onsdag, september 07, 2011

Viktig stämmodebatt (C) - Klarar Sverige flera miljoner nya medborgare?

Centerpartiets styrelse föreslår partistämman den 22-24 september att anta ett nytt förnyelseprogram för Integration - Nybyggarlandet Sverige. Det är mycket nydanande och radikalt.

Förre ordförande i Centerpartiets högskoleförbund Ilan Sadé kritiserar det starkt i en debattartikel på Newsmill, där sedan flera inlägg gjorts, även av mig.

Jag kan säkert ha uttyckt mig provokativt och fel. Men jag är övertygad om att det måste vara möjligt att diskutera dessa frågor på annat sätt än snövitt eller sotsvart.

På min blogg har jag i två inlägg gott jag kunnat beskrivit varför jag är övertygad om att det är så viktigt att en del röster inom etablerade partier tillåts att ställa frågor och resonera utan att bli sågade vid fotknölarna:

Jag har nu noggrannt läst igenom partistyrelsens förslag om "Nybyggarlandet Sverige".
Det är mångordigt och välkomnar en mycket snabb och stor ökning av invandring och flyktingmottagande. Det föreslår en rad förbättringar för nyanlända i Sverige så att de snabbt omfattas av alla generella regelverk och snabbare kan bli svenska medborgare.
Integrationspolitiken ska ersättas av en inkluderingspolitik och Little Italys och Chinatowns vore positivt (även om det ju är andra nationaliteter som invandrar idag).

Hur en snabbt ökad svensk befolkning ska skapa fler jobb och inkluderas anges mycket oklart, huvudreceptet är att det ska ske inom och med en bättre utbildningspolitik, bostadsmarknadspolitik, företagarpolitik- och arbetsmarknadspolitik.

Partistyrelsen pekar med stort gillande på att om Sverige hade haft Canadas migrationspolitik så hade vi varit 40 miljoner medborgare i Sverige idag. Och inför framtiden vill partistyrelsen se långt fler svenskar än idag. Som skrivningarna är torde en tolkning kunna vara att partistyrelsen vill se en ökning av Sveriges befolkning med flera miljoner på ett fåtal år. Eller med 5-10 miljoner på några decennier.

Dagens problem med utanförskap och integration behandlas i förbigående, och genom att istället snabbt öka antalet svenskar kommer Sverige att med en förbättrad politik inom traditionella politikområden att både bryta dagens utanförskap och välkomna flera miljoner fler invandrare och flyktingar.

Det är möjligt att partistyrelsens visioner är modiga och framsynta och bryter invanda tankemönster.

Det är möjligt att detta är en valvinnande fråga för Centerpartiet.

Men det är inte säkert. Jag tycker att skrivningarna är välmenta men rätt substanslösa, och jag tycker att det är viktigt att andra röster än partistyrelsens kan höras inför stämmodebatten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan ju inte nära och försörja den nuvarande befolkningen. 50 % av maten importeras ju. Skall vi bli ett nyodlarland också?

frågar sig Anders Bockgård

kriesse sa...

Till att börja med måste antalet jobb i Sverige öka kraftigt. Vi har inte sett en ökning i det totala antalet jobb i Sverige på mycket länge. Ett första steg är att förenkla företagandet kraftigt och inte bara en massa särlösningar och småpill som det varit hittills. Det ska gå att starta och driva ett företag mycket lättare än idag. Skattesystemet? Jo tjena, det ses snart som nåt mystiskt bara vissa otroligt insatta förstår sig på. Varför göra det så svårt med särregler, särlösningar och avdrag och regleringar?

För det andra. Det är självklart viktigt att vi tar emot flyktingar men majoriteten vi tar emot bör vara välutbildade, annars kostar det mer än det smakar om jag ska uttrycka mig krasst. Om jag ska fortsätta uttrycka mig krasst så går Sverige idag mycket kraftigt back per invandrad.

Förslag:
* Tillåt flyktingar att komma hit som har laglig grund och dessutom innehar pass eller andra identitetshandlingar. Hur lätt är det att borda ett flygplan eller passera en gräns till EU lagligt utan identitetshandling idag? Är man legitim flykting har man inget att dölja.

* Utför medicinsk undersökning på ensamankomna "barn" och fastställ ålder.

* Begränsa kraftigt anhöriginvandringen. Politiskt korrekt eller ej så utnyttjas denna kraftigt idag.

* För att underlätta för invandrare med utbildning se till att de kan börja arbeta fortare. Idag finns det ingenjörer och läkare som kör buss?????!!! Något värre slöseri med kunskap har jag svårt att hitta.

* Var inte för generösa med bidrag etc. Vill man hitta jobb kommer man hitta jobb förutsatt att man kan språket. Ta en titt på USA. Nu har visserligen de fått problem med sin integration men där finns ett mycket större incitament till att börja jobba och det är för att bidragen är snålt tilltagna. Dvs, vill du ha ett drägligt liv så måste du jobba. Punkt.

För min del, låt så många som vill med utbildning komma jag bryr mig inte om ifall de är 5 eller 10 miljoner men det ska ALDRIG ske på bekostnad av den befintliga befolkningen. Dvs, ta endast emot så många vi har råd med. Med andra ord på ett sådant sätt att det lönar sig med invandring, inte att vi ska gå back på det.

Anonym sa...

Det är många myter i svang här. Som att hjärnkirurger kör taxi och säljer kebab. För ett par år sedan gjordes en studie i Malmö som helt slog hål på det påståendet. En annan myt är att Kanada är ett svenskt föredöme. Om det vore så väl. Men då skulle bara en bråkdel av de invandrare som nu bor i Sverige ha blivit insläppta. Och så det där med flyktingar. Bara 5-6 procent av alla som får asyl i Sverige är flyktingar. Den absoluta majoriteten är anhöriga, resten söker ett bättre liv. Vi vet för övringt ingenting om de människor vi förbinder oss att ta hand om. Mellan 90 och 95 procent av alla som får uppehållstillstånd har inte visat den minsta lilla pappersremsa som id-handling.

kriesse sa...

Där har vi lite kärnan av problemet. Sveriges syn är att vi ska "ta hand" om alla som kommer hit, även anhöriga. Hela det synsättet ska vändas på! De anhöriga som kommer hit ska inte tas hand om, de ska ta hand om sig själva.

"Ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country" -JFK