söndag, oktober 24, 2010

V och SD på samma spår om Afghanistan och EU

Anna Dahlberg skriver mycket tänkvärt om talibanförtryck och -terror i Expressen.

Talibanernas förtryck och övergepp när man styrde var fruktansvärda, och deras blinda terror och mördande nu för att skapa kaos och krossa demokratin är lika fruktansvärt.

47 länder samverkar i den internationella fredsinsatsen under FNs mandat för att skapa fred och säkerhet i Afghanistan. Sverige har tagit på sig ett viktigt ansvar i den insatsen.

Vänsterpartiet har tyvärr fått med sig de rödgröna på en extrem exitlinje, under falska påståenden att Kabulkonferensen uttalat att alla utländska styrkor ska lämna landet 2014. Man påstår också ibland att även USA avser att göra detta. Verkligheten är att det Kabulkonferensen sa var att ambitionen är att Afghanistans armé och polis ska kunna överta ansvaret för säkerheten i landet 2014.

Detta är en hög ambition. Skulle den lyckas kvarstår behovet under lång tid att ISAF-styrkor fortsätter att stödja Afganistans säkerhetsstyrkor där armén har kommit en god bit på väg i rätt riktning, men där polisen har en lång väg kvar att vandra. Och USA har ökat sina styrkor i nuläget, men avser att börja trappa ner en del om några år. Att USA skulle lämna Afghanistan till 2014 finns inte på kartan.

Nu pågår diskussioner mellan Alliansen och delar av oppositionen inför regeringens kommande proposition om Afganistan. Det är bra. Försvars- och säkerhetspolitiken mår väl av bredare samsyn, liksom självfallet även våra internationella fredsinsatser. Jag hoppas att Sveriges fortsatta fredinsatser ska kunna stödjas av en bred majoritet i riksdagen.

Vänsterpartiets linje är - tycker jag - ansvarslös, att Sverige och övriga länders trupper ska lämna Afghanistan och att länderna istället enbart ska övergå till civila biståndsinsatser. Resultatet skulle bli ett förödande inbördeskrig och ett möjligt nytt talibanstyre med allt vad det innebär, vilket Anna Dahlberg exemplifierar.

Sverigedemokraterna uttalar sig lite olika, men verkar stå fast vid samma linje som Vänsterpartiet. Även i fråga om att lämna EU står dessa partier på samma ytterkantslinje. En återgång till nationalstater i Europa som inte samarbetar för fred och säkerhet genom EU kan medföra en återgång till situationen innan EU, ständiga små- och storkrig med fruktansvärda lidanden över Europa.

Stormvarning alltså för dessa ytterkantsåsikter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Lars sa...

ISAF m.fl. har mycket att lära av de icke-militära organisationerna om hur man vinner befolkningens förtroende. Hoppas att du läste den här artikeln i DN. Ett längre citat:

"Björn-Åke Törnblom säger att man måste arbeta på lokalbefolkningens villkor om man ska verka i ett främmande land.

– Provincen Wardak sydost om Kabul är ett av talibanernas starkaste fästen. Här händer saker varje vecka. Där jobbar Svenska Afghanistankommittén i nästan samtliga distrikt med både skolor och kliniker. I våra skolor i Wardak går det 12.000 flickor och 10.000 pojkar. Det kan vi göra för att vi har acceptans från lokalsamhället.

– Vi går inte ut och tvingar folk till utbildning. De kommer till oss och ber om den för både flickor och pojkar. Naturligtvis har de talibanernas stöd, annars skulle de här skolorna vara stängda och nedbrunna för länge sedan.

– I Wardak finns inga internationella trupper, de vågar inte åka dit. Om de inte kommer i helikopter på natten. För det händer. "

Anonym sa...

Det är inte särskilt troligt att ISAF skall ändra sig. Varför? Jo för att anledningen till deras invasion inte är så idealistisk som dom gärna själva för fram!
I stället handlar det om oljeledningar att landet har gott om mineraler, samt inte minst ett strategiskt läge som främst USA gärna vill påverka för att hindra Kinas inflytande. Sedan är det verkligen tragiskt för civilbefolkningen. Detta struntar ockupanterna i. Dom räknar noggrant upp antalet uniformerade liv dom förlorar, men nämner inte det mångdubbelt större antalet civila liv som deras soldater släcker ut, plus att ännu fler blir skadade för hela återstående livet. Och svenska regeringen jamsar med!