onsdag, oktober 13, 2010

För lågt livstidsstraff för Jackie Arklöv?

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C) från Östergötland, reagerar mot spekulationer om att Jackie Arklövs livstidsstraff kanske bara blir 12-13 år. Han frågar justitieminister Beatrice Ask om hon är beredd att se över livstidsstraffsatsen vid mycket allvarliga brott.

För låga livstidsstraff?

Fråga till justitieminister Beatrice Ask

Östergötland drabbades för 11 år sedan, den 28 maj 1999, sedan av ett fruktansvärt brott, när bankrånare kallblodigt mördade två nedskjutna och försvarslösa polismän.

Det har framkommit att den som mördade de två polismännen med nackskott var Jackie Arklöv, men alla var självfallet delaktiga i rånet och skottlossningarna.

Arklöv vill nu ha sitt straff tidsbestämt och kriminalvårdens yttrande är bl a detta:
"Kriminalvården bedömer att Jackie Arklöv är väl förberedd inför en frigivning och bedömer att två år kan vara tillräckligt för planering och genomförande av särskilda utslussningsåtgärder för honom."

Nuvarande regler för livstidsstraff vid mycket grova brott är att de kan tidsbestämmas efter endast tio år.

Jag är medveten om att beslut om ev. tidsbestämning av Arklövs straff ska tas av Örebro tingsrätt, men vill ändå fråga justitieministern om hon avser att vidta åtgärder för att se över straffsatserna vid mycket allvarliga brott som detta?

Staffan Danielsson
Riksdagsledamot (C)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Erik Selander sa...

Det är mycket försvårande att se meningen med att bygga upp ett samhälle, med allt det innebär, om en människa med tinningsskott kan beröva två av samhällets bärare livet och sedan gå omkring som en fri man. Vi har haft en oändlig framgång med vår syn på behandling av kriminella men kriminologerna har en ordentlig lucka i tandraden sin, de behandlar aldrig känslan av värde ett samhällsarbete ger den aktive. Hela Sveriges poliskår skall vandra med oss och veta att deras kamraters fullständigt sakliga och helt metodiska död skall gå omkring och kunna begära deras skydd nu. Svensk hållning har inte uppdaterats och sällar sig till mycket som blivit sämre funktion hos i en mer internationell anda. Ett straff är det fråga om och jag har inte något tvång av demokratin att anamma att det är vård det handlar om. Ett straff syftar längre än den straffade. Att samhälleligt upprätta en människas värde i våra och andras ögon lyfter en del av skändningen som personens familj och arbetskamrater har blivit utsatt för utav förövaren. Det handlar om efterlevarna och vår gemensamma hållning till dem.

Anonym sa...

Staffan, ska du vara försvarspolitisk talesperson kan du juh skriva och tala lite om försvarspolitik!

/Centerpartist