söndag, april 05, 2009

Österberg efter Sahlin?

Jag har en prognos. Den kan vara fel, men den kan också vara rätt. (Det var faktiskt en rätt onödig mening, ursäkta..).

Det ser bra ut för alliansen trots - eller tack vare - den extrema lågkonjunkturen. (Som jag tror håller på att bottna, sedan får vi se hur sakta eller fortare som uppgången blir, men det bör ha börjat ljusna rejält till nästa höst åtminstone).

Sverige behövde verkligen en borgerlig regering, den har gjort en rad nödvändiga förändringar för att få fler i arbete och fler företag. Impopulära i början, vilket s exploaterade och fick väldiga opinionslyft. Sedan har verkligheten kommit ifatt, det är inte så dumt att möta finanskrisen med nära 200.000 fler i arbete och med mycket färre i arbetsmarknadsåtgärder.

Och nu krisar verkligen socialdemokraterna istället. Jag lägger pussel och gör nu prognosen att det är sannolikt att socialdemokraterna byter partiledning detta år. Jag tror att Sven-Erik Österberg ersätter Mona Sahlin, som kanske kvarstår i regeringen som skuggminister för utrikesfrågor...

Vad grundar jag konkret detta på. På den opinonsundersökning som just nu försiggår på Aftonbladet.se där 45.000 människor kryssat i om de har förtroende för Mona Sahlin och för Wanja Lundby-Wedin. Det är många som kryssat.

Och sifforna är faktiskt sensationella. 9 procent har förtroende för Lundby Wedin...Och dubbelt så många för Sahlin, hela 18 procent. Och övriga har det alltså inte.

Jag tror att något snart kommer att hända, och jag tror att alliansen får inrikta sig på att möta socialdemokraterna under en ny ledning i valet 2010.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Jörgen Johansson sa...

Kanske är det så att vi ska "måna Mona". Delar uppfattningen då alterenativet är Sven-Erik Österberg. Profiler som Östros, Nuder och liknande förefaller vara förbrukade. Givet finns det en "dark horse" i Margot Wallström, men i dagsläget är det Sven-Erik som framstår som det tydliga alternativet, frågan är dock om de vågar byta ledare så nära valet? Även om de redan förefaller ha kastat in handuken så skulle det bli än tydligare om de bytte ledare.
Jörgen Johansson

Anonym sa...

Forra veckan hade Mona Sahlin "fullt fortroende for Wanja Lundby Wedin".
Nu sager hon att "Wanja maste avga"
Ryggradslos som en geleratta.
Det ar Mona Sahlin sjalv som fororsakat raset med sin inkompetens och sitt enfaldiga dagispladder och bor sparkas..
Samma langssiktighet som med VP ena veckan skall dom inet vara med
andra skall dom vara med. Virrpanna.

Anonym sa...

om det finns tillräckligt många självständigt tänkande starka personligheter i (s) ledning som tror på att det fortfarande finns en väljarbas som skulle rösta på dem om de försökte finna en egen politik istället för att liera sig med MP och V så är det nog rätt tid nu för att dumpa Mona (och MP och V)

då skulle de ha lite tid på sig att "börja om" och definiera egna lösningar i den fråga som sannolikt kommer att vara DEN viktigaste i nästa val - sysselsättningen. Kan de inte ta tillbaka initiativet från M i denna fråga så är det nog i princip som att lämna VO i nästa val

och att försöka vinna de traditionella s-väljarnas förtroende i denna fråga när de redan innan valet måste kompromissa med ett parti som anser att det är mindre viktigt att folk arbetar...

om du har fel i din prognos så lär det dröja innan (s) kommer upp till de opinionssiffror och valresultat de haft tidigare - om de någonsin gör det...

fast det behöver ju inte vara Österberg...

det vore nog bättre med ett helt nytt kort i leken om man ska börja om och försöka göra sig av med alla lik i lasten...

Anonym sa...

Har du hört att Annica Österberg skall efterträda Wanja Lundby Wedin i LO-ledningen? Hon får mycket uppmärksamhet nu och alla måste ju få en ny chans?

Staffan Danielsson sa...

Tack för flera kommentarer, och nu är det en kommentar till...(tror inte att DN skiljer på andras och egna kommentarer...)

Anonym sa...

Ett problem för S är kanske att deras väljarkår idag är bättre utbildade än de själva?

Österberg framstår, i teve, som en lågutbildad person som helt saknar argument eller ord.

Nyligen ansåg Österberg att någon ur regeringen, som hade en annan åsikt än Sven-Erik Österberg och S, skulle bemötas med "en rejäl utskällning".

Den aggresiva hållningen hade han i ett teveprogram! Vilket troligen innebär att om han kom på tapeten på allvar skulle han inte tåla en djupare granskning.

Det vimlar förmodligen av folk som fått sig en "rejäl utskällning" av Österberg i butiker, bland grannar, på tågen...

Vi lever i en ny tid nu. Vem som helst kan blogga, och namn är sökbara. Det kommer att komma fram!

Jag är helt säker på att om Toblerone-Mona tvingas gå, och Sven-Erik Österberg dyker upp på allvar, kommer många skelett ramla ur hans garderob. Han blir bara en s-skandal till.