söndag, december 05, 2010

Mer realism från försvaret om vindkraft - men mer behövs!

Återigen har Generalmajor Gunnar Karlsson, kommenterat vindkraftsturbulensen - orsakad av försvaret självt - på försvarsmaktens hemsida.

Efter de gåtfullt uppresta barrikaderma den 1 april - som enligt min uppfattning skadat försvarets folkförankring - tonar man nu ner sina mest radikala positioner. Det är bra.

Min bedömning har hela tiden varit att någon omfattande rivning av mer än möjligen något enstaka verk inte rimligen är tänkbar, och så blir det sannolikt inte heller.

Det som huvudmatchen gäller är om det i t ex de goda vindlägena på västra östgötaslätten ska få uppföras de 40-50 verk ytterligare som har kommit olika långt i planering, och om nya verk därutöver ska ges möjlighet. Här kommer försvaret nu att hävda att man backat och visat god vilja genom att - motvilligt - acceptera alla de verk man faktiskt har bejakat, men att några ytterligare är otänkbart inom de med militär precision och 4-milspassare utlagda "stoppområdena". Som alltså uppgår till ca tio (10) procent av Sveriges yta, att jämföra med de ca 2 procent som anges vara goda vindlägen.

Jag ifrågasätter alltfort "stoppområdestänkandet", som förefaller alledeles för fyrkantigt. Istället för att som nu undanta halva Östergötland borde försvaret kunna acceptera att tårtbiten från Linköping och väster ut mot Vättern - i utmärkt vindläge - utnyttjas för förnybar vindenergi, samtidigt som en dialog kan upptas kring restriktionerna i övriga väderstreck runt Linköping.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag börjar allvarligt talat tro att du äter någon sorts konstiga svampar när jag läser ditt extremt osunda vindkraftskramande.

Vem har lurat i dig att din vindkraft ens nämnvärt kan bidra till svensk energiförsörjning?

Det enda vindkraften bidrar med är att det ger en massa inkomster till de företag som sysslar med service av vindkraftver - efterom de har ständiga driftstopp.

Jo just det, jag glömde säga att de även bidrar till att vara hinder, föra oväsen och förstöra vår vackra svenska landsbyggd.

J.K Nilsson sa...

Staffan, menar du att två procent av Sveriges yta har bra vindlägen?

J.K Nilsson

Staffan Danielsson sa...

J.K; ja en utförd vindlägesanalys pekar ut några procent av sveriges yta som särskilt bra vindlägen för vindkraft. Ta t ex Östergötland där utbyggnaden framförallt sker på slätten väster om linköping och till Vättern, medan endast lite sker i övriga väderstreck.

Anonym. Riksdagen har beslutat om en storsatsning på vindkraft. Dess framgång bygger på att goda vindlägen kan utnyttjas, och försvarets krav på väldiga "armbågsrum" minskar självfallet utrymmet för vindkraften.

Anonym sa...

Jag förstår inte vaför man inte kan tillåta sig att ha stoppområden runt våra militära flygplatser? Det finns ju en hel del andra områdan som är "riksintresse" markerade och där får man inte bygga några verk alls. Strandskydd går visst bra att hänvisa till men flygsäkerhet är "fult" eller?

Skärp till er och anpassa er efter verkligheten, bygg där ni får och sluta lipa.

//Jarhead

Anonym sa...

Staffan,

Snälla snälla snälla. Börja ägna dig åt det som du har betalt för av oss skattebetalare. Nämligen, försvars- och säkerhetspolitik. Och då menar jag inte att du ska göra ditt bästa för att sabotera för försvaret, utan tvärtom.
Om din största önskan är att krama vindsnurror så ska du be ditt parti att få byta utskott.

Blir så otroligt förbannad på dig och ditt j***a trams!

//Jonas75

Anonym sa...

1. Har du ansträngt dig riktigt ordentligt för att sätta dig in i Försvarsmakten och dess verksamhet, mer än du satt dig in i vindkraftsfrågor?

2. Ligger försvarsfrågor och svensk säkerhetspolitik dig varmare om hjärtat än vindkraftsfrågor?

3. Anser du att du är en riktigt bra försvarspolitiker, väl lämpad för en plats i utskottet?

Om du svarar NEJ på en, eller flera av ovanstående frågor så ber jag dig, att du ödmjukt ber Centerpartiet att befria dig från ditt ansvarsfulla uppdrag i ovan nämnda utskott.

Se det som en vädjan från en som verkligen bryr sig om försvarsfrågor och säkerhetspolitik.

Staffan Danielsson sa...

några kommentarer:

Min blogg handlar en hel del om försvarspolitik, men också om allmänpolitik och aktuella kommentarer.

Visst ska det finnas rimliga säkerhetszoner runt flygfält, men hur kan man gå från 5 km (?) till 40 km över en natt?

Jonas75 är trött på min kritik av försvarets plötsliga 40-kmzon medan jag är lite trött på försvarets plötsliga helomvändning.

Vad gäller min plats i försvarsutskottet menar jag att den är väl förenlig med att inte nödvändigtvis tycka som försvarsmakten i alla frågor.

Anonym sa...

@ Staffan

Då föreslår jag att du ser till att ÖB avskedas innan FM:s personal säger upp sig mangrannt.

Flygsoldat 113 Bom

Anonym sa...

Du behöver inte tycka om försvaret i alla frågor det har ingen begärt - men man kan begära att Du sätter Dig in i försvarets problem och inte bara tycker och tror. Ditt sätt att vifta bort problemen som kommit i dagen vad gäller personalhanteringen i försvaret visar att Du inte förstår vad det egentligen handlar om och hur illa ställt det är i försvaret. Som många på andra bloggar redan påpekat kan ni i försvarsutskottet inte bara sitta och vänta på ett totalhaveri. Ställ frågor om GLC/NOC, PRIO och den nya personalförsörjningen men framför allt tala med folk som jobbar ute på förbanden. Sanningen finns där och inte på glättiga Powerpoint-presentationer utarbetade av propagandaavdelningen eller befordringshungriga överstar. Om du känner Dig osäker kan Du säkert be Allan Widman att få följa med på hans resor till förbanden- lyssna och fråga det är ditt ansvar som företrädare för svenska folket och oss skattebetalare. Är det för jobbigt- lämna då din plats i utskottet för någon som är beredd att grundligt sätta sig in försvarsfrågorna.

Anonym sa...

Hedervärt att du har en öppen blogg och bemöter synpunkter till skillnad mot många av våra andra folkvalda.

Men som ledamot i försvarsutskottet är du faktiskt ansvarig att likt en styrelseledamot att sätta dig in i utskottets frågor och ställa obekväma frågor om verksamheten. I ett riktigt bolag har styrelseledamöterna ett straffrättsligt ansvar om man inte ingriper när VDn bränner 40 miljarder om året, solkar varumärket och inte klarar att leverera till aktieägare och kunder.

Att bara glida med den tysta majoriteten och sitta och klottra vindkraftsblommor i marginalen ger inget högt slutbetyg. Tyvärr ger du i bloggen intryck av att hamnat i ett utskott där du saknar intresse, kunskap och engagemang i annat än perifera frågor. /Eva C

Anonym sa...

@Staffan

Du har en oerhört god kompetens i att inte svara på konkreta frågor.

Frustrerad sa...

Skulle det inte vara lämpligt att på djupet sätta dig in i hur försvarets övningsförmåga påverkas av vindkraft.

Därefter skulle det vara mycket lämpligt att du uttalar dig i frågan. Att som i dagsläget publicera ogrundade spekulationer trots att du sitter i det berörda utskottet och med en lön på 55 000 kr i månaden sticker ärligt talat i ögonen på mig.

Anonym sa...

Nu blir jag lite upprörd faktist.

Du vet alltså inte varför man gått från 5 till 40 kilometer i avspärrningsområde? Och ändå sitter du och kritiserar denna gräns???

Det var lustigt, kastar du ur dig åsikter lite hur som helst?

"Armbågsrum" t.e.x vad är det för åsikt. Det är ju som att klaga på att vindkraftsverken vill ha "drag över vingarna"?Du skall ju sitta inne med sakkunskap. Men den kanske bara sträcker sig till vindkraftsverk och goda vindkraftslägen?

Sedan klagar du över att man gjort denna ändring " över natt"?? Hur vill du att man hellre skall göra? Komma med stegvis förändringar?

Att du sitter med 55000:- i månaden retar faktiskt mig lite med tanke på att du inte verkar bry dig om någonting annat än vindkraftsverk.

//Jarhead.