Vid statsministerns frågestund idag i riksdagen ställde jag en fråga om försvarsmaktens agerande när man plötsligt byter åsikt totalt om utifall vindkraftverk kan få byggas inom 4 mil från militära flygplatser eller ej...
Under tio år har vindkraften äntligen börjat byggas ut och genom alliansens energiöverenskommelse ska en storsatsning nu inledas. På västra Östgötaslätten har 100 vindkraftverk byggts, varav 75 inom 40 km från Linköping. Försvarsmakten har accepterat allihopa. Ytterligare 40-50 till är på gång.
Då ger försvaret plötsligt helt nya besked. Inga nya verk ska längre få byggas inom den vetenskapligt uträknade radien 40 km från Linköping. Och befintliga verk ifrågasätts - med början i Skaraborg - och ska tydligen till en del monteras ner till stora kostnader. (Lite osäkert hur långt försvaret går här, men man vill dra tillbaka givna bygglov där verk har byggts i t ex Vara m fl kommuner).
Som motiv anges att flygsäkerheten för JAS Gripen och för helikoptrar och andra flygplan kräver jättestora "döda" vindkraftszoner runt tio militära flygfält i Sverige.
Hur detta går att förena med det faktum att försvaret accepterat 100-tals verk runt flygplatserna och att flygverksamheten pågår för fullt är oklart.
Självfallet ska både den civila och den militära flygsäkerheten sättas i främsta rummet, och visst har försvarets intressen en mycket stark ställning i t ex miljöbalken.
Men, och det var min fråga till statsministern, borde inte en viktig remissinstans med makt att närmast inlägga veto mot vindkraftverk ha ett ansvar för att agera utan tvära kast och med ansvarsfullhet och hänsynstagande även till andra riksintressen?
Statsministern svarade vänligt ungefär att vindkraftens utbyggnad är mycket viktig och att detta bör myndigheter och andra respektera (jag lägger in riksdagsprotokollet här imorgon).
Och som jag skrev i en debattartikel i Corren förra veckan, jag hoppas att försvarsmakten ska acceptera vindkraften inom den tårtbit från Linköping mot Vättern där vinden blåser som bäst. Jag hoppas också att regeringen initierar en dialog mellan berörda myndigheter och intressen för att hitta en rimlig samsyn där både försvarets och vindkraftens intressen kan tillgodoses.
Läs även andra bloggares åsikter om vindkraft, försvaret, försvarsmakten, vindkraftverk, politik, östergötland, linköping, flygfält, centerpartiet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Varför bygga en massa vindkraftverk med statliga subvensioner?
Har du någon gång passerat någon av de befintliga vindkraftparkerna i havet? Om du gör det kan du snabbt konstatera att det ofta endast är 50% som är i drift, resten är trasiga.
Vindkraft känns ofta som ett spel för gallerierna så att ni politiker och miljöaktivister ska känna er nöjda med vad ni åstadkommer.
Nej, skippa alla vindkraftverk med dålig verkningsgrad och bygg flera nya, moderna och säkra KÄRNKRAFTVERK istället. Det tryggar framtidens behov och är 100% miljövänligt.
Vindkraften är en återvändsgränd och våra barnbarn kommer att hata oss för att dom får ta smällen när vindkraftverken skall monteras ner. Vi får hoppas att även nedmoteringen, sanneringen, subventioneras.....
Bygg ut kärnkraften i stället!
du ställer alltså en ev nedmontering "och sanering"om ett antal decennier - tja, kanske det när solenergin kommit igång.. - av vindkraftverk mot nedmontering och sanering av kärnkraftverk.
Och menar att det är vindkraften som är det stora miljöproblemet....
Ja du, inga fler kommentarer .
Skicka en kommentar