torsdag, april 14, 2011

Tre indicier på samarbete mellan S och SD!

Jag menar ju att Mona Sahlins enorma fokus på och totala avståndstagande ifrån Sverigedemokraterna, och hennes ständiga krav på alliansen att aldrig ta i dem med tång, bidrog till att kasta strålkastarljuset på SD och "hjälpa" in dem i riksdagen.

Nu är det annat ton i skällan. Socialdemokraterna gläds ohämmat när de med hjälp av Sverigedemokraterna kan få majoritet.

Alldeles uppenbart är också att man börjar ta hänsyn till Sverigedemokraterna och t o m förhandla med dem.

Låt mig ge tre indicier på detta:

1. Tommy Waidelich i gårdagen ekonomiska debatt fick ett tydligt frieri från Sverigedemokraten Johnny Skalin och avböjde det verkligen inte, tog heller ingen replik på Skalin. Utan sa istället att "Alla kan räkna med Socialdemokraterna"...

2. I riksdagens försvarsutskott enades MP, V, S och SD att uppmana regeringen att börja förhandla med Sverigedemokraterna (och andra partier) om det svenska luftförsvaret.

3. På Twitter informerade riksdagsledamoten Järkeborn (M) att Arbetsmarknadsutskottets vice ordförande Ylva Johansson bjöd in Sverigedemokraten Sällström på överläggningar och fika. Sällström vidimerar detta, medan Johansson försöker blåneka...
Nyheter24 skriver om detta.

Finns nu Sverigedemokraterna i riksdagen är det inte otänkbart att något parti någon gång kan tänkas förhandla med dem. Det är dock rätt sensationellt att det är just det parti som garanterade att man aldrig någonsin skulle göra det som faktiskt gör det. Och tydligen är nu S och SD överens om delar av arbetsmarknadspolitiken.

Tyvärr, socialdemokraterna är inte att lita på i denna rätt centrala fråga. Och ju oftare och ju mer samordnat som S och SD samordnar sina positioner uppkommer ju ändå frågan om inte detta också sker genom diskreta kontakter. Nog förefaller Ylva Johanssons uppträdande bekräfta detta.

Här är Sven-Olof Sällströms (SD) berättelse om vad som hände, hur han informerade "övriga oppositionen" om sina förslag, hur de väl beaktade detta (?) och hur Ylva Johansson bad honom komma med till sitt rum för överläggningar. Jag tror att Sällström talar sanning och att Ylva Johansson tyvärr ljuger.

Christoffer Järkeborns version stämmer till 100 procent med Sven-Olof Sällströms.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Neregård sa...

Skyll inte SD:s inträde i riksdagen på Mona Sahlin och tänk på att ni regerar i minoritet.
Glöm det ALDRIG!!!!

Martin J sa...

Nu får väl ni politiker i 7-klövern ta och ge er. SD sitter i riksdagen, inröstat av 5,7% av landets väljarkår. Ditt parti hade endast marginellt fler, och i flera opinionsundersökningar efter valet har SD varit större än C.

Det är dags att ni börjar uppföra er som vuxna och slutar lipa så fort SD får inflytande i någon fråga. Vi skickar JAS-plan för att hjälpa Libyen att införa demokrati, men jag undrar varför vi går över ån efter vatten när vi har ett eget riksdagshus fullt av ledamöter som inte förstått detta med demokrati.

Staffan Danielsson sa...

Martin J.

Du har en viss poäng. SD är i riksdagen och har därigenom ett visst inflytande, det märker vi i alliansen när vi förlorar någo votering.

Min poäng är att Socialdemokraterna ju mycket högstämt heligt lovade att aldrig ta i SD med tång före valet, medan man efter valet glatt fäller regeringen tillsammans med SD och t o m vill överlägga med SD ibland.

Det är detta motsatsförhållande som jag illustrerar.

Mats Börjesson sa...

Staffan, du är en av de få som haft en rak linje från början, mycket bra. För mig är det viktigt att en riksdagsman har en god portion sunt förnuft, det har varit beklämmande se hur en del riksdagsmän uppfört sig efter valet, de borde skämmas.
Det gamla kommunistpartiet och SAP har representerats av Pol Pot anhängare i decennier utan att att kollegorna reagerat.

Det är alldeles uppenbart att partier i riksdagen ska samarbeta i frågor där de har samma uppfattning.

När det gäller SD i sak så är de whistleblowers i invandrar/integrationsfrågan, och nu ser det ut som Annie Johansson förstått detta när hon i den ekonomisk/politiska debatten tillstod att all invandrar/integration inte fungerat tillfredsställande.

Ser fram emot att regering och riksdag lägger undan tänger och andra verktyg och uppför sig som vuxna människor.

Martin J sa...

Staffan:

Ja ok, nu har vi hört det, om och om igen till leda på diverse bloggar och andra media. Som om det skulle vara något nytt att politiska partier säger något i en valrörelse som de sedan inte håller?

Detta påklistrande av SD som bägge de forna blocken ägnar sig åt blir bara så patetiskt. Det är som att SD vore jävulen själv eller åtminstone att Jimmie Åkesson är en reinkarnerad Adolf Hitler. Det är en skymf mot oss som faktiskt anser att SD har en given plats i riksdagen och mot de som lagt sin röst på dem. Det är ett förakt och bespottande av vårt grundläggande styrelseskick, demokratin, när man på detta sätt demoniserar ett inröstat parti. Bemöt istället sakfrågorna på ett normalt sett, försök skilja på sak och parti.

Staffan Danielsson sa...

Jag försöker alltid diskutera sakfrågor, en sådan är faktiskt Mona Sahlins och S totalt kategoriska utfästelser om SD före valet.

Unknown sa...

Staffan, hur vore det om du kunde växa upp någon gång och koncentrera dig på att göra ditt jobb som i för sej går ut på att sparka på människor som redan ligger men skitsamma... Så fort SD röstar med de rödgröna är det helt plötsligt så att de rödgröna samarbetar med dem. Så har ni hållt på hela tiden. Däremot är de rödgröna (till skillnad från er iaf) knäpptysta när just SD röstar med er som de gör 9/10 gånger. Jag förmodar att det beror på att de rödgröna inte är så förbannat omogna? Eller har du någon annan bra förklaring? De rödgröna skulle om de ville med lätthet kunnat gått ut och gnällt i media om att ni samarbetar med SD... Det verkar som om ni vill göra SD större, någon annan bra förklaring har jag inte till att ni gör likadant såfort de få gångerna SD röstar med de rödgröna. Ni gör dem till offer och spär på politikerföraktet. Bra jobbat! Sedan tror jag du innerst inne är medveten om att SD röstar som dem vill.

Att sedan två barnungar till politiker, tillika två moderater hävdar det ena eller det andra bör ju tas med en nypa salt. Var är källkritiken? De tragiska sakerna är ju bara ute efter att få uppmärksamhet och kasta skit hur lågt det än må vara på deras meningsmotståndare. Precis som du. Du tar varje försök att slippa diskutera sakpolitik och angripa dina motståndare på annat sätt.

Nu vet ju jag sen tidigare i för sej, Staffan att du är en sån politiker som tar varje chans att inte diskutera sakpolitik. Du ägnar dig hellre åt just sådana här saker eller hackar på Lars Ohly. Inte för hans politik utan du hakar upp dig på gamla grejer och irrelevanta saker. Det är väl helt enkelt det du gör bäst förmodar jag. Tragiskt men sant.

Och jag skäms verkligen att jag som östgöte får stå ut med en så barnslig och tragisk politiker som du. Inget personligt, tro mig. Tvärtom!

Finns det inget dagis man kan gå på i riksdagen? För de som fortfarande inte vuxit upp och inte riktigt vet hur man ska bete sig. Jag häpnas verkligen när jag hör vissa av er, högerpolitiker. Ni är folkvalda och sitter i det beslutande organet och beter er så här (vissa av de rödgröna är inte mkt bättre stundtals så ge mig inte det)! Har ni ingen skam i kroppen? Eller just ja, dum fråga. När man applåderar ett genomfört beslut som utförsäkrar sjuka som pågär än idag tackvare er, så säger väl det allt. I rest my case.

Staffan Danielsson sa...

Tja, Johannes, jag var ju bland de första som redovisade att jag kommer att hälsa på och pratat med SD i riksdagen.

Min kritik nu gäller Socialdemokraterna som dyrt och heligt lovade att aldrig aldrig aldrig ta i SD med tång vilket man nu uppenbarligen gör.