onsdag, april 13, 2011

Flygbuller i Linköping - riksdagsdebatt

Igår em diskuterade 4 östgötar (varav tre linköpingsbor)den döda hand som Naturvårdsverkets rätt rigida inställning till nya uppsatta bullerriktvärden nu innebär för nybyggnation i stora delar av Linköping och omgivande landsbygd. (debatten här, scrolla ner en bra bit).

Johan Löfstrand (S) hade interpellerat miljöminister Andreas Carlgren, ett bra initiativ.

Jag anslöt till debatten (liksom Andréas Norlén och Finn Bengtsson från M), och redovisade det stopp för Linköpings utveckling som Naturvårdsverket nu hävdar. Vi satte tryck på Naturvårdsverket och även att regeingen måste kunna ta initiativ.

Miljöministern var glädjande tydlig i sina inlägg; han hade förtroende för Boverkets balanserade syn, riktvärden är riktvärden som måste kunna tolkas, regeringen har i sju överklaganden om bostadsplanering från Linköpings kommun gått på kommunens linje i sex av fallen, inget överklagande från kommunen av negativa länsstyrelsebeslut har hitills kommit in, stadsutveckling och miljö och näringslivets utveckling går mycket väl att förena.

Och miljömistern uppmanade kommunenen att överklaga och "visa sina muskler!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Riksdagsdebatten gick lite på tomgång i brist på klara besked/ministerstyre. Naturvårdverkets långvariga buller och miljöprocess i Linköping har inneburit betydande svårigheter och begränsningar i antal flygrörelser för bl a flygskolan på Malmen.

Relevant är även striden om vindkraft kontra flyg på Linköpingsslätten. Där båda parterna tar till fula knep för att hindra den andre.
Ickebeslut i form av 30-årig långbänk är självfallet lättare än att låta Linköping få status som flyghuvudstad och låta bullerkraven stå tillbaka i detta fall. /Vett&Sans (fd Linköpingsbo)