tisdag, december 21, 2010

De rödgröna och SD hand i hand. Lägg ned ambassader, Bildt.

Som suppleant i utrikesutskottet har jag idag lyssnat på Utrikesministern som inte gillar att lägga ned ambassader på de rödgrönas och Sverigedemokraternas beställning...Inte jag heller, trist när inrikespolitik och oheliga koalitioner får utrikespolitiska följder.

Bakgrunden är ju dels - om vi går ett knappt halvår tillbaka - Mona Sahlins bevingade ord om att "aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång göra sig beroende av stöd från Sverigedemokraterna" (ungefär).

Detta lät ju kategoriskt och bra, men innebörden var tyvärr inte som det så entydigt lät. Nu är det annat ljud i skällan. "Vi lägger våra förslag och vill sedan SD stödja dem så är det bara bra", låter det nu.

Kunde inte Mona Sahlin sagt det även före valet?

Bakgrunden är också att oppositionen (de tidigare rödgröna) valde att reservera sig för mindre anslag till regeringskansliet och UD än vad regeringen föreslog. Tidigare har praxis varit att man inte ger sittande regering lägre anslag än den själv föreslår.

Nu ville S spara tio procent på regeringskansliet, 670 mkr. Av någon outgrundlig anledning föreslog Sverigedemokraterna precis samma besparing, hur det nu gick till..

Sedan prutade de rödgröna och sverigedemokraterna ner detta till 300 mkr, och hänvisade till att detta inte skulle få några konsekvenser..

Carl Bildt hänvisar till att UDs bemanning nu inte är större än 2002, och att betydande besparingar gjorts sedan 2006.

Än en gång, trist när de rödgröna och Sverigedemokraterna går hand i hand, och mycket trist när detta får utrikespolitiska följder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte väldigt märkligt att det endast får konsekvenser när det drabbar er politiker? Men när det gäller undersköterskor och andra viktiga yrkesgrupper i samhället, då har personaltäthet ingen betydelse för kvaliten. Märkligt du!

Anonym sa...

Enligt uppgift utökades byråkraternas antal i samband med att duktiga Sverige blev ordförande i EU. Sedan har dessa fått vara kvar.
När vi inte längre är ledare för EU känns det inte fel att antalet sysselsatta minskar, eller?
Det borde även gå att inte minska antalet ambassader bara viljan finns. För antalet ambassader ökade väl inte till EU-ordförandeperioden?

Anonym sa...

Jag tycker att det är bra om det märks i kansliet. Det märks på alla andra ställen som det skärs ner på.

Håller med första inlägget, ge dessutom sköterskor och lärare högre status så kommer fler att söka sig dit, och det finns inget bättre statusmedel än hög lön...


///Jarhead

Anonym sa...

Barnsligt och mycket uppblåst att visa humör på detta sätt.

Staten har ökat antalet byråkrater med 70% (sic) förra mandatperioden enligt en rapport från Timbro.

Rimligt att anta att det visst går att effektivisera. På Fälldins tid var ju -2% ett årligt huvudförslag.

Anonym sa...

Ang. nedläggningarna

Du brukar inte instämma när Bildt är ute och cyklar. Så varför denna gång??

Gör upp med SD

Varför inte följa Rune Anderssons råd om SD och göra upp?

Runes påpekande att man beter sig närmast som stundetpolitiker är på pricken.

Trevligt att se en industriman av hans kaliber inte ducka i debatten.

Det borde f.ö. vara centerpolitik att sätta stopp för asylmissbruket.

Mer torde knappast SD kräva heller för att inte fälla fyrklövern.

Det finns ju utmaningar ändå, som getton m m. Så solidaritetsarbetet behöver inte mattas för en sekund.

Visst är det tråkigt att SD kom in i riksdagen, men vad annat är att göra för väljarna? Du är rimligen själv väl medveten om sakläget och argumenterar mot bättre vetande.

//Besviken medborgare

PS möjligen skulle SD ha svårt att gå med på vissa utförsäljningar, t ex Vattenfall och SBAB, men det är ju bara bra när (c) tycks svaja DS