torsdag, april 26, 2012

Fortsatt debatt om ensamkommande och ålderstest

DN debatt har ju stort genomslag, och reaktionerna har varit betydande efter min debattartikel idag.

Helle Klein - duktig fotbollsreferent på twitter mm - kände iskalla vindar dra över sitt frukostbord..Linköpings kommunalråd (C) Muharrem Demirok - som jag gillar - vaknade till "oerhört tråkig läsning. skriver på DN-debatt på ett sätt som jag starkt tar avstånd ifrån".

Röda Berget, känd sossebloggare från Malmö talar om "Bruncenterns återkomst" och "känner doften av Svin-Olle från Sjöbo". Lars Ohly totalsågar mig på twitter; ”Jag är inte rasist, men... Centerpartist bekräftar rasisternas verklighetsbeskrivning. Fy fan"

Min blogg har haft ca 1600 besökare idag och 76 har gjort inlägg. En del kramar mig från SD-håll, men de flesta inläggen är balanserade och tycker att det var en relevant artikel.

Jag lade ut artikeln på Facebook och har fått ca 40 kommentarer, några kritiska men över 30 positiva, och många från människor som jag känner och respekterar. (Jag är en av de riksdagsledamöter som har bredast nätverk på Facebook med kontakter i många olika partier, och med många andra. Det ger en spänst i dialogen och för frågor framåt och är ett sätt för mig att stämma av frågeställningar i dialog med andra).

Jag är också glad över inlägg som menar att min artikel är odramatisk och pekar på behovet av en bättre ålderskontroll. Sanna Rayman är åter på SvDs ledarsida och skriver vänligt och insiktsfullt.
S-bloggaren Erik Laakso skriver ofta intressant, så även denna gång tycker jag! Merit Wager, tidigare medborgarnas flyktingombudsman, skriver mycket om dessa frågor och välkomnar att debatten breddas. (Hon har också skrivit en bok utifrån migrationshandläggares inlägg på hennes blogg mm).

Jag intervjuades idag em av Radio Östergötland i 10 minuter och jag tycker att intervjun ger en god bild av hur jag resonerar, jag tror att jag upprepar 6-7 gånger att jag står bakom Sveriges och Centerpartiets öppna och generösa invandrings- och flyktingpolitik. (Jag begär inte att ni ska lyssna).

Östnytt gör också ett inslag där Muharrem Demirok är ännu tydligare i sitt fördömande av mig, han är upprörd  och bedrövad och vår vänskap påverkas, jag skadar Centerpartiet och Östergötland...Jag blir också bedrövad och förstår nästan ingenting.

Jag har också fått reaktioner från personer med - som jag tycker - omdöme och lyskraft som reagerat positivt.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Fredrick Federley - en skicklig politiker som jag respekterar - har för en gångs skulle lite svårt att förstå "vad jag är ute efter" (en mer precis åldersbestämning i tveksamma fall) vilket antyder att han måste ha en dålig dag. Han vill se att fler ensamkommande under 18 år väljer att söka asyl i EU-länder.
"Problemet idag är inte de barn som kommer till Sverige utan alla de barn som aldrig får komma till Europa.".

Jag emotser fler reaktioner de närmaste dagarna och återkommer med en summering till.

Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/ensamkommande"rel="tag">ensamkommande, http://bloggar.se/om/asyl"rel="tag">asyl, http://bloggar.se/om/politik"rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/centerpartiet"rel="tag">centerpartiet, http://bloggar.se/om/riksdagen"rel="tag">riksdagen, http://bloggar.se/om/"rel="tag">
(ursäkta, ej klickbara - vad gör jag för fel?)

29 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobb Staffan! Du debatterar sakligt och tydligt och visar fakta som ger dig rätt i sak. Skattepengarna ska utnyttjas effektivt och riktigt och det måste bli en tydligare testning på de som försöker lura systemet på skattepengar. Jag står bakom dig till 100 %.

Anonym sa...

Modigt av dig Staffan, att driva debatten som du nu gör, det borde vara politiskt självmord. Efter valet 2010 tappade i stort sett hela etablissemanget förståndet, SD s inträde var en nationell katastrof. Nu tror inte jag att SD har så mycket att tillföra, men det visar att beslutsfattarna inte är i takt med väljarkåren. Om beslutsfattarna saknar förmåga att förstå migrationsfrågans sprängkraft så kommer SD att gynnas än mer. Den enda långsiktiga lösningen är att ha en migrationspolitik i samklang med våra grannländer. Först då försvinner SD s underlag. Jag är övertygad om att du är på rätt väg, jag önskar dig lycka till

Med vänlig hälsning

Mats Börjesson

Rolf sa...

Hej Staffan,

tack för att du försöker få igång en diskussion om problemen.

Det är lite "kejsarens nya kläder" över det hela; alla, oavsett parti, måste rimligen se att det är problem som måste lösas,
men den som är modig nog att påpeka det blir med en gång utsedd som syndabock.

Stå på dig.

Anonym sa...

Tack för en utmärkt artikel, krävs mod i ett Sverige anno 2012. Såg en blogg som nämnde att du la huvudet i stupstocken. Du lär få brun, rasist, mörkerman, brevik, kastat i ansiktet.
Men det ni politiker bör göra lite mer är att stämma av med era väljare vad de tycker i dessa frågor, vilket kan vara svårt då detta är frågor där man inte vågar säga sin mening i av rädsla. Men jag antar att även centerpartister, om de fick välja, inte vill ha svensk extrem invandringspolitik utan kanske lite mer som i omvärlden.

Anonym sa...

Känns oseriöst. För inte så länge sedan föreslog Sverigedemokraterna att man skulle just göra ålderstester på dessa unga män som brukar benämnas som "flyktingbarn". Alla utom SD röstade emot. Alltså även du. Men nu så har du ändrat dig??! Tyvärr känns detta som ett populistiskt utspel föranlett av Centerns långa negativa trend i opinionssiffrorna.

Anonym sa...

Hej Staffan!
Jag läste ditt inlägg i DN idag. Det var välformulerat och välbalanserat. Egentligen sade du självklarheter som dock många personer inom media och politik inte vill acceptera. Självklart ska Sverige tillämpa de regler som gäller. Vi har en regel som säger att ensamkommande barn kan vara upp till 18 år. Självklart ska denna regel efterlevas. Finns det majoritet för att ändra regelverket så ska man göra det. Det är ju helt normala demokratiska regler.

Vi har ett problem i debatten idag att många som påstår sig vara demokrater inte alls uppträder som demokrater när det gäller.

Lars B sa...

Hoppas du trivs med alla dina nya SD-vänner här på bloggen.

Fredrick Federley sammanfattade det hela mycket bra, utan att ta till för starka ord. Men vi vet vad han tänker.

Så mycket elände du har ställt till med idag. Känns det bra?

Du är en svår belastning för hela centerrörelsen.

Jag har träffat åtskilliga under dagen som skäms för att tillhöra samma parti som du.

Anonym sa...

Centern är slut av alla skäl. Annie Lööf vill se 30 miljoner invandrare till "Nybyggarlandet Sverige." Staffan Danielsson slår näven i bordet och säger att då måste dom disciplineras. Centern 2012 är en abnormitet. Det Centern står för kan orsaka Sverige irreparabla skador.

Anonym sa...

@ Lars B.

Vi är många som skäms över att tillhöra samma folk som dig & dina gelikar i den enfaldiga och intoleranta mångfaldsdyrkande sekten.

Anonym sa...

Muharrem Demirok vill införa trängselavgifter. Sådana kommer förvisso att behövas när Sverige översvämmas av 25-åriga 18-åringar.

Det är mycket bättre att stämma i bäcken än i ån. Så stå på dig Staffan. Vi håller på dig!

Anonym sa...

Hej Staffan! Jag har skrivit en kommentar på min blogg så gå gärna dit.

www.connywahlstrom.se

mvh
Conny

Lennart sa...

Heja Staffan :-)

Mobben som klandrar dig för din reservationsfyllda och sakliga argumentation på DN Debatt faller in i samma mönster som mot Galilei och Semmelweis.

Jag ryser över hyckleriet som du utsätts för och känner igen tongångarna efter mina egna 'svordomar' i trafikmoralisterna kyrka på DN Debatt - om övertro på fartgränser, dubbdäcksförbud, småbilsvurm och livsfarlig prestige.

Utan att veta något om sakfrågan ber jag att få instämma i Rolfs uppmaning:
Stå på dig, Staffan!

Du undrar varför länkarna inte är klickbara. Det beror nog på att du har fått in blanktecken (mellanslag) i webbadresserna på båda sidor om ordet om.
Låt mig försöka skapa en länk här till bloggar om riksdagen.

Johan Lundgren sa...

För att vara ett uttalat försök att lyfta en fråga som "etablissemanget" sägs inte tala om, så tycker jag att du inte behandlar frågan så särskilt seriöst.

Istället för att framstå som att du i sedvanlig partipolitisk anda blundar för det som inte passar din ståndpunkt, exempelvis de saker som har tagits upp i de bemötande artiklarna, så kunde du ha skrivit en mer avvägande artikel.

Istället för att Enbart fokusera på de delarna av kritiken som i någon mån nämner rasism och dylika antydningar, istället för att spela an till pk/tabu/förtryck-mentaliteten, så hade du Även kunnat lyfta fram de andra delarna av kritiken.

Det är oftast intressant när frågor tas upp till en bredare debatt. Men sådan här naivitet är mest ett tråkigt och förglömligt standardinlägg. Nästa gång kan du väl låta bli att spela en förplanerad roll i den politiska teatern där du enbart utmålar den ena vinkelns vy och istället försöka vara lite seriös och avvägd?

Anonym sa...

Jag vill att du skall känna hur många som står bakom dig och instämmer i det du skriver.
Den som uppger rätt ålder har väl inget att förlora på en ålderskontroll?

Anonym sa...

Precis. De ärliga har väl inget att frukta vid en ålderskontroll. Varför kan Danmark och Norge men inte Sverige?
Varför vill ni rasistropare gynna dom som har råd att smuggla sig hit, men låta de sämst ställda svälta ihjäl i sina hemländer??
Är det en solidarisk flyktingpolitik??
Samma mönster går igen "dom rika hjälper dom rika, dom fattiga får klara sig bäst dom kan".
Ett stort FY till svenska politiker.

Anonym sa...

Men ett stort BRA till Staffan för hans modiga handling som kommer att kosta honom hans riksdagsplats.

Peter sa...

Lars B:

Inte ska vi ifrågasätta någons ålder, det vore ju rasism. Istället ska vi vara glada för vi har ju fått hit historiens snabbaste 14-åring:

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1472473/Sveriges-snabbaste-14-aring-springer-runt-Centralskolan.html

Anonym sa...

Att vi ska ha åldersbestämning som i norge och finland det håller nog 90% av svenska folket med om.

Det stora problemet är väl att det i ett demokratiskt samhälle just nu anses modigt att skriva en debattartikel om detta. Nått är fel.

Anonym sa...

Hej Staffan,

Jag skäller ofta på dig när det gäller försvarspolitik.
Nu är det på sin plats ge dig ros för att du tar upp denna tabufråga.

//Jonas

Martin sa...

Bra skrivet och som någon innan skrev, något är totalt ruttet i svenskt debattklimat när det anses modigt att ta upp en så självklar sak som att åldersbestämma flyktingbarn.

Thomas sa...

Jag har verkligen saknat att de 4 borgerliga partierna inte diskuterat flyktingmottagandet ur ett strikt logiskt perspektiv. Att ålderstesta i de fall det är tveksamt är inte rasistiskt, det är att säkerställa att personen ifråga inte tar resurser från någon som behöver dem bättre.
Tummen upp för att du Staffan lyfte frågan i en väl skriven debattartikel!

Anonym sa...

Uppskattar att någon till slut tar upp det uppenbara problemet med att så många antas ljuga om sin ålder vid asylhanteringen. Hur man inte själv kan begripa att det är olämåpligt att en vuxen man som ingen vet identiteten på bor ihop med traumatiserade barn övergår mitt förstånd. Att anklaga någon för rasism för att man vill säkerställa att svensk lag följs när det finns tydliga skäl att anta att så inte är fallet är för dumt för att egentligen behöva kommenteras. Jodå, vi är många centerpatister som tycker att det får vara dags att diskutera något som redan har diskuterats i år utanför riksdagen.

Stå på dig.

Mvh

Anonym sa...

Det är helt klart att Staffan blir av med sin riksdagsplats efter nästa val, men får ju del av riksdagsledamöternas inkomstgaranti.
Centern är ju ett parti med extremt lågt i tak när det gäller åsikter som inte anses PK. Jämför hur det gick för de riksdagsmän som vågade säga att det inte enbart är fördelar med EU-medlemskapet!
Här kan man se en anknytning till forna dagars landsbygd där inspektorskan bestämde och fotfolket var tvungna att rätta sig - annars.

Anonym sa...

Jag känner en kall vind över köksbordet när jag inser hur många det är som ignorerar din ståndpunkt och istället kallar dig rasist.

Personligen tycker jag att det är fullkomligt logiskt att vi tar emot flyktingbarn men även ser till att de verkligen är barn.

Anonym sa...

Personligen hoppas jag att centern åker ur riskdagen då er politik, dvs. med den så kallade Stureplanscentern i spetsen vill driva en för Sverige rent destruktiv politik.
Dock tror jag tyvärr att hugskott som detta kommer att lura mängder av naiva borgare att rösta på just centern i tron att ni vaknat upp ur dvalan.
Läser man reaktionerna från olika håll och även här i bloggkommentarerna så är det uppenbarligen inte fallet.
Ditt inlägg i debatten var bra och klarsynt och tämligen självklart, men i Sverige så är det något oerhört att ens prata om problem, kostnader och rent fiffel när det handlar om ekonomiska immigranter.

Anonym sa...

SVD
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/04/26/staffan-danielsson-och-debatten/

tia sa...

Hej!
Jag läste din artikel i DN mycket noga, väl medveten om diskussionsklimatet i Sverige vad gäller invandringsfrågor. Enligt min mening var den genomgående saklig, du la fram tydlig argumentering, du hade ett ärende, ett problem som du ville lyfta upp till diskussion.
När jag nu läser en del av de negativa kommentarerna, så är jag - tyvärr måste jag väl säga - inte förvånad eftersom jag sett alltför mycket av liknande attityder där man nästan tävlar om hur hitta de mest dräpande och misstänkliggörande invektiven i syfte att ta heder och ära av folk som har avvikande åsikter. HUR SAKLIGT OCH LUGNT MAN ÄN LAGT FRAM DEM!! Det gäller främst att etikettera andra, inte att ta en intellektuellt hederlig diskussion i själva sakfrågan. Jag får varje gång en känsla av Kejsarens nya kläder när jag läser dessa känslomässiga inlägg vars yttersta syfte verkar vara den egna positioneringen, samtidigt som man kraftfullt önskar hindra all saklig diskussion.

Jag hoppas verkligen att du orkar föra frågan vidare, allt annat vore ett skämmigt nederlag för en demokrati.

Med vänliga hälsningar
Tia Itkonen

tia sa...

Hej igen!
Läste färdigt ditt inlägg på Newsmill och såg det sista citatet av Nanna Johansson. Detta är inget mindre än ren ÄREKRÄNKNING! Vilket därmed borde polisanmälas. Så här får det bara inte gå till, ingen, inte ens politikerna ska behöva svälja dylikt. Går detta igenom utan att det har följder, har Sveriges samtalsklimat inte mycket att se framemot. Man bara ger upp! Vem vill/vågar längre engagera sig?!

Med vänliga hälsningar
Tia Itkonen

Patrick sa...

All heder för att du tar upp ett känsligt ämne där många tyckare reflexmässigt använder sig av rasiststämpeln.