fredag, december 11, 2009

Fortsatt alliansregering med borgerliga "frifräsare"?

Oppositionsrådet (FP) i Norrköping Mathias Sundin har en bra blogg om amerikansk politik, som jag gärna hänvisar till.

Som tvåa på riksdagslistan (FP) i Östergötland driver han nu en "amerikansk" personvalskampanj genom att utmåla sig som "orädd och självständig" till skillnad från oss nuvarande borgerliga riksdagsledamöter som är "gråa och fega". Rakt av, Fredrick Federley och Birgitta Ohlsson och Karin Granbom och Karl Sigfrid och jag själv och alla andra, inget att hänga i julgranen.

Hade Mathias varit i riksdagen hade nämligen han röstat med de rödgröna om FRA-lagen, och alltså för en oviss utredning med bl a krav på att fler myndigheter ska få inrikta signalspaning i tråd. Och kommer han in kommer detta att kunna ske ibland.

Jag har replikerat att ju fler och oftare som borgerliga riksdagsledamöter går emot sin egen regering och röstar med oppositionen, ju snabbare faller regeringen. Det "stora" med Allians för Sverige är ju just att vi samarbetar för att bryta 1900-talets s-dominans och för att få mandat för att förändra Sverige i liberal riktning med fler företag och jobb och för att minska det väldiga utanförskapet som byggdes upp under s-tiden (och i högkonjunktur). Med en övervikt på endast 7 röster i riksdagen krävs det att alliansen i regering och riksdag kan samarbeta och hålla ihop, vilket har fungerat mycket väl under denna mandatperiod.

Skulle alliansens riksdagsledamöter rösta alltmer individuellt i skilda frågor är det bara en tidsfråga innan alliansregeringen faller, och allt återgår till "det gamla vanliga", dvs t ex socialdemokratiska minoritetsregeringar som håller ihop och regerar med hoppande majoriteter. En så nygammal utveckling vill inte jag - och väl inte heller Mathias - se!

Jag bidrar härmed till Mathias kampanj genom att länka till hans debattartikel i Corren, till min replik, till hans motreplik och till min slutreplik (kanske det).

Tillägg 13.06: Mathias har för Allians för Östergötland lagt upp en sådan Facebookgrupp efter vårt möte förra veckan, jag har gått med och gör det gärna du också som vill!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan,

Ditt inlägg följer ett tidigare mönster, makt är viktigare än innehåll. Ledamöter ska rösta enligt instruktioner ifrån sina partiledningar för att regeringen inte ska falla.

Gäller detta även om politiken går rakt emot den politik som alliansen gick till val på?
Om propositionen strider emot grundläggande liberala värderingar ska du rösta efter övertygelse eller enligt instruktion?

Att FRA-lagen överhuvudtaget blev en ämne var för att du inte gjorde det som förväntades av dig i försvarsutskottet och och avstyrde en galenskap som redan är historisk och som nu fäller C och får liberaler att t.o.m migrera till MP.

Hur kan du tala om ”ambitionen att inte lämna över makten” och FRA i samma inlägg? Var det regeringsduglighet att svika den liberala och öppenhetsbejakande linje vi gick till val på? Är det regeringsduglighet att inte få förnyat förtroende 2010?

Och vem får den som kryssar dig?

Dig eller Flanking, dig eller Maud, eller får man Reinfeldt, vem eller vad får man?

Det är detta som skaver, vi röstade på en frihetlig agenda 2006, principfasta liberaler och fick det motsatta?

Vad Mathias Sundin säger är ”det här är varför jag vill till riksdagen och jag kommer inte att svika mina ideal” detta stör du dig på. Du känner dig utpekad för att någon lyfter fram värdegrund och principfasthet.

FRA lagen har underminerat Centerpartiet som ett trovärdigt alternativ, vi har gått ifrån att vara ett självklart frihetligt alternativ till liberalernas spott-kopp.

Detta för en fråga som vi inte ens har drivit förrän den ”dök upp” efter valet.
Släpp den där tråden om vad oppositionen har för hemlig agenda, och återgå till vad vi ”hade” för agenda. Trovärdighet handlar om att stå rak, att inte dagtinga med sina värderingar som Fälldin sade.

Utan en vändning i frågan om FRA-lagen och dess underminerande av grundläggande fri och rättigheter kommer Centerpartiet att endast bli en kommunal aktör i framtiden.

Och du snackar om regeringsduglighet?

Måtte du ta ditt förnyft till fånga, måtte du inse hur denna fråga skadat oss och i vilket oerhört dilemma den ställer oss liberala väljare och även Centermedlemmar 2010.

Unknown sa...

Har Sverige en chans att överleva kriget?

Att det pågår ett inbördeskrig i Sverige är helt uppenbart. Kriget trappas successivt upp och om bara fyra decennier har den etniskt svenska befolkningen bytts ut mot muslimer från tredje världen, och demokratin bytts ut mot feodal diktatur.

Läs mer här:

http://demokratbloggen.wordpress.com/

Tor sa...

Frågan om att ge en statlig myndighet tillgång till alls gränsöverskridande trådbunden kommunikation - det om något är en samvetsfråga. Det går inte att jämföra den med de frågor som vanligtvis behandlas i riksdagen.

Staffan Danielsson sa...

Mikael, jag hänvisar till våra tidigare debatter.

Mathias bestämmer självfallet själv vad han tycker och går till val på.

Ju fler alliansledamöter i nästa borgerliga riksdagsmajoritet som inlägger veton i skilda politiska sakfrågor, ju svårare blir det självfallet att bilda och hålla ihop ett samlat borgerligt regeringsalternativ.

Att just frågan om underrättelseinhämtning genom signalspaning är svår, med sin koppling till både landets säkerhet och till medborgarnas integritet, visas tycker jag tydligt av att även de rödgröna anser att signalspaning behövs i tråd och t o m att ett antal fler myndigheter behöver kunna inrika denna.