torsdag, april 26, 2012

Fortsatt debatt om ensamkommande och ålderstest

DN debatt har ju stort genomslag, och reaktionerna har varit betydande efter min debattartikel idag.

Helle Klein - duktig fotbollsreferent på twitter mm - kände iskalla vindar dra över sitt frukostbord..Linköpings kommunalråd (C) Muharrem Demirok - som jag gillar - vaknade till "oerhört tråkig läsning. skriver på DN-debatt på ett sätt som jag starkt tar avstånd ifrån".

Röda Berget, känd sossebloggare från Malmö talar om "Bruncenterns återkomst" och "känner doften av Svin-Olle från Sjöbo". Lars Ohly totalsågar mig på twitter; ”Jag är inte rasist, men... Centerpartist bekräftar rasisternas verklighetsbeskrivning. Fy fan"

Min blogg har haft ca 1600 besökare idag och 76 har gjort inlägg. En del kramar mig från SD-håll, men de flesta inläggen är balanserade och tycker att det var en relevant artikel.

Jag lade ut artikeln på Facebook och har fått ca 40 kommentarer, några kritiska men över 30 positiva, och många från människor som jag känner och respekterar. (Jag är en av de riksdagsledamöter som har bredast nätverk på Facebook med kontakter i många olika partier, och med många andra. Det ger en spänst i dialogen och för frågor framåt och är ett sätt för mig att stämma av frågeställningar i dialog med andra).

Jag är också glad över inlägg som menar att min artikel är odramatisk och pekar på behovet av en bättre ålderskontroll. Sanna Rayman är åter på SvDs ledarsida och skriver vänligt och insiktsfullt.
S-bloggaren Erik Laakso skriver ofta intressant, så även denna gång tycker jag! Merit Wager, tidigare medborgarnas flyktingombudsman, skriver mycket om dessa frågor och välkomnar att debatten breddas. (Hon har också skrivit en bok utifrån migrationshandläggares inlägg på hennes blogg mm).

Jag intervjuades idag em av Radio Östergötland i 10 minuter och jag tycker att intervjun ger en god bild av hur jag resonerar, jag tror att jag upprepar 6-7 gånger att jag står bakom Sveriges och Centerpartiets öppna och generösa invandrings- och flyktingpolitik. (Jag begär inte att ni ska lyssna).

Östnytt gör också ett inslag där Muharrem Demirok är ännu tydligare i sitt fördömande av mig, han är upprörd  och bedrövad och vår vänskap påverkas, jag skadar Centerpartiet och Östergötland...Jag blir också bedrövad och förstår nästan ingenting.

Jag har också fått reaktioner från personer med - som jag tycker - omdöme och lyskraft som reagerat positivt.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Fredrick Federley - en skicklig politiker som jag respekterar - har för en gångs skulle lite svårt att förstå "vad jag är ute efter" (en mer precis åldersbestämning i tveksamma fall) vilket antyder att han måste ha en dålig dag. Han vill se att fler ensamkommande under 18 år väljer att söka asyl i EU-länder.
"Problemet idag är inte de barn som kommer till Sverige utan alla de barn som aldrig får komma till Europa.".

Jag emotser fler reaktioner de närmaste dagarna och återkommer med en summering till.

Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/ensamkommande"rel="tag">ensamkommande, http://bloggar.se/om/asyl"rel="tag">asyl, http://bloggar.se/om/politik"rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/centerpartiet"rel="tag">centerpartiet, http://bloggar.se/om/riksdagen"rel="tag">riksdagen, http://bloggar.se/om/"rel="tag">
(ursäkta, ej klickbara - vad gör jag för fel?)
Skicka en kommentar