måndag, maj 24, 2010

Ett proffs på valkompass - och Pirat..!

Efter tips från Markus "Lake" Berglund så testade jag Mikael Nilssons bearbetning av SvDs oprofessionella Valkompass.

Mikael har kvar samma ofullständiga frågor, men nyanserar frågeställningen och tillför ett moment att man graderar hur viktig frågan är.

Och Simsalabim...

Jag blir faktiskt centerpartist vid första försöket!

Och därefter - vill jag minnas - kd, fp, pp, m, och lite längre ner oppositionen.

Priset för Mikaels bearbetning är att jag plötsligt fick starka PP-sympatier, vilket jag har svårt att förstå eftersom PP ju säkert passar på nästan samtliga frågor.

Men jag tycker ju integritetsfrågorna är viktiga, så förmodligen ger utslaget på övriga frågor noll.

I alla fall, strongt jobbat, Mikael, sälj in din produkt till Svd!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

I den här övningen är det nog mer matematikern Mikael Nilsson än piraten Mikael Nilsson som tittade fram.

Staffan Danielsson sa...

jag instämmer, men kanske skulle PP delta i en alldeles egen kategori, att jämföra över hela det politiska fältet kan rimligen inte fungera!

Anonym sa...

Det beror väl på vilka frågor man väljer att ta med och hur man väljer att vinkla dem.

Det är svårt att hitta ett ämnesområde där demokratiska principer, rättssäkerhet, informationsfrihet, innovationkraft och skydd för godtyckliga myndighetsövergrepp inte har en övergripande betydelse. Lika svårt är det att hitta vare sig på höger eller vänsterkanten ett parti som verkligen driver en vision. Allt är plånboksfrågor, decimaler och milimteravvägningar.

Ganska fattigt, tycker jag, särskilt när man ser den utveckling runt omkring sig som startade 2002 och sedan accelererade efter 2006.

Den ideologiska utarmningen verkar ha lett till en brytpunkt när ingen längre talar om det goda samhället, om visionerna och principerna. Vi har nu ett val när alla etablerade partier försöker att hålla borta diskussionen om frihet, rättssäkerhet och demokratins förutsättning så långt ifrån valröreslsen det är möjligt. Det inkluderar den lojala partimedian, också SvD.

Jag hoppas i alla fall du har passerat det stadium där du tror att PP handlar om gratis nedladddningsbar musik, även om det är valrörelse?

Mikael

Mårten Fjällström sa...

Jag tycker det verkar fungera alldeles utmärkt.

I den nyaste versionen kan du se i realtid hur partierna jämförs med dina svar. Väljer du många "Neutral" på andra frågor är PPs så landar du nära PP. Faktum är att om du väljer "Neutral" på allt får du piratpartiet, socialdemokraterna och centern som din topp-3.

En intressant sak är "partiernas inbördes avstånd som" redovisas med resultatet. Här kan man tydligt se ett vänsterblock och ett högerblock (med inbördes positioner). Piratpartiet och sverigedemokraterna placerar sig rätt långt från båda blocken och från varandra, medan Fi landar i vänsterblocket.

Nu vet jag inte hur du svarade, men kanske skulle det synas tydligare vad du har gemensamt med PP om resultatet visades som punkter i ett rum. Det finns dock vissa problem med att visa ett 25-sidigt rum.

Unknown sa...

Tack för snälla ord :-)

Jag har försökt att vara matematikern Mikael Nilsson här, ja, och har inte tagit hänsyn till PPs frågor alls i utformningen av algoritmen. Jag har inte ens rättat uppenbara knäppheter i PPs ställningstaganden.

Med PP blir det ju så att ju starkare åsikter man har i olika icke-pirat-frågor, desto lägre poäng får pp, medan om man är neutral i de flesta frågor får PP höga poäng. Jag tycker det speglar pps anhängare ganska bra - bryr man sig väldigt mycket i många andra frågor blir man inte pirat.

I vilket fall är testet betydligt *mer* rättvisande än SvDs test :-) Men jag vill också gärna titta på att förbättra frågeunderlaget. Den som lever får se...

Staffan Danielsson sa...

jag kan instämma med alla, och jag tycker faktiskt att SvD borde ta in Mikael som konsult!

Jag kan vara referens!

ConnyT sa...

@Staffan
Jag visste väl att det skulle komma en dag när jag håller med dig helt om ett inlägg du har skrivit! ;)
Tummen upp.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för omnämnandet Staffan, men du får gärna fixa till "stavningen" på mitt förnamn...

:-)

Christian Engström (pp) sa...

Om du känner att piratsympatierna fortsätter att växa sig starkare är du välkommen ombord när som helst, Staffan" ;)

Staffan Danielsson sa...

Ursäkta, Markus. Jag såg det faktiskt själv men missade att fixa det igår.

Vi får väl se vem som går ombord hos vem, Christian!

Integritetsfrågorna är mycket viktiga!