fredag, april 03, 2009

Ska SÄPO signalspana på egen hand?

Debatten om signalspaning har blossat upp igen, efter Aktuellts "nyhet" att den utredning som leds av Anders Eriksson faktiskt finns och därtill avser att lägga förslag..!

Henrik Alexandersson och Mark Klamberg har snabbt kommenterat Aktuellts uppgifter.

Klamberg är till skillnad från Alexandersson inte överraskad, eftersom utredningens direktiv ju är "kartlägga Säkerhetspolisens och Rikskriminalpolisens behov av underrättelseinhämtning avseende utländska förhållanden genom signalspaning."

Vilket följer allianspartiernas uppgörelse från i höstas. Alexandersson verkar anse det motsatta, och bör således upp till bevis.

Henrik Alexandersson liksom även SvDs Maria Abrahamsson har med positiva förtecken resonerat om att SÄPOs behov av signalspaning borde kunna utföras av dem själva, här Maria Abrahamsson i SvD den 9 mars:

"Det var för att Säpo skulle kunna beskydda riket och medborgarna mot inre hot som jag i somras påpekade att Säpo under kontrollerade former borde få monopol på den hemliga övervakning som trots allt behövs. Henrik Alexandersson, förra årets kanske främsta FRA-bloggare, är inne på samma spår: Om Säpo får sköta sitt kan den militära signal- spaningen överlåtas till FRA eller ännu hellre militären, skriver han i sin blogg (3/3).

Säpo skriver nu i sitt remissvar att om myndig-heten, i enlighet med förslaget, avlövas sin tillgång till signalspaning kommer man inte att kunna anpassa brottsförebyggande insatser till rådande hotbilder. Det låter onekligen som ett dråpslag mot Säpos möjligheter att värna personer och annat som man är skyldig att skydda."

Det är bl a kring detta som Anders Erikssons utredning ska göra överväganden. Jag har tidigare deklarerat att jag har lite svårt att se hur integriteten skulle främjas av att signalspaning skulle få bedrivas både av Försvarets Radioanstalt och parallellt av Säkerhetspolisen, vilket vad jag förstår Hax och Maria Abrahamsson hävdar. Eller har jag missförstått dem?

Nåväl, låt oss se vad Anders Erikssons utredning kommer att föreslå så får vi fortsätta diskussionen då.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du kanske minns en central punkt om att ENDAST Regering, Regeringskansli och Försvarsmakten skulle kunna göra beställningar ifrån FRA. Det finns en pressrelease på www.centern.se om du glömt.

Förövrigt den enda centrala punkten i överenskommelsen som inte hade brutits ännu.

Kan inte förstå att du inte känner skam för partiets agerande...

Johan sa...

Camilla Lindberg (fp) har nu lämnat en kommentar hos Henrik Alexandersson:

"Visst anade jag att utredningen skulle sluta med det här förslaget, framför allt när jag såg vilka parlamentariker man valde till den refernsgrupp som skulle jobba med Anders Eriksson. Men, de i samordningen vet hur oerhört illa vi (jag och Agneta) tycker om att FRA shopen öppnas igen, så jag hoppades nog på att de skulle vara lite mer taktiska.

Om den här utredning läggs fram som ett förslag till Riksdagen så kan man som jag sa tidigare rösta ned förslaget. Att hitta två till som hittar nejknappen går nog.

Camilla"

Anonym sa...

Men ett röstningsnederlag skulle ju bara stoppa Säpos "special lag" och löser inte det fundamentala problemet med den FRA lag som ligger. Vi har nu en överenskommelse ifrån september som är överspelad/dumpad. Den överenskommelse som var en förutsättning för att den liggande lagen skulle accepteras av alliansens egna.

De Centerpartistiska riksdagsledamöterna har blivit ordentligt dragna vid näsan och de fattar inte ens att så är fallet, man blir helt paff.

Det är som om hela debatten sedan juni plötsligt raderats. Jag fattar ärligt talat inte vilken intellektuell nivå vissa av våra representanter rör sig på.

Man reagerar med ilska, men egentligen är det nog en oerhörd besvikelse i botten, man undrar vad som håller på att hända med Sverige.