fredag, juni 12, 2009

Efterskörd EU-val med mera

Har med intresse lyssnat på delar av dagens försvarsdebatt, samtidigt som jag skjutsat studenter - inklusive min dotter - genom Linköping. Återkommer imorgon med några synpunkter. Kerstin Lundgren är en skicklig centerpolitiker som debatterade för vår räkning.

EU-valet, ja. Jag gav mina snabba synpunkter i ett tidigare inlägg, centerpartiet kom inte riktigt in i matchen.

Jag har hela tiden hävdat att det varit i alla våra kandidaters gemensamma intresse att hårdsatsa på vår listetta Lena Ek. Fps Maritsatsning drog ju in i vart fall ett tredje mandat, den kunnige Olle Schmidt.

Ny lyckades vi inte fokusera Lena lika skarpt som jag önskat, och vårt budskap kunde också varit med koncentrerat. Nu lär vi och tar med till nästa val!

Lenas insatser i Bryssel är outstanding, vilket alltmer nu känner till, och det ska bli mycket spännande att följa henne under kommande period.

Våra övriga 4 toppkandidater har alla gjort intensiva och starka valrörelser.

Så här fördelades kryssen:


C Lena Ek 57836 33,35%
C Håkan Larsson 7625 4,40%
C Kent Johansson 7623 4,40%
C Marie Wickberg 6242 3,60%
C Abir Al-Sahlani 5312 3,06%
C Linda Ylivainio 1700 0,98% osv

Den moderate EU-kritikern - eller som han själv uttrycker det - "försiktige" EU-kritikern Håkan Larsson har legat i som en rem, och säkert samlat sina röster från andra försiktiga EU-kritiker i centerpartiet. De senaste centerstämmorna har haft några voteringar om EU-frågorna, som med mycket bred majoritet visat att centerpartiet har lämnat den negativa EU-synen bakom sig.
Nu får vi ett mått på det i EU-valet, där de positivt pådrivande EU-kandidaterna (av de fem) fått ca 77.013 kryss medan Håkan fick 7.625.

Detta räckte med 2 (!) rösters marginal för att Håkan skulle få 2 röster mer än Västra Götalands regionråd Kent Johansson, och komma 2 i krysskampen, men genom att 0,6 procent fattades är hans placering oförändrat nr 5 på listan.

Hatten av - verkligen - för Håkans engagemang och kämpaglöd!

Och likaså hatten av för övriga toppkandidater, som alla liksom Håkan nådde goda resultat! Kent är nämnd, Marie Wickberg gjorde en stark insats som ungdomskandidat och den fantastiska Abir Al Sahlani (som är svår att beskriva på något annat sätt) fick verkligen sitt genombrott i centerrörelsen! Vad månde bliva!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Lars Andersson sa...

Jag tycker att kravet på brottsmisstanke för att staten ska kunna inhämta underrättelseinformation avseende Sveriges säkerhet leder fel. Det skulle ju innebära att signalspaning mot t ex militära hot mot Sverige och mot våra fredsstyrkor i utlandet skulle stoppas. Jag tror inte att en regering som genomför detta kommer att ha folkets stöd om och när något skulle inträffa, brukar du skriva.

Nu har det alltså hänt ”var dina fredsbevarande tjuvlyssnare på alerten? fick du information i tid så att du kunde se framträdandet?

Staffan Danielsson sa...

Hej Lars

Du befinner dig kanske i Kotka, se där vad i så fall även "civil" spaning kan ta reda på..

Ditt första stycke låter som jag, det stämmer, men syftar alltså inte på Dig, är det rätt uppfattat?

Och än en gång, motivet för signalspaning i strängt reglerade former är vårt lands säkerhet, och underrättelseinhämtning endast till regering och försvarsmakt som ansvarar för detta, och nästan enbart i internationell teletrafik.

Lars Andersson sa...

Du är verkligen på alerten eftersom du ser att jag sitter i Kotka. Jag har gudomlig utsikt över Kymmene älvs mynning. Det var slarvigt av mig att glömma sätta ut fnuttarna när jag citterade dig, ursäkta.

Du tog ännu en gång chansen att framställa signalspaning som något viktigt. Fundera ytterligare ett varv på om det är rimligt att "storebror" alltid skall se dig eller om jag skall säga oss.