onsdag, november 02, 2011

Storebror Socialnämnden tvångsomhändertar i Sandviken, hemskt!

här, och här,, och här, och här

Länkarna ovan är till Svd-artikel och Uppdrag Gransknings reportage och en debattartikel av Thomas och Jennie, två vanliga välartade barnföräldrar i Sandviken som drbbades av en mardröm efter en (1) anmälan till socialnämnden att deras döttrar rört pappans snobb en gång....

Socialnämnden grep in, och tvångsomdertog blixtsnabbt döttrarna, skandalrubriker i tidningarna, tingsrättsprövning, frikännande, socialnämnden överklagar till hovrätten, nio månaders väntan, frikännande. En åklagare anmäler 47 sekunder i en semestervideo som brott mot barnpornografilagen, barnen är nakna och skrattar och den har bara visats för släkt och nära vänner.

Jag såg delar av kvällens Uppdrag Granskning och är upprörd. Vilka gatlopp och vilket år av lidanden och utsatthet som denna familj fått utstå, med tidningsrubriker, rykten, skvaller som kunna knäcka vem som helst. Flickorna tvångsomhändertagna lång tid, en socialnämnd som efter en anmälan vidhåller att föräldrarna är pedofiler ungefär.

Visst ska samhället skydda barn som misshandlas eller utnyttjas eller far illa i sina familjer. Visst ska lagen ge samhällets instanser muskler för att kunna agera när tillräckliga misstankar föreligger.

Men hur kan man skydda sig mot en anmälan om en oskyldig händelse som snabbt växer till enorma proportioner. Hur kan man skydda sig mot en åklagare som anmäler några sekunder i en semestervideo till åtal?

Heder åt Uppdrag Granskning som ikväll lät de frikända föräldrarna komma till tals och berätta sin historia. Nu bör händelserna granskas och utvärderas, igen, och lagstiftarna bör fundera ett varv till.

Visst ska staten skydda alla medborgare från övergepp och från att fara illa, inte minst barnen. Visst ska anmälningar tas på stort allvar och utredas. Men steget till tvångsomhändertagande av barn och att kräva åtal i flera rättegångar måste bygga på mer än en enstaka händelse som kan förstoras upp.

Jag har själv känt fläkten av samhället i nacken en gång, när en enda händelse likaledes tog vingar och föranledde hembesök.

Det här är svåra avvägningar, det handlar om att förhindra att barn far illa men också om att inte begå övergepp på en vanlig fungerande familj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

ConnyT sa...

Håller med dig helt.
Vilken mardröm dom varit med om.
Hemskt att anonyma tjänstemän har sådan makt utan att kunna ställas till svars för sina handlingar.

Tips: "pappans snobb" ska nog vara "pappans snopp"

Anonym sa...

Det var tydligen Jennies syster som anmälde.
Om alla bilreparatörer (åklagare) har lika snuskig fantasi som den här är det åtalbart för vilken pappa som helst att krama om sina barn, särskilt om dom är flickor.
Ett sådant samhälle vill vi inte ha!

Jakob sa...

Rekommenderar verkligen alla att läsa domarna. Där framgår det att det finns fler komponenter i den här historien än vad som redovisades i programmet. Visst har familjen utsatts för ett exempellöst övergrepp, men UG:s beskrivning är också förenklad.

Börjesson sa...

Hallå Staffan,
Har du koll på vad ditt eget centerparti (och dess allierade) sysslar med när det gäller småskaligt jordbruk? Se detta högst angelägna inlägg på Cornucopia:

Regimen trefaldigar avgifterna för ovanliga köksfröer

Och läs också den uppgivna kommentaren 11:20 av Martin Saar, som visar att det här bara är ett symptom på ett betydligt större problem.

Socialnämnden mjölkar pappas snopp... sa...

Alla som inte sett programmet på TV hänvisas se det via länk. Övergrepp mot män är satt i system i Sverige. Det krävs att opionionen vänder för att Sverige skall bli en demokrati. Vår domän socialnamnden.se visar världen tydligt en sann bild över Svensk korruption.