lördag, april 28, 2012

Jämförd med Breivik i P3 - OFATTBART

Jag skriver på Newsmill.

Vad är det för ett debattklimat vi har i Sverige?

Jag har skrivit en debattartikel på DN debatt som presenterades så här:

"Ålderstester? Ska Sverige fortsätta att ta emot ett betydande antal unga män över 18 år och behandla dem som barn under 18 år? Det är en känslig fråga och jag tar upp den utifrån en övertygelse om att en seriös diskussion om relevanta sakfrågor är det som i längden bäst gagnar Sveriges öppna och generösa invandrings- och flykting­politik, skriver Staffan Danielsson."

Jag har glädjande nog fått stöd för att detta är en relevant fråga att diskutera från många inlägg på min blogg och på facebook. Jag har även fått erkänsla och instämmanden från ledarsidorna på Svenska Dagbladet, Expressen, Norrköpings Tidningar och Folkbladet.

Samtidigt har jag också fått stark kritik från från några s-bloggare och från Lars Ohly och t o m någon centertidning för att vara rasist och brunfärgad (ungefär), se länkarna ovan.

Ska man verkligen behöva tåla det om man sakligt vill diskutera någon del inom vår öppna och generösa invandrings- och flyktingpolitik där det kan finnas behov av någon förändring? Nej, verkligen inte. Men så är uppenbarligen det svenska debattklimatet idag och det förklarar varför "inga" sansade debattörer diskuterar kring enstaka problem som kan finnas och kring frågetecken som kan behöva rätas ut.

Det var faktisk delvis därför jag skrev min debattartikel, trots att jag blivit bestämt avrådd från att ta upp den debatt som jag nu gjort. Det är närmast tabu i Sverige att inom ramen för en fortsatt öppen och generös invandrings- och flyktingpolitik kunna resonera om enstaka punkter i den som behöver granskas. Jag vill bidra till att bryta detta tabu.

Min övertygelse är att om inte relevanta frågor inom ramen för en fortsatt öppen och generös svensk invandrings- och flyktingpolitik kan diskuteras inom de etablerade partierna så riskerar på sikt endast ett parti att gagnas av detta, och t o m kan en frånvaro av debatt på sikt hota den breda uppslutningen bakom denna politik.

Men är det värt priset att sticka ut huvudet som jag gör?

Jag börjar tveka, efter att ha lyssnat på torsdagens program i Tankesmedjan i P3 med Nanna Johansson. I ett inslag på drygt 7 minuter så förlöjligas och hånas jag och min debattartikel, och det får jag väl stå ut med. Men jag blir upprörd och desperat över Nannas (antar jag) avslutning av inslaget där hon säger ordagrant så här:

"Innan vi överhuvudtaget börjar med ålderstester så finns det ett mer akut test man borde göra , nämligen att testa psyket på människor som skulle skriva debattartiklar på DN. Är Staffan Danielsson verkligen frisk nog att få påverka opinionen och borde vi döma honom som tillräknelig eller avfärda honom som en ensam galning?"

Synpunkter?

Och vad säger Sveriges Radio?

Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/invandring"rel="tag">invandring, http://bloggar.se/om/asyl"rel="tag">asyl, http://bloggar.se/om/flyktingar"rel="tag">flyktingar, http://bloggar.se/om/debattklimat"rel="tag">debattklimat, http://bloggar.se/om/politik"rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/centerpartiet"rel="tag">centerpartiet, http://bloggar.se/om/riksdagen"rel="tag">riksdagen, http://bloggar.se/om/sveriges+radio"rel="tag">sveriges radio


                        

27 kommentarer:

Anonym sa...

är som det är finns gott om salongsradikala vänster människor och andra mer eller mindre vansinniga som helt tappar koncepten, när man försöker diskutera genus och invandring. bra att du tar debatten heder till dig.

/maggan

Anonym sa...

Grattis!

Nu får du uppleva samma känsla av att försöka skrika i ett vakuum som sverigedemokratiska politiker alltid har känt. Du kanske kan ta tillfället i akt och sätta dig in i hur sjukt det är i skendemokratin Sverige när man inte ens får debattera fragment av en helhetsbild.

Stå på dig! De insikter du får under den här perioden kommer vara mycket karaktärsdanande för dig som politiker. Dina åsikter är kanske främmande för den breda massan i Rosenbad samt ledande mediala element. Men ha då i åtanke att du resonerar precis likadant som mittfårorna gör i våra grannländer. Snart kommer SD stå och bara raka in röster och säga, vad var det vi sa!

Det är ni i regeringen som för en extrem politik ur ett europeiskt perspektiv! Inte tvärtom.

Anonym sa...

Att lyssna igenom P3:s Tankesmedjan är lyteskomik på hög nivå. Naiviteten och oviljan att ta till sig fakta och omsätta denna i slutsatser är skrämmande. Visst, det sägs vara ett "humorprogram" - (hur tråkigt "humorprogrammet" än är), men att sitta och kokettera med sin egen okunskap i såväl sakfrågan som den medicinska delen av ålderstester är mest tragiskt. Och att sedan hemfalla åt smutskastning av den lilla promille politiker som vågar ta upp frågan, då går vi mot ett samhällsklimat som bäst passar i diktaturer.

Om man vill veta var ett samhälles svaga punkter ligger, titta då på dess tabun. I forna Sovjetunionen var det tabu att diskutera de styrandes lyxliv på folkets bekostnad, I 60-talets McCarthy-USA var det tabu att yttra något som kunde tolkas som socialistiskt, i Iran är det tabu att kritisera ayatollorna eller koranen och i Sverige 2012 är det samma mekanismer som drabbar de som vill lyfta - det som jag vill påstå är - vår tids viktigaste samhällsfråga.

Som sagt, all heder till dig Staffan Danielsson för att du vågar ta upp frågan, även om du och jag har vitt skilda uppfattningar i sakfrågan.

Grundbulten i en demokrati är samtalet, möjligheten att diskutera frågor även om de är känsliga för att på så sätt påverka samhället i den överenskommet bästa riktningen. Men det vi ser idag är ett systematiskt förnekande, psyksjukförklarande och social utfrysning av alla som inte anser att öppna gränser och kravlös invandring är den enda vägen att gå.

Det är en skrämmande utveckling. Lycka till med ditt politiska arbete Staffan, den viktigaste egenskapen hos en folkvald är mod. Jag kommer inte att rösta på (c) av förklarliga skäl, däribland en orealistisk och naiv syn på migrationspolitiken som jag tror kommer rasera vår välfärd. Det enda intellektuellt hederliga alternativet idag är för mig - och många andra - just (Sd). Man kan inte tigande blunda för problemen och låtsas att de inte finns, vilket är just vad samtliga riksdagspartier exklusive (Sd) gör.

Det är mycket i deras partiprogram jag inte håller med om, och många av deras företrädare jag inte bedömer som tillräckligt kompetenta. Men alla andra val är otänkbara i denna situation.

Anonym sa...

Hur tror ni politiker att ni får rätt feedback från era väljare i dessa frågor om ni knappt ens vågar ta i frågorna själva? Ni är i otakt med folkviljan och innerst inne vet alla politiker detta. Svar vad var och en tycker får man bara i dessa frågor om en person kan vara helt anonym. Som nämnts tidigare fråga gräsrötterna om man föredrar svensk invandringspolitik eller mer som i våra grannläder, mellan fyra ögon.

Men bra artikel igen och fortsätt debattera låt inte de extrema vinna.

Anonym sa...

Finns inga krav på att man ens skall ha klarat grundskola eller betraktas som normalbegåvad för att delta i samhällsdebatten, eller bli riksdagsledamot.

Därav följer att Du möter i det offentliga rummet de debattörer dagens svenska samhället ger Dig.

Like it - Or leave it !

Peter sa...

Du är en modig man, Staffan, som tar upp detta tabubelagda ämne. Nu ser du tyvärr hur åsiktsmonopolet slår tillbaka. I Sverige kan man bara diskutera en fråga åt gången och då finns de dessutom bara utrymme för EN åsikt.

Det är bara att konstatera att de flesta politiker är helt i otakt med folkviljan i invandringsfrågan. Om riksdagsmännen någon gång satte sig i ett fikarum så skulle de själva upptäcka detta. Troligen kommer det dock inte att hända, eftersom det är mycket lättare att brännmärka andra som rasister.

Martin sa...

Håller med om varenda ord du skriver, med ett undantag, nämligen;

"en frånvaro av debatt på sikt hota den breda uppslutningen bakom denna politik."

Det existerar ingen "bred uppslutning" kring dagens invandringspolitik, åtminstone inte hos folket. Att vi skall ta emot flyktingar finns det säkert en stark opinion för men på väldigt många detaljpunkter tycker majoriteten av invånarna i Sverige att politiken och de praktiska tillämpningarna av densamma är helt felaktig. Åldersbestämning är en sådan sak där du garanterat har en kraftig majoritet med dig, men detsamma gäller på flera andra områden. T.ex. för hur många invandrare som är rimligt att Sverige tar emot, i förhållande till andra länder och vår storlek. Vilka bidrag och välfärdsförmåner man får ta del av som nyanländ eller hurvida man skall dömas till utvisning efter att ha begått grova brott i vårt land är andra delar av migrationspolitiken där jag är övertygad om att folkviljan är annorlunda än hur det faktiskt ligger till idag.

Nåja, man måste lära sig krypa innan man kan gå!

Smörjaren sa...

Dina politik kollegor är för fega för att säga vad de tycker i denna känsliga fråga. De samtycker i det tysta men offentligt tiger de i rädsla för att bli kallad rasister.
Stå på dig! Alla normala människor i detta land tycker som du gör.

Anders sa...

Staffan, den som sår vind, han skördar storm.

Det är du själv och likasinnade, som har gjort det möjligt för Nanna att ÖPPET torgföra vänstern arroganta uppfattning, att någon måste vara sinnessjuk, om denne har några andra åsikter än de vänstern har.

Ty det var centerpartiet och likasinnande som sänkte ribban för Nanna genom er skrupelfria och samvetslösa behandling av dissidenter inom (och utom) partiet.

Centerpartiets behandling av Sven-Olle Olsson i Sjöbo var helt grotesk. Framförde DU några principiella invändningar mot hur han behandlades?

Och vad sade DU, när socialdemokraternas f.d. ordförande i Fagersta fick gryningsbesök och uppmanades att "lämna vårt parti" - annars riskerade hans (lätt handikappade) dotter att fara illa?

jan-olov sa...

Staffan

Du skall absolut INTE acceptera detta.
Det är Förtal och är en brottslig handling.

Polisanmäl SR

Jan-Olov

Anonym sa...

Svt och Sr är en stat i staten befolkad av vänsteranhängare som använder Public Service för sina egna syften.
Inte ens sex år av borgeligt styre har kunnat rubba den maktbalansen. Men skulle borgarna få mandatet ytterligare en fyraårs period, då hoppas jag att man kommer att försöka rensa undan de värsta propagandisterna.
Sånt betalar man licenspengar till bahh...

Anonym sa...

Ja, vad hade du förväntat dig?

Anonym sa...

Bra debattinlägg Staffan! Fast handen på hjärtat, hade du förväntat dig något annat? Många journalister bor i en liten bubbla(Östermalm tex) och har ingen aning om hur verkligheten ser ut när man diskuterar känsliga ämnen som tex flyktingpolitik.

Stefan Andersson sa...

Staffan du kan väl inte ha levat i en såpbubbla, inte efter det smutsiga valet 2010 då en Sverigedemokrat nästan blev mördad. Nu sägs LO utbilda 150 000 åsiktspoliser, och somliga fackföreningar utesluter aktiva i ett riksdagsparti, och det finns person som uttryckt samma åsikter som du som fått sparken eller inte fått jobb pga. detta.Det är media och politiker som gjort invandringen till det nationella trauma som det blivit,och det är väl inget som ni önskar, eller? fd. mångårig c-väljare, men inte nu längre.

Anonym sa...

Jag är förvånad över svensk media. Ett exempel, i norge diskuteras Breiviks motiv/syfte med dådet (motiven enligt honom själv), och i svensk media har detta i princip inte ens nämnts. I rättegången och i manifestet nämner Breivik att syftet med dådet är att provocera fram en häxjakt på måttligt kulturkonservativa nationalister. Varför debatterar man då inte denna galnings egna motiv och syfte här? Kan det vara för att svensk media till skillnad från norsk ramlat ”big time” i Breiviks fälla?
Den här aspekten har tagits upp av en inringare, Ring p1 (spola fram till ca 12,45) http://sverigesradio.se/sida/ljud/3896895
Annars är det väl bara affe som gjort satir av det.
http://affes.wordpress.com/2012/04/21/breiviks-nyttiga-idioter-i-sverige/

Anonym sa...

Socialdemokraterna borde av partitaktiska skäl vara intresserade av att sakligt diskutera frågeställningen som du Staffan tar upp. För många s-sympatisörer är steget över till sverigedemokraterna inte så värst långt.

Anonym sa...

Jag undrar vad centerpartiet ska stoppa undan Staffan efter detta? Han lär bli grymt kyssad i nästa val av de få centerpartister som finns kvar efter Annies och Federleys olika utspel på detta område.

Anonym sa...

Hur kan du bli provocerad av något som nämns i ett humor och satirprogram ?

Anonym sa...

Jag hoppas att du anmäler Tankesmedjan till Granskningsnämnden. De har i och för sig fått ett antal anmälningar förut - senast tror jag det var när de föreslog att man skulle skjuta alla samer. De svenska samerna tog mycket illa vid sig och anmälde. Jag har tyvärr inte hört hur det gått med den anmälan. Hur som helst verkar det som att Tankesmedjan alltid blir friade...eftersom man tydligen får "skämta" om allt i det programmet. Jag vill i alla fall uppmana dig att anmäla, någon gång måste gränsen vara nådd även för Sveriges radio....
Jag tycker faktiskt inte att jag som skattebetalare ska behöva finansiera sådan smörja.

Anonym sa...

Backa inte Staffan, stå på dig! Att vänstern reflexmässigt öser skit på över som vågar uttrycka en minimalt avvikande åsikt i invandringsfrågan känner vi till sedan tidigare. Problemet är att även de borgerliga partier fyllts upp av vänsterliberala kulturmarxister som tex karriäristen Federley. Om du inte ens kan få till en sund diskussion om denna fråga i ditt eget parti så tycker jag att du borde ta konsekvensen av detta och försöka med något nytt. Varför inte starta upp ett nytt borgerligt parti eller kliva över till KD eller SD? Centern under Annie Lööfs ledning kommer knappast hålla sig kvar i riksdagen ändå. Om du kliver över till KD så kommer du säkerligen kunna dra med dig en hel del "gammelcenterpartister".

/Benge

Nicklas Eriksson sa...

Det får du nog faktiskt tåla om det inte är så att du är lite småbrun på riktigt och vill börja hacka på yttrandefriheten och reglera vad man får säga i ett satirprogram.

Anonym sa...

Jag tror nog att du ska psyktestas i alla fall. Precis som Nanna sa.

Anonym sa...

All heder åt Staffan som på ett proffsigt sätt tar upp ett otroligt kontroversiellt ämne i ett land som gör sitt bästa för att diskriminera den egna befolkningen å det grövsta genom en allt för frikostig bidragspolitik. Här ska vi inte ifrågasätta invandringespolitiken utan ta emot alla som kommer hit, speciellt de som bluffar och myglar. Det är ju baaaaaaarn vi pratar om... bevisligen inte i de flesta fall...

Erdis sa...

Nej Staffan, det knappast dig det är fel på...

Jag tror de flesta vanliga människorna häpnar över att man försvarar de som uppenbart missbrukar systemet på deras bekostnad. Att bete sig så ger gratisröster till (sd), så du har helt rätt idé.

Kalle sa...

Staffan, ditt inlägg var väl genomtänkt och i sig så borde det inte dra åt sig kritik men det finns en genomgående motvilja mot allt som kan synas som eftergifter till SD.

Att invandringsdebatten blivit så polariserad har vi SD att tacka för. När de växte fram som ett brunt uttryck för kritik mot invandringen så blev varje steg bort från dagens invandringspolitik ett steg mot SD och det är ur den synvinkeln som kommentarer om att du borde psyktestas ska ses. Ju större polarisering desto mindre tolerans för åsikter som avviker från extrempunkterna.

I kommentarsfältet här så finns det gott om SD-martyrer som så gärna vill ta dina åsikter som bevis för att deras egna, betydligt brunare åsikter, är rättfärdigade och det är också ett problem, men ett mindre sådant.

Anonym sa...

Men herregud tankesmedjan är inte nåt seriöst politiskt analysprogram . Det är grov satir.

Danielsson ursprungliga debattartikel gör två rejäla tankevurpor:

a) tar upp frågan parallellt med att SD tjatar och tjatar. SD kommer alltid leta efter den svagaste . Ensamkomman flyktingar är ju perfekt eftersom det alltid uppstår "inte på min gata" rörelser.

b) Danielssons urval av siffror i DN artikeln djupt tendentiösa

c) inte ett ord om den medicinskt tekniska problematiken.

d) Att bli emotsagd är inte samma sak som att bli tystad. Yttrandefrihet är inte att få spy galla okontrollerat. Danielsson har dock inte spytt galla , men han borde lugnat sig innan han skrev den här artikeln.

Lars B sa...

Nog verkar det ändå finnas ett narcissistiskt personlighetsdrag. De senaste blogginläggen och rubriksättningen pekar i den riktningen.