tisdag, november 16, 2010

ÖB: Ta befälet över försvaret! (flyg och vind)

Jag och Centerpartiet vill ha en effektiv och fungerande försvarsmakt, väl förankrad i folkdjupet. Det ska förvalta sina skattepengar väl, och det är sannolikt att dessa behöver bli större än idag.

Jag vill se ett försvar som försvarar det Sverige som vi har och vill bygga inklusive höga hus och vindkraftverk, inte ett som vill förhindra att de byggs.

Nu slåss försvaret istället, anförda av sina chefsjurister, för att de flera hundra vindkraftverk som med försvarets gillande har uppförts långt från militära flygplatser men inom en med militär precision nu upprättad 4-milsradie, ska rivas. Orsaken är att försvaret uppenbarligen nu inkompetensförklarar alla sina tidigare OK till vindkraftverken, och plötsligt har sett ljuset, kraftverken hotar Sveriges försvar.

En rivning av 5 vindkraftverk kostar kanske 1 miljard i skadestånd, en rivning av 100 kostar ca 20 miljarder kr. Det ska inte försvarsbudgeten betala, argumenterar försvarsjuristerna, det är länstyrelse och kommuner som har gjort fel. Sak samma, det är skattebetalarna som ska betala för försvarets lekstuga och rivningshysteri.

Ja, vad ska man annars kalla det, att först OK:a flera 100 verk och de byggs medan flygverksamheten pågår som tidigare, för att sedan plötsligt slå full fart back, kosta vad det kosta vill. I pengar och i raserat förtroende för försvarsmakten.

Jag riktar här en direkt vädjan till ÖB. Ta befälet, anpassa försvarets verksamhet till det Sverige som vi väljer att bygga, kräv inte någon rivning av vindkraftverk och öppna för en dialog med den förnybara energin och med företrädare för de folkvalda om hur restriktionerna för vindkraftverken ska utformas med beaktande av både försvarets och vindkraftens intressen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

18 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag och Centerpartiet vill ha en effektiv och fungerande försvarsmakt, väl förankrad i folkdjupet. Det ska förvalta sina skattepengar väl, och det är sannolikt att dessa behöver bli större än idag."

Blablabla...

Staffan Danielsson sa...

mitt alternativ var att skriva att "de ska förvalta sina skattepengar dåligt, och det är sannolikt att dessa behöver bli mindre än idag".

kan också karakteriseras som bla bla såklart, men håll med om att det är olika rikning på blana.

Anonym sa...

"Jag och Centerpartiet vill ha en effektiv och fungerande försvarsmakt, väl förankrad i folkdjupet. Det ska förvalta sina skattepengar väl, och det är sannolikt att dessa behöver bli större än idag."

Men varför ser vi inte inlägg här på bloggen och interpellationer i riksdagen för höjda försvarsanslag från dig? Du mummlar vagt om att det kanske kan behövas men tänk om du var lika engagerad för det som du är för vindsnurrorna. Då kanske vi skulle få en ordentlig debatt i Sverige om att vi lägger minst på försvaret i förhållande till BNP av alla nordiska länder, utan att ha återförsäkring hos NATO. Detta när Ryssland TOKRUSTAR.

//Jonas75

jan-olov sa...

Bra det var ord och inga visor.
Utmärkt att du vill höja försvarsanslagen.
Men vi måste göra detta OMGÅENDE Vi kan inte vänta till 2015.
Alltså kräv av din partiledare och partigrupp och centerministrar höjda försvarsanslag.

Anonym sa...

Staffan, jobba för FM istället för emot. Du är inte trovärdig på något sätt som försvarspolitiker när du tramsar på det här sättet.

Gustav Wasa sa...

Försvarsmakten är en enrådighetsmyndighet. Det finns ingen styrelse med politiskt tillsatta ledamöter.

Det innebär att myndighetschefen, som tituleras Överbefälhavaren (ÖB) kan delegera ansvaret för mångmiljardprojekt till en underlydande inom Försvarsmakten.

Denne underlydande är onåbar för politiska påtryckningar och kan därför verkställa ytligt sett politiskt mindre populära åtgärder, samtidigt som ÖB har full förnekbarhet och ansvarsfrihet för konsekvenserna.

Alltsammans himla praktiskt och i full överensstämmelse med de ansvarskännande och statsbärande delarna av vår svenska statsapparat.

Anonym sa...

Konstigt att du vänder dej till ÖB. Har du inget förtroende för din regering? Var har du din miljöminister? Med så många ministrar och ett regeringskansli som ökat i kostnad med 1,1 miljard på fyra år borde ni väl kunna hantera en ÖB, men är det så illa så att det inte går så önskar jag dej verkligen lycka till.
/Leif Tollén

Staffan Danielsson sa...

Jo, Leif, jag har ju coskå interpellerat försvarsministern.

Men vår svenska förvaltningsmodell med självständiga myndigheter gör att det är ÖB och GD som leder försvaret som efter eget omdöme har ansvaret i hur försvaret agerar i denna fråga enligt de lagar och regler som gäller.

Jag noterar då att Försvaret genom sina jurister nu utan sidoblickar på något så futtigt som miljardkonsekvenser byter linje 180 grader och kräver rivning av massor av uppförda vindkraftverk.

Jag anser att denna totala omsvängning, och det obekymrade sättet att bortse från dess miljardkonsekvenser, skadar tilltron till försvaret.

Därför vädjar jag till ÖB att ta befälet och hantera frågan mera strategiskt både från folkförankringssynpunkt och av omsorg om skattemedlen.

Och jag tycker också att regeringen - inom de förvaltningsrättsliga ramarna - har ett ansvar för att följa frågan och gärna ta upp en dialog mellan de båda riksintressena; försvaret och den förnybara energin!

Anonym sa...

Staffan,
Jag håller helt med dig. Detta vansinne måste få ett slut. Försvaret måste prioritera sina resurser på vad som är viktigt. Deras agerande i denna fråga kommer nog i slutändan att skada dem själva mer än vindkraften. Ingen kan ju på fullt allvar vilja att vi skall kassera helt fungerande miljöinvesteringar på kanske 20 miljarder. Om det är säkerhet som försvaret har som huvudmotiv, tänk så mycket säkerhet man kan få för de pengarna inom andra områden i sammhället. Hur många liv skulle man kunna rädda i trafiken, hur många skulle man kunna rädda inom sjukvården? Tyvärr visar försvarets agerande att de har för mkt resurser om de prioriterar dem på detta.

Linus sa...

Suveränt Staffan! Du är "klokren" som alltid! En riktigt tänkande stjärna som vi är i sånt skriande behov av fler av! Du har ett helhjärtat stöd i hur du står på i hela frågan i hela Västra Sverige! Känns stödet - öka trycket!

Anonym sa...

"En rivning av 5 vindkraftverk kostar kanske 1 miljard i skadestånd, en rivning av 100 kostar ca 20 miljarder kr. Det ska inte försvarsbudgeten betala, argumenterar försvarsjuristerna, det är länstyrelse och kommuner som har gjort fel. Sak samma, det är skattebetalarna som ska betala för försvarets lekstuga och rivningshysteri."

Vi skattebetalare har redan betalat ett ENORMT högt pris för kapitalförstöringen som FM har uträttat efter riksdagsbeslut.

..Så varför inte fortsätta..

Det här har potential att höjdribban lite ytterligare. Först rivs vindkraftverk nära Flygflottilj XX till en kostnad av några skattesponsrade miljarder. Sedan något år efter lägger ni politiker ner ovannämnda Flygflottilj("för att frigöra anslag"). Som även det givetvis kostar flertalet miljarder. Flera spetskompetenser försvinner naturligtvis som sedan måste uppfinnas på nytt. I traditionell manér är det försvarsmaktens budget som står för kostnaderna. Så att soldater och sjömän inte har råd att öva. Så att ni senare kan skicka underutbildade och underutrustade soldater utomlands till en konfliktzon.

Anonym sa...

"Jag anser att denna totala omsvängning, och det obekymrade sättet att bortse från dess miljardkonsekvenser, skadar tilltron till försvaret"

Tilltro...vilken tilltro? Den har ni också lyckats rasera med era naiva, idiotiska och totalt verklighetsfrånvarande försvarsbeslut.

Du kan väl inte på allvar mena att du tror att ens en bråkdel av svenskarna (i alla fall den något upplysta delen) har minsta tilltro till försvaret? Det har du och dina politiska vänner effektivt sett till.

//Jonas75

Anonym sa...

http://navyskipper.blogspot.com/2010/11/staffan-danielsson-c-dags-att-du.html

Anonym sa...

Hej Staffan !

"Det ska förvalta sina skattepengar väl, och det är sannolikt att dessa behöver bli större än idag."

Som nyfiken väljare undrar jag då vad det är som hindrar dig från att motionera om de ökade försvarsanslag som du anser behövs ?

vänligen

Ulf

Anonym sa...

Helt rätt Staffan. Försvarsmakten (flygvapnet) saknar med största sannolikhet hållbara motiv. Men det är inte ÖB´s sak utan nu är det ju upp till politiker och regeringsrätt att kritiskt granska och se till att detta blir hanterat med samhällets bästa för ögonen. Detta har f.ö. inget med försvarsanslag att göra - förstår inte de kommentarer som gör den kopplingen./Pilot i FV

Anonym sa...

Bra skrivet Staffan

Anonym sa...

Staffan,
Nu har det gått ungefär ett halvt år med försvarets dumheter. Hur lång tid till skall detta få fortgå? Till vilka kostnader? Att det till slut blir så att alla givna bygglov honoreras är ju uppenbart. Frågan är bara hur mkt skada i form av kostnader för de som satsar på förnyelsebar energi och i form av minskat förtroende för försvarsmaken som skall uppstå.
/Fd försvarsvän

Staffan Danielsson sa...

Ulf, jag företräder Centerpartiet i försvarsfrågor. Vi står bakom alliansens försvarsbudget. Jag har därtill sagt att jag håller det för sannolikt att försvarsbudgeten vartefter behöver förstärkas. Detta är en bedömning från mig och ännu inte något partilinje. Och som talesperson i försvarsutskottet lägger jag inga egna motioner utan företräder som sagt Centerpartiets linje, som jag självfallet i hög grad är med och utarbetar.