lördag, april 10, 2010

Dödshjäp nej, det bestämmer vi, inte du.

Jag diskuterade dödshjälp i riksdagen igår; se denna länk, scrolla ner till slutet.

Jag stod upp för den enskilda människans rätt att själv få bestämma om detta under strängt kontrollerade former, medan den sympatiska socialminister Göran Hägglund blankt avvisade detta, det bestämmer vi, inte du.


Interpellationsdebatt om rätt till dödshjälp den 9 april 2010

Vid en interpellationsdebatt i riksdagen idag öppnade socialminister Göran Hägglund för att agera, om Socialstyrelsen inte skulle medge den förlamade 31-åriga kvinnan att sövas ner innan respiratorn tas bort.

- Jag tolkar socialministern så och det gläder mig, säger riksdagsledamot Staffan Danielsson.

Staffan Danielsson ville även att socialministern skulle tillsätta en bred parlamentarisk utredning för att klarlägga regelverken för människor som vill få hjälp att dö något i förtid vid svåra lidanden.

- De enskilda människor som bett och krävt att få bestämma själva i sådana situationer, under sträng kontroll, får ett fortsatt blankt nej av socialministern. Hans besked till dessa är att de måste leva vidare, det bestämmer vi, inte du.

- De flesta gör också det en liten tid, men en del dör under desperata och ibland drastiska former. En fjärdedel av självmorden i Sverige begås av personer som är 65 år eller äldre. Därför beklagar jag att socialministern nu inte vill låta utreda dessa viktiga frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Johan Westerholm sa...

Staffan

Bra där! Respekt!

mvh

Johan