificerade honom från att ha åsikter om detta?

Jag tror inte det.

Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/l%F6rdagsintervjun" rel="tag">lördagsintervjun, http://bloggar.se/om/ekot" rel="tag">ekot, http://bloggar.se/om/ing%E5ngsl%F6ner" rel="tag">ingångslöner, http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/centerpartiet" rel="tag">centerpartiet, http://bloggar.se/om/annie+l%F6%F6f" rel="tag">annie lööf, http://bloggar.se/om/h%E4rskarteknik" rel="tag">härskarteknik

10 kommentarer:

Per A. sa...

Har Björklund föreslagit att ungdomar och nykomlingar på arbetsmarknaden skall minska sin lön med 25%?

Om man som ny, oerfaren och extremt välavlönad politiker utan märkbar erfarenhet från livet utanför ungdomsförbunden föreslår att _andra_ rookies nog borde tjäna mindre pengar så får man nog acceptera att man ifrågasätts.

Om tidigare tungviktare inom den politiska rörelsen dessutom kommer med hård kritik mot den nya inriktningen så vore det väl närmast journalistiskt tjänstefel att inte ta upp denna kritik?

Jakob sa...

"Vad är Kina till exempel?"

Det var så din partiledare uttryckte sig i frågan om demokrati/diktatur.

Jojo, det inger ju förtroende.

Sedan har hon i vanlif ordning försökt lägga saker och ting tillrätta, när debatten brakat löst. Sorry, det funkar inte.

Detta var nog något av det mesta korkade som Annie Lööf sagt. Uttalandet indikerar att hon absolut inte är mogen partiledaruppgiften.

Staffan Danielsson sa...

Jo, även Fp vill ha lägre ingångslöner.

Hörnlunds kritik var att en partiledare med god lön inte borde uttala sig om ungdomarbetslöshet och ingångslöner.

Detta riktade sig mot Annie personligen och jag ser det som härskarteknik mot en ung kvinnlig partiledare, i syfte att förminska.

Illa nog att Hörnlund tar till det greppet, men mycket förvånande - tycker jag - att Ramberg anslöt sig.

Anonym sa...

Manlig härskarteknik var ordet. Hur ser kvinnlig härskarteknik ut?

Anonym sa...

Annie Lööf gjorde brutalfel och jag tycker att det är löjligt att du försöker blanda in genusteori i frågan.

Annie Lööf kan inte få någon form av fripass från de hårda frågorna bara för att hon råkar vara ung, kvinna och ha dålig koll på Kinas statsskick.

Detsamma gäller frågan om ungdomslöner. Hon är nyutexaminerad juridikstudent med normala betyg. Varför ska Centerpartiet betala henne sådana överpriser som istället kunnat gå till seriös verksamhet? Vi skulle kunna avlöna 5 duktiga ungdomsledare och ändå ge Annie klart mer i lön än vad hon skulle kunna hoppas på någon annanstans i samhället.

Staffan Danielsson sa...

Härskarteknik utövade av män mot en kvinna.

Annie är näringsminister och Centerpartiets ordförande. Självfallet ska hon ha ersättning för dessa båda tunga uppdrag.Hur Centerpartiet arvoderar sin partiordförande är upp till partiet och beslutas på våra stämmor.

Att hävda att vår partiledare inte borde yttra sig i politiska frågor som lönenivåer för att hon själv tjänar mycket är härskarteknik och vilja att förminska, uttryckt av en äldre man och citerad av en medelålders man.

Anonym sa...

Menar Herr Danielsson att det bara är män som utövar härskarteknik?

Anonym sa...

Kvinnlig härskarteknik går under benämningen jämställdhet.
Varför nöjer sig inte kvinnorna med att ha ett eget politiskt kvinnoförbund utan vill dessutom leda allt?
Annie plockar oss skattebetalare på traktamenten varje månad (som hon dessutom inte skattar för) genom att vara skriven i en lägenhet i sin forna hemstad.
I kraft av sitt kön har hon dock fribrev hos PK-media. Jämför den behandling Håkan Juholt fick utstå, men han är ju man!

Jakob sa...

Som så ofta har du fundamentalt fel, Staffan. Om det hade varit t.ex. Gustaf Fridolin som uppburit denna lön och dessa ersättningar, så skulle givetvis utfrågaren ha tagit upp saken på samma sätt. Helt enkelt för att det torde vara en sådan fråga som många vill ha svar på.

Anonym sa...

På samma sätt är det facken och företagen som förhandlar om vilken lön de anställda ska ha... Men du tycker alltså att det är rimligt att Centerpartiet i det fallet ska stampa in och bestämma medan alla andra ska ge tusan i er överbetalda ordförande som säkert jobbar 6 ggr hårdare än en lärare eller sjuksköterska.