fredag, februari 13, 2009

Laddat i EU-nämnden om energi och solidaritet!

Denna förmiddag kom statssekreterare Ola Alterå till EU-nämnden inför dess samråd med regeringen inför nästa veckas ministermöte i Bryssel.

Ministerrådet ska anta den andra Strategiska energiöversynen vilken är en handlingsplan för försörjningstrygghet och solidaritet mellan länderna. I raden av initiativ lyfts åtgärder inom följande fem viktiga områden ut: Infrastruktur,externa relationer, solidaritet, energieffektivisering samt inhemska energikällor.

Regeringen har varit drivande i förhandlingen och ställer sig bakom åtgärderna.

Socialdemokraterna anmälde avvikande mening med ett grumligt resonemang att värna svensk basindustri. (Det handlar nog om Mona Sahlins märkliga uttalande att inte längre handla med el mellan Sverige och andra länder vilket det rått bred enighet kring, och som hon själv drev hårt som ansvarig minister). Mycket märkligt. Sverige är ett litet exportberoende land som förespråkar frihandel för utveckling och tillväxt. Sverige står också bakom ett tryggare EU och Europa genom en utvecklad infrastruktur för både transporter och energi m.m.

Maud Olofssons statssekreterare var uppenbart bekymrad över socialdemokraternas nya tonläge, och vädjade om besinning.
Även jag ställde några frågor utan att att få riktig klarhet Ställer inte längre socialdemokraterna upp på den mycket stora enigheten i EU att öka försörjningstryggheten med energi inom unionen. Ska Sverige återgår till ett nationalistiskt tänkande och bromsa nya elledningar mellan länder eller t o m klippa av de som finns?

Obegripligt. Ibland kan energinätverken behövas för export, men ibland för import, vid t ex tomma vattenmagasin.

Frågorna om vart socialdemokraterna är på väg under det nya ledarskapet hopas sig. Jag hoppas verkligen att den sansade tonläget i energiförhandlingarna kan vara en signal om besinning från deras sida, men jag är på intet vis säker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

David sa...

Jag brukar kommentera med den här länklistan när sådant här diskuteras. För det är så uppenbart att varken sidorna som är för eller emot alternativ energi har koll på hur snabbt utvecklingen av alternativ faktiskt går just nu, samt att man faktiskt kan arbeta i andra änden med, och stimulera intresset för energisnåla alternativ. Eller för den delen sluta med fånigheter som höjd fastighetsskatt om man har treglasfönster som minskar energiåtgången vid uppvärmning (Och nerkylning på sommaren...) rejält.

Det finns mycket man kan göra som leder till sänkt elförbrukning, och därmed även sänkta elutgifter, här följer en liten genomgång med länkartill artiklar om faktiska, existerande, produkter.

Hemma har vi installerat en värmepump och tätat våra fönster, vilket har sänkt våra elkostnader under vintern dramatiskt. Det kostade, men på några års sikt så blir det en ren vinstaffär. Det finns ju energieffektiva kylskåp, tvättmaskiner, och bärbara datorer som ju bara drar en bråkdel av vad en stationär dator gör, men som ändå är fullt tillräcklig för alla jobb och vardagsbehov utom möjligen att spela de allra nyaste spelen med de högsta grafikinställningarna. Snart kommer LEDlamporna med vettigt ljusspektrum, så att även sådana som jag, som inte klarar av flimret i vanliga lågenergilampor, kan använda dem. Sen får man ju inte glömma att både solkraft, mer solkraft, vindkraft och mer vindkraft utvecklas och blir effektivare hela tiden.

Se även:
http://www.greenoptimistic.com/
http://www.jetsongreen.com/
http://www.metaefficient.com/