fredag, december 24, 2010

Tre världsreligioner - från samma träd

Tre världsreligioner - från samma träd

Min religiösa grund är som för så många andra kristendomen och den Svenska Kyrkan.

Jag har den djupaste respekt för den och för andra stora regioner som Islam och Judendomen. De härstammar ju från samma träd med rötter i Mellersta Östern.

Jag hoppas att i en framtid de kan närma sig varandra och se mera till det som förenar än som skiljer. Deras huvudström predikar fred och kärlek.

Sedan finns det tyvärr fundamentalistiska riktningar, varav några spårar ur totalt med att ändamålen helgar medlen och att "otrogna" människors död kvittar. Fruktansvärt. Självmordsbombningar, attacker mot oskyldiga civila. Fruktansvärt.

I Gamla Testamentet finns mycket hemskheter och strider och oförrätter. Med Jesus lyftes kärleksbudskapet och älska din nästa som dig själv fram.

Muhammed 600 år senare byggde på samma traditioner och skrev sina Suror först i Mecka - mer försonligt - och senare i Medina - hårdare.

Det viktiga på 2000-talet är att kunna tolka religionernas kärna i vår tid, och inte tilläpa sharialagar och Suror som om vi fortfarande levde på 600-talet.

Den missledde och indoktrinerade massmordsterroristen (självmordsbombaren) Taimour i Stockholm ville rättfärdiga sitt försök att mörda och lemlästa hundratals personer med flera citat ur Koranen, bl a det här från Muhammeds Medinatid:

"Sura 5/vers 33: Det rättvisa straffet för de som kämpar emot Gud och Hans budbärare, och som begår hemska brott, är att dödas eller korsfästas, eller att få sina händer och fötter avskurna på alternerande sidor, eller att landsförvisas. Det är för att förödmjuka dem i detta livet, sedan drabbas de av ett mycket värre straff i livet efter detta."

Det låter mer som Gamla Testamentetes Gud än som Nya Testamentets..

Företrädare för Islam i Sverige har reagerat med kraftfulla och tydliga fördömanden av att mörda i religionens namn, vilket är mycket bra.

Alla religioners företrädare har ett stort ansvar i att tolka vad som skrevs för 1400och över 2.000 år sedan och sätta in det i dagens värld år 2010, snart 2011. Här har kristendomen kommit längre än vissa delar av Islam, tycker jag. Det är ett bekymmer att hela länder nu styrs efter religiösa "lagar" från 600-talet e kr, där alla i landet tvingas leva efter dessa och där fruktansvärda straff ibland lever kvar för t ex "äktenskapsbrott" och mycket annat, t ex stening, avhuggna händer, avrättning.
Det är oerhört allvarligt att religionsfrihet inte råder i många länder, där man inte fritt får välja religion eller bygga sina kyrkor.

Det är oerhört allvarligt att kristna människor förföljs och mördas för sin tro, t ex i Irak, av extrema grupper.

Min nyårsönskan är därför att de tre världsreligionerna från samma källor i Mellersta Östern kan förenas i att tolka de urgamla skrifternas budskap innersta kärna och lämna de olika regelverken från den tidens verklighet bakom sig. Samt att man också enas om värdet och vikten av religionsfrihet och demokrati och inte att religiösa medeltida lagar ska få styra hela nationer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Lars E Andersson sa...

Ja du Staffan visst är det oerhört allvarligt att kristna människor förföljs av extrema grupper och till och med mördas för sin tro exempelvis i Irak som du exemplifierar med i ditt blogginlägg. När jag hör om sådant blir jag lika upprörd som när jag ser TV bilder som Juliane Assange och Wikileaks visat för världen. Jag tänker på Amerikanska soldater som urskiljningslöst lustmördar och lemlästar människor, civila och militärer som råkar komma i deras väg.

När Assange blivit högvilt och diverse underrättelsetjänster inte drar sig för att sänka honom till vilket pris som helst funderar jag över din prioritering.

Jag tillåter mig att fritt tolka ditt inlägg med strofen ”tänk vad vi utvecklade västerlänningar skulle kunna uträtta för alla dessa barbariska vildar som tror på Koranen, profeten Mohammed och hela Islam för den delen”.

Visst vore det trevligt om diverse religiösa ledare förklarar kärleksbudskapet för sina lärjungar och får världsreligionerna att enas om värdet av religionsfrihet och demokrati. Visst skulle det vara trevligt om inte medeltida lagar skall får styra hela nationer, på det sätt som du beskriver!

Men Staffan: Har ändå inte vi västerlänningar en hemläxa att göra innan vi börjar slå oss för bröstet och undervisar utövare av andra religioner?

Hur rent mjöl i påsen har vi västerlänningar när vi stoppar huvudet i sanden och bestämmer oss för att det är Assange som är problemet? Skall vi undervisa andra och bara låtsas som att vi inte vet hur våra egna bär sig åt?

God Jul

Staffan Danielsson sa...

Ja du Lars E.

Som vill att vi ska göra vår hemläxa först innan vi "undervisar utövare av andra religioner" att de inte ska terrormörda oskyldiga civila på gator och på marknader (och nu senast i Pakistan i en kö för matutdelning till hungrande flyktingar..)...

.eller att man inte ska mörda kristna i Irak i attacker mot kyrkor och familjer.

Avvakta du, jag står fullt ut för vad jag har skrivit, respekt för de tre religionernas kärleksbudskap men inte för terrorhandlingar eller förtryck av människor.

Lars E Andersson sa...

Ja men Staffan, jag sade inte att vi skulle avvakta.

Självklart är det enklare att vända sig till en samling religiösa stofiler och uppmana dem att i egenskap av ledare fördömma religiösa extremister som terrormördar oskyldiga civila än vad det skulle vara att också vända sig till världens politiska ledare och ge dem samma uppmaning.

Jag anser att en uppmaning till de politiska ledarna i USA, som i min värld är något av det mest bekännande kristna samhälle som finns skulle vara att göra en del av hemläxan. Därutöver skulle det inte vara fel med en uppmaning till ledarna i Ryssland och i Kina samt i Vitryssland.

Inget tyder på att någon av dessa förkunnar något kärleksbudskap, religionsfrihet eller demokrati värd namnet.

Inga Magnusson sa...

Kan bara hålla med dig om tacksamheten över att islams officiella företrädare i Sverige tar avstånd från terrordåd och kvinnomisshandel och annat som både är brott mot islam och mot lag.

Detta är kriminella människor som använder religionen som täckmantel för sina gärningar. Ser vi bakåt i historien så finns tyvärr såna exempel i kristenheten också.

Jakob sa...

Låt oss återvända till siffrornas värld en stund. Den globala statistiken över självmordsdåd ser ut så här: Under perioden 1981-2000 utfördes 164 dåd i hela världen. 2005 till 2008 skedde omkring 500. Per år.

Kanske att religionsfilosof Danielsson skulle försöka titta på ovanstående siffror med andra glasögon. Hur ska ökningen förklaras?