torsdag, september 30, 2010

Ska Facken kunna åsiktsdiskriminera?

Några röda fackförbund avser uppenbarligen att (utesluta eller) förvägra människor som är aktiva Sverigedemokrater att vara med i facket.

Detta är utomordentligt anmärkningsvärt. Vi är överens om att Sverigedemokraternas politik är invandringsfientlig och populistisk och ska motarbetas. Men deras krav är inte olagliga och i Sverige råder yttrandefrihet.

Nästa steg för berörda förbund skulle kunna bli åsiktsregistrering och att utestänga människor som tycker fel och dessutom ger uttryck för det.

Vart skulle detta ta vägen? Kommer aktiva CUF:are att utestängas också, efter sin desperata fight för att förbättra ungdomars ställning på arbetsmarknaden?

Facken vill annars ansluta alla som arbetar, även de som tänker och röstar borgerligt. Men de ska tåla att bli utskällda och förhånade av sina egna fack, de ska betala till sossarnas valkampanjer och de ska nästan aldrig ges några förtroendeuppdrag...

Vänsterbloggaren (Anders) Svensson kommenterar på ett bra sätt (hans farfar som var kommunist blev också utestängd..), och även Eric Erfors i Expressen.

Facken träffar kollektivavtal som gäller alla och förhandlar om uppsägningar och villkor för sina medlemmar. De driver a-kassor som finansieras med en helt dominerande del statliga pengar.

Jag tycker att argumentationen för att utesluta människor vilar på en bräcklig och principiellt mycket tveksam grund, och kommer att föra denna fråga vidare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Sumatra sa...

Får en Sverigedemokrat vara kvar i A-kassan?

Kan en Sverigedemokrat beviljas sk LO-lån?

Får en Sverigedemokrat handla på Konsum?

Får barn till en Sverigedemokrat plats på dagis?

Får barn till Sverigedemokrater tillträde till utbildning på gymnasienivå och högre?

Det börjar att likna Vitryssland. Nu kan vi ju sluta att kritisera andra länder för brister i demokratin. Det omtalade utanförskapet har fått ett ansikte. Sedan kan man tycka vad man vill om riksdagspartiet Sverigedemokraterna.

Jag tror mig veta din inställning till Sverigedemokraterna, men det är ju inte det som saken gäller här. Du gör helt rätt som siktar in dig på principen. För frågan vidare.

TF sa...

Det är förbjudet för de flesta att diskriminera nuförtiden.

Vore det inte en bra grej för Centern att ändra 11 § MBL eller skriva till en 11 a §, med innehåll att primär förhandlingsskyldighet endast föreligger i förhållande till facklig organisation till vilken arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal OCH som enligt sina stadgar förbundit sig att tillämpa icke-diskriminering, inkl diskriminering p.g.a politisk åsikt.

Det vore det enklaste sättet att avskaffa fackens åsiktskontroll utan att för den delen ställa ekonomiskt-ideella föreningar under statlig kontroll.

jan-olov sa...

Nej facket skall inte kunna åsiktsdiskriminera så det är verkligen bra om du för frågan vidare.
Sumatras frågor är ju klockrena:-)