2009-03-19 13:00
Idag överlämnar regeringen en proposition till riksdagen om försvarets inriktning för åren 2010-2014. Under denna period kommer omställningen från ett förrådsställt invasionsförsvar till ett flexibelt insatsförsvar fortsätta.
Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Staffan Danielsson är nöjd.
- Genom det här förslaget stärker vi både möjligheterna att försvara Sverige och att bidra till fred och säkerhet i internationella insatser. Det följer i allt väsentligt den breda blocköverskridande samsyn vi nådde inom försvarsberedningen i vintras. Därför hoppas jag att vi ska kunna nå en sådan även i riksdagen. Tyvärr kan det blir svårt eftersom oppositionen vill skära ner så starkt på försvaret.
Viktiga nyheter
Några viktiga nyheter är att försvaret blir avsevärt mycket mer tillgängligt på kortare tid än innan, att personalförsörjningen görs frivillig genom olika typer av kontraktsanställningar och att Hemvärnet omvandlas till Nationella skyddsstyrkor.
- En viktig del i reformen är att det nuvarande Hemvärnet omvandlas till Nationella skyddsstyrkor. Det är positivt att de får mer kvalificerade uppgifter liksom att numerären är betydligt större än i tidigare planer.
Läs även andra bloggares åsikter om försvar, försvaret, sten tolgfors, centerpartiet, regeringen, politik, hemvärnet
fredag, mars 20, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det obegripliga är regeringens dubbla budskap i frågan om territoriell luftförsvar. Å ena sidan hävdar ministern att flygets förmåga är stärkt genom beslutet om 100 JAS39 C/D. Å andra sidan tar de i prop:en beslutet att lägga ner dagens fungerande luft- och havsövervakningssystem genom att godta FM förslag om en (1) oskyddad gemensam ledningscentral i Enköping, något som flera inlägg i gammelmedia och bloggosfären har varnat för. Frågan om krypterade datalänkar lämnas utanför prop:en.
Dessa faktorer kan inte hanteras styckevis och delt som regeringen vill. Det spelar ingen roll hur många stridsplan det finns om ingen vet vad som händer i luften och ingen kan leda flygplanen rätt. Antalet fullt operativa piloter och tekniker är dessutom inte tillräckligt för att hålla alla plan i luften. Och det är mycket långt från baserna i Ronneby, Lidköping och Luleå om huvudstaden behöver försvaras mot kränkningar.
Regeringen har skapat en vacker luftförsvarskuliss som ska hålla vanligt folk lugna. Men i händelse av maktinitiativ och allvarligare incidenter i vårt närområde kommer det bli ytterst svårt att försvara vårt luftrum. Saken förvärras av att regeringen inte tydligt avslår FM förslag att lägga ner flygfältet i Uppsala.
Ministern kommenterar, märkbart besvärad, datalänkproblematiken 19 minuter in i presskonferensen, gå till http://www.regeringen.se/sb/d/11690/a/122918.
Skicka en kommentar