söndag, april 01, 2012

Danielsson vann mot Jordbruksverket - GD avgår!

Som lantbrukare har jag i likhet med många andra de senaste decennierna legat i strid med Staten representerad av Jordbruksverket. Jag överklagade med många andra riksdagens beslut att begära tillbaka en betydande del av "omställningspengarna" trots att de använts fullt ut enligt avtalet. Jag pålades enorma ränteavgifter när min "skuld" inte betalades. Domstol gav staten rätt i huvudfrågan, men fel i debiteringen av skyhöga dröjräntor..

Nu kan jag äntligen kassera hem en liten seger mot Jordbruksverket. , tillsammans med mängder av andra lantbrukare. Jag har några beteshagar med gräs och en del ekar och andra träd. För dessa har jag erhållit EU-ersättning från 1995, och ansökte och erhöll detta även för åren 2005 och 2006 och 2007 och 2008.

I efterhand kom Staten och påstod att jag borde insett att EU från 2005 ändrat sina regelverk för vad som ska klassas som bete, och att jag borde insett att det fanns för många träd på betesmarken, trots att Jordbruksverket varken upplyste om det eller slutade med att betala ut EU-ersättning..

För en vecka sedan kom ett brev från Jordbruksverket att man efter en dom i förvaltningsrätten - som gav mig rätt - nu lämnar tillbaka 3,17 stödrätter av de 4,65som man fråntog mig 2009, eftersom kammarrätten inte givit Jordbruksverket prövningstillstånd.

En seger för mig och tusentals andra lantbrukare som överklagat Jordbruksverkets bisarra beslut. Tyvärr får alla de ännu fler som drabbades på samma sätt men som inte överklagade inte tillbaka sina stödrätter, skulle jag tro.

Jag noterar också - idag den 1 april 2012 - att Jordbruksverkets GD Mats Persson meddelat att han kommer att avgå.

Sambandet mellan dessa två obestridliga fakta kanske inte ska överdrivas, men var för sig stämmer de definitivt.

Trots Jordbruksverkets agerande, klämda mellan sköldarna av EUs regelverk, har Mats Persson ändå varit en utmärkt GD, tillsatt efter Ing-Britt Irhammar på grund av sina tjänstemannameriter och med förlängt förordnande efter många GD-år till sommaren 2012.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vore bättre om du som sittande i försvarsutskottet koncentrerar dig på försvarsfrågor.
Eller du kanske tycker som fd försvarsministern Tolgfors, "allt är bättre än någonsin och ekonomin är i balans".
När jag tänker efter så tror jag DU skulle vara en bra försvarsminister, precis en sådan Reinfeldt vill ha, okunnig och ointresserad, gör som du blir tillsagd och skiter fullständigt i de konsekvenser detta kan få för Sverige.

//Jonas75

Anonym sa...

Typiskt 1a april inlägg av dig Jonas75 :-)

Hans

Kew Nordqvist, Tranås sa...

Att göra seriösa? inlägg detta datum, torde vara förenat med vissa risker. Det har ju varit kännt en längre tid att GD Persson inte ville sitta kvar. Dessutom finns inte en rad om detta på SJV:s hemsida. Så det eventuella sammanträffandet och en önskad viktoria av herr Danielsson, kanske trots allt bara är en from förhoppning

Anonym sa...

Att GD lämnar har väl inget med denna frågan att göra, som du känner till finns det ju tidsgränser för hur länge en generaldirektör får sitta och Persson har väl gjort sina sedvanliga 6+3 år; och var väl dessförinnan t.f GD under ett antal år efter att hon Irhammar fick kicken?

Staffan Danielsson sa...

Visst, jag kanske överdrev lite..:)