söndag, september 05, 2010

Centern 6,7 % i SIFO - Förbjud opinionsundersökningar??

Jag har tillsammans med Maria Kornevik Jakobsson motionerat om att utreda ett förbud att publicera opionsundersökningar de närmaste dagarna före valet, "en opinionsundersöknings fri zon". Bakgrunden är att märkliga opinionsundersökningsresultat precis före valet kan styra röstandet och hinner inte analyseras och manglas ner förrän efter valdagen, det fanns ett sådant exempel 2006.

Jag inser fuller väl att detta är ett ingrepp som helst inte ska göras, vilket är lätt att kritisera med goda liberala argument, men menar ändå att problematiken bör utredas.

Så till opinionsläget just nu. Det kom en Demoskop igår och en Sifo just nu på söndagsmorgonen. Båda ca 50-45 för alliansen. Och Centerpartiet får 6,2 i Demoskop och 6,7 i SIFO...

Det börjar likna något, uppåttrenden är stark och tydlig! Demoskop hyser jag "annars" en berättigad misstro emot, den brukar svaja kraftigt och brukar ibland ge Centerpartiet obegripliga djupdykningar på ner till 3,5 procent, vilket har skett några gånger. Men den här gången verkar de ha fått upp sin kvalitet....

SIFO är ett av de bättre opinionsinstituten, och 6,7 procent där väger mycket tyngre!

Det känns i valvinden att Centerpartiet äntligen är på gång, och det är ju positivt att flera opinionsundersökningar nu visar i samma riktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: